Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

"grub rescue", kłopot po usunięciu partycji Linuxowych.

chelsea1q2w 22 Nov 2012 23:43 5499 8
  • #1
    chelsea1q2w
    Level 10  
    Witam, pewien czas temu zainstalowałem sobie obok WIN XP Linuxa, Ubuntu 12.04 LTS. Teraz, gdy zdałem sobie sprawę, że nie będzie mi już on potrzebny, postanowiłem usunąć go. W Internecie przeczytałem, że z poziomu Windowsa należy wpisać w "uruchom" komendę diskmgmr.msc usunąć partycje Linux'owe a później zrestartować komputer, włożyć płytkę z Windowsem, wybrać naprawę systemu, wpisać tam fixboot, fixmbr, czy jakoś tak, i niby po problemie, ale ale... Gdy usunąłem partycje, zrestartowałem komputer, to po włożeniu płyty z Windowsem nic sie nie dzieje, tzn. płytka nie bootuje, choć w BIOS'ie wszystko ustawione jak sie należy. Wyskakuje mi tylko komunikat: "grub rescue>_". Wie ktoś może jak mogę to naprawić? Dodam, że czytałem kiedyś w Internecie o sposobie bez użycia płyty z Windowsem, bo może moja płyta jest tego przyczyną. Na płytce mam zwykły obraz XP Pro, bootowalny. Z góry dzięki za pomoc.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Trochę źle to rozegrałeś, wcześniej można było najpierw zająć się GRUBem a w dalszej kolejności usuwać partycje Ubuntu.
    Płyta XP startuje prawidłowo na innym komputerze?
    Z czego możesz startować poza DVD/CD: dyskietka, USB ?
  • #3
    chelsea1q2w
    Level 10  
    płyta w innym komputerze działa prawidłowo, robiłem przedwczoraj reinstall systemu bratu, i wszystko działa. Co do możliwości startu poza CD/DVD to mam jeszcze pendriva 8 GB.

    Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

    wie ktoś może jak rozwiązać ten problem?
  • #4
    Matuzalem
    Level 43  
    chelsea1q2w wrote:
    wie ktoś może jak rozwiązać ten problem?


    Tak, w tym co najmniej kilka osób na forum. Sugeruję przejrzeć tematy z usuwaniem linuksa - i jego pozostałości - związane.

    Poza tym sugeruję również bardziej poważne podejście do Regulaminu forum i dostosowanie formy oraz treści wypowiedzi do norm w nim zawartych.

    3.1.13, 3.1.15, 3.1.16.

    PS.
    Co to jest:
    chelsea1q2w wrote:
    Na płytce mam zwykły obraz XP Pro
    nawet nie chcę dociekać, by nie być zmuszonym do działań restrykcyjnych.
  • #5
    chelsea1q2w
    Level 10  
    Witam ponownie, podłączyłem dysk do innego komputera, który normalnie bootuje płytkę z Windowsem, i zrobiłem formatowanie, wgrałem nowy system, ale później znów były błędy (brak boot.ini, ntldr, hal.dll), więc zrobiłem naprawę systemu, która również nic nie dała, wyczytałem troche w necie, i zrobiłem całkowity format dysku, nie tylko jednej partycji. Usunąłem wszystko, łącznie z partycjami, zrobiłem nowe, wgrałem znów system, niby wszystko działa, ale nie na moim komputerze, tylko na tym, do którego podłączałem dysk, żeby zrobić formatowanie. Mój komputer restartuje się podczas ładowania, nie dojdzie nawet do ładowania systemu,tylko wyskakują tryby awaryjne, ostatnia znana konfiguracja, i uruchom system normalnie, ale żadna z tych opcji nie działa, następuje restart systemu. odpinałem pamięć RAM, podpinałem inną, ale nic z tego. Teraz wyjąłem baterię z BIOS'u, zobaczymy może mu przejdzie. Czytałem też, że mogą być problemy z zasilaczem, ale nie mam innego, ani niebardzo mam skąd pożyczyć. Proszę o pomoc.
  • #6
    Kasek21
    Level 43  
    System musisz zainstalować na swoim komputerze.
  • #7
    chelsea1q2w
    Level 10  
    okej spróbuję na swoim, zobaczymy wtedy. Tylko coś nie bardzo chce mi bootować płytkę, jak nie dam rady to się odezwę.
  • #8
    Matuzalem
    Level 43  
    Trzeci raz uwagi nie zwrócę - czekam na korektę postów.
  • #9
    chelsea1q2w
    Level 10  
    Matuzalem, kompletnie nie wiem o co Ci chodzi,opisałem problem najlepiej jak potrafię, szukałem rozwiązania, nie tylko na tym forum, a co do pisowni - mistrzem języka polskiego nie jestem, i nigdy nie byłem także prosiłbym o jakąś wyrozumiałość.

    Co do tematu, jeśli oczywiście można, bootowanie na moim komputerze nie chce ruszyć, nawet wymuszanie klawiszem F10 nic nie daje.

    EDIT: podłączyłem dysk 40GB od kumpla,ale bez systemu, i na nim bootowanie włącza się normalnie.