Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Logano 124 + Logalux L - Brak grzania ciepłej wody

DjStef 23 Lis 2012 23:46 2763 18
  • #1 23 Lis 2012 23:46
    DjStef
    Poziom 14  

    Witam.

    Dziś wieczorem pojawił się problem z moim zestawem Logano 124+ Logalux L.

    Krótko:
    Kocioł grzeje,a temperatura wody się nie zwiększa i pozostaje w okolicy 38 stopni, gdzie nastawiona temp. wynosi 48 stopni.

    Kocioł się rozgrzał do 98 stopni , a temperatura wody ani drgnie.

    Pompa do zasobnika pracuje,ale przez pewien czas słycyhać było odgłosy bulgowania, przelewania się wody w zasobniku c.w.u.

    Sterownik Logamatic 2105 jak narazie żadnego błędu nie pokazuje.

    Moje pytanie jest nastepujące:
    Czy w zasobniku C.w.u jest jakiś elektrozawór sterujący przepływem wody do wężownicy zasobnika?

    U mnie wygląda to tak, że kocioł grzeje,ale wężownica nie dostaje ciepła?

    Podpowiedzice z któej strony się do tego zabrać, bez rozkopywania instalacji i strzelania w ciemno.

    0 18
  • #2 24 Lis 2012 06:18
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze

    Jeśli to nie pompa (czy aby na pewno?) to może to być filtr przed pompą (zabrudzenie) zawór zwrotny (nie otwiera się) lub zamknięty któryś z zaworów odcinających. Elektrozaworu w podgrzewaczu nie ma.

    0
  • #3 24 Lis 2012 10:00
    DjStef
    Poziom 14  

    Pompa jest nowa - ma miesiąc, także jej uszkodzenie można wykluczyc, bo pompa wiruje, itd.

    Filtra przed pompą nie ma, także to też odpada.

    Teraz pytanie gdzie znajduje się zawór zwrotny oraz odcinający?

    Na noc wyłączyłem kociol, rano go włączyłem i to co zauważyłem:

    Sam obieg wody w wężownicy zasobnika ciepłej wody jest. Dodatkowo sama rura doprowadzająca wodę z kotła i powrót są tak samo gorące.
    Czyli sam kocioł grzeje, nie nagrzewa sie natomiast woda w zasobniku.

    0
  • #4 24 Lis 2012 18:45
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    DjStef napisał:
    bo pompa wiruje
    Sprawdziłeś to odkręcając korek na pompie?

    Zdjęcia pomogłyby naprowadzić Cię na przyczynę problemów.

    0
  • Pomocny post
    #5 25 Lis 2012 00:18
    eLolek
    Poziom 15  

    Być może zapowietrzyła Ci się pompa ładująca (bojlera) lub wężownica. Spróbuj odpowietrzyć na pompie o ile nie masz odpowietrznika na górze wężownicy. To, że pompa wiruje, nie oznacza jeszcze, że pompuje. Piszesz, że jest obieg wody w wężownicy. Skąd ta pewność? Przy 98C na kotle i przepływie przez wężownicę nie ma takiej możliwości, żeby woda się nie nagrzała - chyba, że w bojlerze nie ma wody. Jak odkręcisz kran z ciepłą wodą to jaka woda leci?

    0
  • #6 26 Lis 2012 12:27
    DjStef
    Poziom 14  

    Witam.

    Wiem, że pompa działa ponieważ odkręciłem zaślepkę na pompie i przez nią zaczęła kapac woda. Dodatkowo pompa która pracuje bez wody zupełnie inaczej hałasuje.

    Wężownica w zbiorniku LOGALUX L nie ma chyba odpowietrzenia, przynajmniej ja nie widziałem tego.

    0
  • #7 26 Lis 2012 19:05
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    To że zaczęła kąpać woda nie oznacza że pompa pracuje. Odkręć ten kotek i włóż śrubokręt będziesz widział czy się kręci czy nie. Zablokowana pompa jest najbardziej prawdopodobną przyczyną tej sytuacji.

    0
  • #8 26 Lis 2012 20:03
    DjStef
    Poziom 14  

    Taką oczywistość sprawdziłem na samym początku.

    Wirnik pompy się kręci az miło + cieknąca woda , więc można stwierdzić, że pompa pracuje.
    Gdyby nie leciała woda z pompy, to wtedy pompa byłaby zapowietrzona.

    0
  • Pomocny post
    #9 26 Lis 2012 20:41
    zybie
    Poziom 30  

    Nie znam tego kotła ale przyczyna może leżeć po stronie zaworu zwrotnego który się zablokował.

    0
  • #10 26 Lis 2012 23:17
    marekon
    Poziom 18  

    Sprawdź czy woda na wejściu i wyjściu wężownicy w zasobniku jest jednakowo ciepła.I dalej po rurkach ,aż do kotła będziesz wiedział czy jest przepływ wody.

    0
  • Pomocny post
    #11 27 Lis 2012 23:46
    _uki_
    Poziom 10  

    miałem w karierze sytuacje, że wirnik pompy się obracał, a łopatki stały :)
    pompa wilo i to miesięczna :)

    ale w Twoim przypadku stawiałbym na zawór zwrotny, lub zapowietrzenie wężownicy.

    Proszę poprawić błędy pisowni.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    mod - mirrzo

    0
  • #12 28 Lis 2012 08:48
    DjStef
    Poziom 14  

    Witam.

    Też stawiam na zawór.

    Narazie obserwuję sytuację.

    0
  • #13 28 Lis 2012 19:50
    eLolek
    Poziom 15  

    Przydałoby się zdjęcie pompy i jej podłączenia - bez tego nie wiemy czy i jaki zawór zwrotny jest zamontowany. W starszych Buderusach oryginalne podłączenie bojlera miało wbudowany niemiecki zawór zwrotny, który można było otworzyć śrubokrętem - były dwie pozycje :automatyczna i otwarta (czyli praca jako zawór zwrotny i otwarcie ręczne, czyli brak zaworu). Nie wiemy, jaki stary jest kocioł i bojler. Miałem przypadek, że po kilku latach nazbierało się kamienia w wężach łączących wężownicę z pompą i kotłem. Nie pomogło płukanie wężownicy, dopiero jak rozebrałem (odłączyłem) węże, okazało się, że jeden z węży jest zapchany. Jeśli zawór zwrotny jest polski (to prawdopodobnie z plastikowym grzybkiem), to jest możliwość zablokowania grzybka z powodu zniekształcenia. Jeśli powodem jest zapowietrzenie wężownicy, to można spróbować odpowietrzyć na górnym śrubunku. Czy woda z bojlera leci ciepła?

    0
  • #14 02 Gru 2012 14:31
    michs-1981
    Poziom 9  

    Witam podepnę sie pod temat. piec to buderus u024-24k czteroletni. Problem polega na wodzie ciepłej gdy piec nie ogrzewa mieszkania. odkrecam wodę w kranie i palnik ewidentnie nie pracuje ciągłościa tak jak to zawsze robił przy odkreceniu ciepłej wody. teraz poprostu impulsowo włącza sie i gasnie i woda jest letnia. Jak jest włączone grzanie CO wtedy juz woda w kranie ciepła. Proszę o jakieś podpowiedzi.

    0
  • #15 02 Gru 2012 15:20
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    michs-1981 napisał:
    piec to buderus u024-24k
    Podpinasz się z wieszakiem pod kocioł żeliwny stojący?
    Równie dobrze możesz zapytać na forum motocyklowym o przekładnię do ciągnika.

    A jeżeli chodzi o Twój problem to jest nim zakamieniony wymiennik CWU.

    0
  • #16 21 Mar 2015 23:46
    emoemo
    Poziom 15  

    Nie zakładając nowego tematu chciałem napisać tutaj.
    Może to nie problem tylko tak musi być, otóż chodzi mi o "Wodę Ciepłą" jeśli temperatura wody zejdzie mi np do 12°C (po kąpieli, zmywaniu) wczoraj po godz 22 zauważyłem że woda w kotle nagrzewa do 98°C ale piec rozłącza się przy temp 75°C bo tak jest ustawiony w serwisowych ustawieniach "MAX T WYŁ" pompa od CWU czyli ciepłej wody się załącza i słychać głośne przelewanie wody w pompie jest ona ustawiona na 1 bo na 2 strasznie głośno chodziła, przekręcając pokrętło na sterowniku i patrząc na grzanie "Wody ciepłej" to trwa bardzo długo 1°C około 2-3min przeliczając aby ugrzała mi się do 43°C to będzie nagrzewała się około 8-9 godzin czy to nie za długo czy tak musi być ?? Pytam się bo trochę się martwię że temperatura w kotle nagrzewa się prawie do 100°Ci że tak długo nagrzewa wodę.

    rogera napisał:

    Jeśli chodzi o podgrzewanie wody to wygląda że masz zapowietrzoną wężownicę o czym świadczy odgłos "przelewania się wody" , długi czas grzania cwu oraz temperatura blisko 100 stopniom.Należy dokładnie odpowietrzyć wężownicę zasobnika i sprawdzić ciśnienie wody w układzie.Temperatura wody kotłowej podczas podgrzewania wody ciepłej jest ustawialna w menu serwisowym.


    Odpowiadam na pytanie rogera:
    Nie znalazłem nigdzie odpowietrznika na zasobniku LOGALUX-L odpowietrzałem go Filtrem skośnym PN10 przed pompą CWU oraz zakręciłem kranik przed tym filtrem, tryskała woda ale czy odpowietrzyła się wężownica to nie jestem pewny w 100% i ktoś wkręcił zawór zwrotny na teflon i zaczęła lekko lecieć woda, po tym odpowietrzeniu pompa nie przelewa już głośno wody ale nadal woda dochodzi do 95stopni a piec rozłącza palnik przy 75 stopniach tak jak jest ustawiony w serwisów-ce i grzanie wody jest dość długie jak opisywałem wcześniej, ciśnienie w CO mam na 1,4bar

    Proszę o jakaś rade woda sie nagrzewa do tylu co nastawiam ale wydaje mi się że nagrzewa się zbyt wolno jak by słabo odbierała ciepło z wężownicy może na spirali wężownicy jest kamień i może wolno woda odbierać ciepło? czy może tak być?

    0
  • #17 26 Mar 2015 11:22
    emoemo
    Poziom 15  

    mam też jeszcze jeden problem pompa CO chodzi non stop też i w nocy wczoraj to zauważyłem gdzie w serwisów-ce sprawdzić

    0
  • #18 09 Paź 2015 10:11
    gudi
    Poziom 13  

    pompa chodzi, ponieważ temperatura na zewnątrz jest poniżej ustawionej temperatury zamarzania - ustawienie MRÓZ OD. Jeżeli ustawisz tą wartość na -20st, to problem zniknie. (Jeżeli nie ma możliwości zamarznięcia instalacji. W innym wypadku nie przestawiaj)

    Dodano po 5 [minuty]:

    Czy ktoś wie jak jest ekonomiczniej ustawić temperaturę projektową - na np. 60, czy 75st? Przy 60 palnik włącza się co okolo 6-10minut. I kolejne pytanie: Jak się ma temp. projektowa - krzywa grzewcza do ustawienie temperatury dnia/nocy? 3 pytanie: po dołożeniu do instalacji sterownika BFU (wczesniej tylko pogodówka) jak ustawić temperaturę projektową - podnieść/obniżyć? Jeżeli się nie mylę, to Logamatic 2107 odczytuje temperature z BFU i zewntrznego czujnika i na ich podstawie steruje krzywą grzewcza? jaki wpływ pomieszczenia ustawiacie (tylko 1 obieg kaloryfery)?

    0
  • #19 10 Paź 2015 00:42
    emoemo
    Poziom 15  

    Witam dzięki kolego poradziłem sobie inaczej szukałem wszędzie rozwiązania i nikt mi nie pomógł z tą działającą pompą non-stop,
    Założyłem elektroniczny regulator temperatury przerywając pompę CO regulatorem, czujkę włożyłem w kocioł i ustawiłem aby pompa rozłączała się na 27st dałem 2 stopnie histerezy wiec jeśli w kotle zagrzeje się woda do 29 to pompa się już załączy opcji przeciw zamrożenia nie regulowałem.

    Jeśli chodzi o krzywą też jestem ciekawy jak najekonomiczniej ustawić :) ja też pod koniec sezonu grzewczego zakupiłem BFU nie testowałem go zbyt długo bo 1,5 miesiąca i wydaje mi się że jest oszczędniej, u mnie sezon grzewczy już się zaczął :-|

    0