Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zabrze - Instalacja antenowa na 2 telewizory - DVB-T (blok 4 piętrowy)

hellmanns92 23 Nov 2012 12:12 3444 16
    hellmanns92
    Level 9  
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Nie zdążyłem się jeszcze się przedstawić a już mam problem.

Tak więc jako offtop:
    Mieszkam od urodzenia w Zabrzu. Jestem studentem drugiego roku MSG ( tak wiem, mało ambitny kierunek, ale można powiedzieć że studiuje dla fanu) Nie wiem czy można tak to nazwać ale interesuję się majsterkowaniem. tj. staram się naprawiać wszystko co się da w koło przy pomocy domowych sposobów. Nie mam wykształcenia technicznego i mało mnie łączy z fachowymi terminami i schematami jakie często na tym forum zauważam. W moim przypadku jest to raczej robienie czegoś "na chłopski rozum".

Od momentu zakupienia telewizora lg led z wbudowanym tunerem mpeg4 przerzuciłem się na telewizję cyfrową naziemną. Cały czas w połączeniu z LG stosuje następującą antene - Zabrze - Instalacja antenowa na 2 telewizory - DVB-T (blok 4 piętrowy)

Antena znajduje się na balkonie pokoju w którym jest tv i jest połączona z TV kablem koncentrycznym o długości mniej więcej około 7-8 metrów. Wzmacniacz antenowy około 1.5m od gniazda antenowego tv (ponieważ musiałem pochować zbędne plątaniny kabli). Wszystko działa super od dłuższego czasu. Odbieram obydwa dostępne muxy (trzeci sygnał jak narazie za słaby) bodajże z kanałów 49 i 59 o ile się nie mylę. Jakość wyśmienita nie mówiąc już o tvp1 w hd i te mecze Champions League :sm3:.

Jednak przyszła pora na stary telewizor Philips'a CRT na którym cały czas odbieram telewizję kablową w innym pomieszczeniu. Zdecydowałem, że zrezygnuje z kablówki jeżeli jest możliwość odbierania sygnału naziemnego za pośrednictwem tunera (nie pamiętam dokładnie jaki model ale coś pokroju tej WIWY Zabrze - Instalacja antenowa na 2 telewizory - DVB-T (blok 4 piętrowy)

I tutaj rodzi się problem.

Mam puszczony kabel koncentryczny pod elewacją bloku na dach z pomieszczenia w którym jest telewizor CRT. Z końca kabla na dachu do odbiornika CRT (wcześniej do tunera oczywiście) jest jakieś 18 metrów kabla. Wcześniej sztukowanego na 2 razy złączkami typu F i tzw beczki bodajże (ale to chyba nie ma wpływu na jakość sygnału ?)

Drugi kabel z dachu puściłem sobie po rynnie pięknie do pokoju w którym aktualnie mam telewizor z MPEG4. I to jest kolejne gdzieś z 18 metrów kabla.

Pytanie jest następujące. Jaką antenę jest mi ktoś w stanie polecić jeżeli z mojego bloku do nadajnika KOSZTOWY w Katowicach jest w 28 km w linii prostej - liczmy te 30 km. Biorąc pod uwagę oczywiście to że sygnał miałby zostać podzielony na 2 odbiorniki tak jak opisałem to wcześniej. No i nie mam raczej możliwości podłączenia zasilania wzmacniacza na dachu bloku tylko raczej przed odbiornikiem.

Nie znam się dokładnie na szczegółach instalacji ale z tego co czytałem to konieczne są jakieś urządzenia zwane sumatorami antenowymi. Tylko pytanie jaka antena będzie odpowiednia do takiej instalacji ?

Jako ciekawostkę dodam, że mój ojciec pytał w jakimś sklepie z antenami gościa "fachowca" jaką antenę by mu polecił itp. Mniejsza już o antenę... ale facet powiedział, że jeżeli zamontuje antene na dachu i skieruje ją w stronę Komina Elektrociepłowni (250m - najwyższy punkt w Zabrze) to wszystko będzie odbierało wyśmienicie. Ale coś nie chce mi się wierzyć w takie rzeczy bo z tego co wiem to antena powinna być skierowana w stronę nadajnika. Chociaż do tej pory ta mała szara antena zewnętrzna której cały czas używam jest ulokowana zupełnie po przeciwnej stronie na balkonie. To znaczy nadajnik KOSZTOWY jest zupełnie w drugą stronę niż mój balkon - tak jakby antenę odgradzał cały blok od nadajnika ale wszystko działa super tak jak pisałem wcześniej.

Tak więc jeżeli ktoś byłby tak dobroduszny i zaproponował jakieś rozwiązanie ?
    egon42
    Level 37  
    Kolego ta antena to nic innego tylko sam wzmacniacz a do odbioru dvb-t najlepiej mieć dobra antenę bez wzmacniacza.Ja polecam antenę atx91 ale antena jest bardzo długa są wersje krótsze np.atx55.
    hellmanns92 wrote:
    To znaczy nadajnik KOSZTOWY jest zupełnie w drugą stronę niż mój balkon - tak jakby antenę odgradzał cały blok od nadajnika ale wszystko działa super tak jak pisałem wcześniej.
    To jest trochę problem bo sygnał do anteny musi przejść przez cały blok a to go bardzo osłabia, super też nie jest bo nie odbierasz 3 mux tylko 2 czyli masz za slaby sygnał aby odbierać wszystkie 3mux.
    genek75
    Level 20  
    Każde łączenie kable ma negatywny wpływ na sygnał. A najczęściej zdarza się iż zastosowane złącza typu F nie do końca pasują na nasz kable i taśma izolacyjna je trzyma.

Antena z przedwzmacniaczem np. HDT534V i do tego w mieszkaniu zasilacz APB-124 z dwoma wyjściami. Do których podłączasz dwa odbiorniki.
    hellmanns92
    Level 9  
    egon41 - ale blok to już nie będzie problem ponieważ antenę chce wyciągnąć na dach tak jak pisałem wcześniej.

A taka antenka dałaby radę ? => http://www.telmor.pl/pl/offer/162

a jeśli chodzi o zasilacz to nie mogą być to dwa osobne dla każdego odbiornika ?
    no i jaki rozdzielacz zastosować na dachu ? Czy może być to najzwyklejszy 'trójnik' ? Bo od za anteną muszą biec 2 żyły kabla koncentrycznego. Nie mam możliwości rozdzielenia sygnału dopiero w mieszkaniu. Muszę go rozdzielić już na dachu.. zaraz za anteną.
    andrefff
    Level 36  
    Antena z linku może być, ale weź bez przedwzmacniacza, a taki rozgałęźnik zamontuj na dachu.
    hellmanns92
    Level 9  
    a mogę zapytać z ciekawości dlaczego bez przedwzmacniacza ? ;d znaczy się ja totalnie jestem laik jeśli chodzi o sprzęt antenowy ale kolega wyżej napisał że z przedwzmacniaczem. Liczę na was - ekspertów ! No i jeżeli antenka by pasowała to wtedy pozostaje mi 2x zasilacz przed każdym z odbiorników ? Znaczy po jednym zasilaczu oczywiście przed odbiornikiem.
    andrefff
    Level 36  
    W tv cyfrowej wzmocnienia w większości przypadków powodują więcej szkód niż pożytku. Jeżeli jednak zasilacz byłby potrzebny, to tylko jeden. Wtedy rozgałęźnik z przejściem DC.
    hellmanns92
    Level 9  
    http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_rip-2-1f_ekranowany_do_montazu_na_maszcie_C0920.htm -> w taki rozgałęźnik bym się zaopatrzył

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_digit_A2670.htm -> taka antenka spełniłaby swoją rolę w tym przypadku ?

Ja to rozumiem tak:

1.Stawiam antenę na dachu (bez wzmacniacza antenka)
    2. Za nią puszczam rozgałęźnik zaproponowany przez andrefff (ten ekranowy)
    3. Od rozgałęźnika lece z jednym kablem bezpośrednio do tv z wbudowanym MPEG4 (bez żadnego zasilacza)
    4. Drugim kablem biegne do tunera DVB i z tunera do telewizora CRT też bez żadnego zasilacza.
    5. Jeżeli jednak sygnał byłby za słaby wtedy można posłużyć się zasilaczem.

Suma sumarum na dachu potrzebna jest mi jedynie ta antena BEZ WZMACNIACZA koniecznie i rozgałęźnik ekranowy :> ?

Regulamin pkt 3.1.18. [SP5ANJ]
    andrefff
    Level 36  
    Ad. 5 Zasilaczem i wzmacniaczem w antenie.
    Reszta ok.
    hellmanns92
    Level 9  
    Hmmm okej. A jeżeli biorąc pod uwagę że zakupię tę antenę -> http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_digit_A2670.htm

i jeżeli okazałoby się że jednak potrzebuje wzmacniacza to jaki do niej spasować i przede wszystkim jak go zamontować ?

EDIT

myślę że dam radę to ogarnąć. Jak będę miał jakieś postępy to dam znać co i jak. Tylko obym kupił dobrą antenę i rozgałęźnik bo oczywiście to idzie z kasy rodziców.

Regulamin 3.1.18.
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    Strony na alledrogo są właśnie takimi źródłami.
    [SP5ANJ]

EDIT:

zrobione
  • Helpful post
    andrefff
    Level 36  
    Taki, a montujesz w miejsce symetryzatora w puszce anteny. Zasilacz jak zamontować to pewnie wiesz.
    hellmanns92
    Level 9  
    [SP5ANJ] - wszystko przeedytowane ;d
    hellmanns92
    Level 9  
    Dobra jest tak:

Na dachu antena jest (bez wzmacniacza) i sumator również zaraz za antenką. Antena zamocowana na maszcie około 2m ponad dachem.

Problem jest następujący. Sygnał puszczony do odbiornika CRT przez tuner MITON MT-2207 jest dosyć dobry. Co mam na myśli ? Otóż do odbiornika Katowice Kosztowy w prostej linii z mojej lokalizacji jest około 30km tak jak pisałem wcześniej.

Katowice Kosztowy:
    k.55 746 MHz 25 kW MUX 1
    k.49 698 MHz 63 kW MUX 2
    k.51 714 MHz 2,5 kW MUX 3

Na tunerze razem z telewizorem CRT łapie mi wszystkie muxy na 100% jakości. Nie ma żadnych przeskoków, pikseli, zacięć. Po prostu obraz żyleta.

Natomiast na telewizorze LG z wbudowanym MPEG-4, MUX 1 oraz 2 jest również nieporównywalnie lepiej odbierany niż z wcześniejszej anteny ( 100% jakości i siła na poziomie 70%). Natomiast MUX 3 odbiora słabo. Siła na poziomie 10%-30% (cały czas nieregularnie skacze) a jakość od 0-20% ( również skacze nieregularnie). Wyświetlany obraz na tych programach średnio kilka-kilkanaście razy na minutę łapie piksele. Jednak mimo wszystko odbieram go raczej bez żadnych szumów audio. Jedynie te piksele. W tym momencie pokazuje mi 10% - siła sygnału, 0% - jakość - jednak mimo wszystko odbieram cały MUX 3.

Pytanie ? Dlaczego jest taka rozbieżność w odbieraniu 3 MUXu na tych 2 odbiornikach ? Czy zainstalowanie wzmacniacza przy antenie pomoże ?
    Czy może jakiś wpływ na poprawę sygnału na odbiorniku CRT ma tuner MITON ?

Trochę mnie to ciekawi dlaczego po rozdzieleniu sygnału sumatorem na 2 odbiorniki oddalone od siebie dosłownie 8 metrów jest taka rozbieżność w jakości jednego z muxów.
  • Helpful post
    andrefff
    Level 36  
    Jest inna czułość głowicy tunera.
    hellmanns92
    Level 9  
    Jest jakieś rozwiązanie tego problemu ? (oczywiście oprócz podłączania telewizora z mpeg-4 do tunera)
    hellmanns92
    Level 9  
    Za każdym razem jak byłem na dachu to ustawiałem antenkę pod LG'ka. Telefon w dłoni i druga osoba w LGu obserwowała wskazania na poszczególnych kanałach. Zobaczymy, może zanim pogoda się pogorszy wskoczę na dach i pokombinuje coś jeszcze. Zainstalowanie wzmacniacza na antenie nic nie da rozumiem ?

Jeżeli to wszystko to bardzo dziękuje za rozwiązanie problemu i za chwile zamykam temat.