1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
Około 12m^2 - na oko to 2,5x4,5. Telewizor byłby ustawiony na dłuższej ścianie.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
Nie więcej niż 2,5m, bardziej koło 2.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
Najczęściej 1, do 3 sporadycznie.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Raczej na wprost. Myślałem, aby TV umieścić ok. 0,5m w prawo od miejsca siedzenia, bo mam tam już wywiercony otwór. Uchwyt na ścianę przydałby się oczywiście obracany, aby móc telewizor obrócić w lewo lub w prawo. Podgląd - schemat pokoju: http://iv.pl/images/30727558421076745829.png X to miejsce, gdzie mam wywiercony otwór, G to grzejnik, którego i tak nie włączam.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Tak jak na schemacie, ale mam zamontowane żaluzje, które ładnie przyciemniają.
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Nie posiadam, korzystam tylko z monitora 19''
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Obowiązkowo WiFi, Smart TV, nagrywanie filmów na USB, współpraca z Androidem (w sensie obsługi). Chcę z niego korzystać jak z monitora do komputera, więc będzie podłączany do kompa.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
DVB-T jak na teraz, być może kiedyś satelitarna lub kablowa, ale to w bardzo dalekiej przyszłości
10 .Jakie urządzenia?
Komputer prawie na stałe (GPU to Radeon HD5870 jeśli się nie mylę), pendrive, dysk zewnętrzny, być może telefon (z Androidem). I być może konsola.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
Zazwyczaj koło 8, raczej nie więcej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Nie ma to raczej większego znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Z reguły są to seriale lub filmy: akcji, sensacyjne, komedie, sci-fi. Czasami jakiś dokument, klipy na youtube. Na pewno zamierzam go wykorzystywać do pracy w programach "inżynierskich" (bo ma pełnić funkcję monitora). Póki co miałem styczność z MATLABem, AutoCadami, ale nie wykluczone, że będą też inne.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Raczej za pomocą komputera.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Jak mam ochotę to tak, nie mniej jednak nie ma zbyt dużej ilości czasu. Tytuły w jakie gram to są głównie gry akcji (GTA IV i starsze, Mafia, Hitman itp.), sportowe (FIFA 13), w przyszłości chyba gra z dzieciństwa w nowym wydaniu - Sim City. No i GTA V. Czasami się zdarza, że kilka godzin, ale z reguły mam za dużo do roboty
16. Preferencje co do marki?
Podobno najlepsze są Sony i Samsung. Ale jestem otwarty na propozycje, byleby nie był to noname
17. Preferencje co do wielkości?
40'', góra 42''
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Cena, awaryjność
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Z reguły jak wrócę z uczelni, więc popołudnia wchodzą w grę. Czasami też rano, zależy na którą są zajęcia. Wieczór oczywiście też.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Nie chciałbym wydać więcej niż 2500, wszak jeszcze dochodzi cena przyzwoitego uchwytu i podobno kable łączące nie wchodzą w zestawy?
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
Nie zależy mi na tym specjalnie, ale może być, byleby tylko nie męczyło bardziej oczu.
Czy moglibyście polecić jakiś ciekawy uchwyt? TV, które wydają mi się dość ciekawe to: Sony KDL-40EX650 i LG 42LM640S. Chciałbym kupić go w nowym roku jakoś, żeby trochę jeszcze ceny spadły.
Około 12m^2 - na oko to 2,5x4,5. Telewizor byłby ustawiony na dłuższej ścianie.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
Nie więcej niż 2,5m, bardziej koło 2.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
Najczęściej 1, do 3 sporadycznie.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Raczej na wprost. Myślałem, aby TV umieścić ok. 0,5m w prawo od miejsca siedzenia, bo mam tam już wywiercony otwór. Uchwyt na ścianę przydałby się oczywiście obracany, aby móc telewizor obrócić w lewo lub w prawo. Podgląd - schemat pokoju: http://iv.pl/images/30727558421076745829.png X to miejsce, gdzie mam wywiercony otwór, G to grzejnik, którego i tak nie włączam.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Tak jak na schemacie, ale mam zamontowane żaluzje, które ładnie przyciemniają.
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Nie posiadam, korzystam tylko z monitora 19''
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Obowiązkowo WiFi, Smart TV, nagrywanie filmów na USB, współpraca z Androidem (w sensie obsługi). Chcę z niego korzystać jak z monitora do komputera, więc będzie podłączany do kompa.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
DVB-T jak na teraz, być może kiedyś satelitarna lub kablowa, ale to w bardzo dalekiej przyszłości

10 .Jakie urządzenia?
Komputer prawie na stałe (GPU to Radeon HD5870 jeśli się nie mylę), pendrive, dysk zewnętrzny, być może telefon (z Androidem). I być może konsola.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
Zazwyczaj koło 8, raczej nie więcej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Nie ma to raczej większego znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Z reguły są to seriale lub filmy: akcji, sensacyjne, komedie, sci-fi. Czasami jakiś dokument, klipy na youtube. Na pewno zamierzam go wykorzystywać do pracy w programach "inżynierskich" (bo ma pełnić funkcję monitora). Póki co miałem styczność z MATLABem, AutoCadami, ale nie wykluczone, że będą też inne.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Raczej za pomocą komputera.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Jak mam ochotę to tak, nie mniej jednak nie ma zbyt dużej ilości czasu. Tytuły w jakie gram to są głównie gry akcji (GTA IV i starsze, Mafia, Hitman itp.), sportowe (FIFA 13), w przyszłości chyba gra z dzieciństwa w nowym wydaniu - Sim City. No i GTA V. Czasami się zdarza, że kilka godzin, ale z reguły mam za dużo do roboty

16. Preferencje co do marki?
Podobno najlepsze są Sony i Samsung. Ale jestem otwarty na propozycje, byleby nie był to noname

17. Preferencje co do wielkości?
40'', góra 42''
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Cena, awaryjność

19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Z reguły jak wrócę z uczelni, więc popołudnia wchodzą w grę. Czasami też rano, zależy na którą są zajęcia. Wieczór oczywiście też.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Nie chciałbym wydać więcej niż 2500, wszak jeszcze dochodzi cena przyzwoitego uchwytu i podobno kable łączące nie wchodzą w zestawy?
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
Nie zależy mi na tym specjalnie, ale może być, byleby tylko nie męczyło bardziej oczu.
Czy moglibyście polecić jakiś ciekawy uchwyt? TV, które wydają mi się dość ciekawe to: Sony KDL-40EX650 i LG 42LM640S. Chciałbym kupić go w nowym roku jakoś, żeby trochę jeszcze ceny spadły.