Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP/LaserJet/1100 - Parallel port na PCI

saganov 24 Nov 2012 12:10 1914 8
    saganov
    Level 10  
    Witam

Problem polega na tym ze drukarka nie drukuje gdy jest podlaczona do adaptera PCI_LPT (Gembird, na chipie MCS9805). Sygnal do drukarki idzie, bo "przymierza sie do drukowania", a po chwili zaczyna migac duza dioda (idac za schematem od tej drukarki, jest to blad wskazujacy na problem z buforowaniem).

Co ciekawe, drukarka bez problemu drukuje na porcie LPT wbudowanym do plyty (osatecznie bedzie w komputerze bez wbudowanego portu, dlatego adapter, ale na czas rozwiazania problemow, przyjalem takie rozwiazanie coby miec pewnosc ze ze strony sterownikow drukarki jest wszystko OK).

Zatem pozostaja sterowniki do samego chipsetu, probowalem juz chyba wszystkiego co wygoglowalem, i te ze strony producenta i inne znalezione w roznych zakamarkach sieci, i w dalszym ciagu nic. Moze ktos mial podobny problem.

Pomocy
    mietekn
    Level 35  
    Sprawdź czy możliwe jest przestawienie typu portu EPP/ECP/Bidirectional i z włączonym przerwaniem IRQ czy bez. Jeśli tak to popróbuj na innych ustawieniach. Najpewniejsze jest w mojego doświadczenia EPP z włączonym przerwaniem.
    krakarak
    Level 41  
    saganov wrote:
    ...Nie mozna przestawic typu portu na EPP/ECP. Bidirectional jest widoczny ale tez nie mozna go przestawic (zaciemniona opcja).

Trzeba to zrobić w BIOS-ie komputera.
    Awdeg
    Level 26  
    krakarak wrote:
    Trzeba to zrobić w BIOS-ie komputera.

Tylko w jakim celu,jak port LPT zintegrowany z płytą działa poprawnie,nie działa karta PCI Parabell Port
    saganov
    Level 10  
    Ostatecznie drukarka ma dzialac z kompem w ktorym nie ma zintegrowanego portu LPT, dlatego potrzebna jest karta.
    W BIOSie niestety nie ma mozliwosci zmiany typu portu LPT. (w sumie po co miala by byc taka opcja skoro nie ma portu na plycie). Probowalem zaawansowane (ukryte) ustawienia, ctrl+f1, ale nic ciekawego sie nie ujawnilo.

Wyglada na to ze port dziala w trybie ECP, gdyz we wlasciwosciach portu sa 2 zakresy wejscie/wyjscie. Przy standardowym porcie powinien byc tylko 1.

Karta jest bezzworkowa, wiec tez nie mozna nic przestawic. Czy jest jakas mozliwosc przestawienia tego programowo ? Ew. byc moze ktos ma jakis inny pomysl, bo poki co 3:0 dla drukarki :(

pozdrawiam
    Awdeg
    Level 26  
    Ja bym sie skłaniał w kierunku przejściówki USB/LPT lub wymienił drukarkę na HP1200
    saganov
    Level 10  
    Awdeg wrote:
    Ja bym sie skłaniał w kierunku przejściówki USB/LPT lub wymienił drukarkę na HP1200

No bez sensu wymieniac drukarke. To chyba pojscie na latwizne i na dodatek mocno kosztowne.
    A karta juz jest wiec trzeba ja doprowadzic do tego aby pelnila swoja funkcje.
    survivor
    Level 12  
    Witam, też jestem miłośnikiem tej drukarki, miałem identyczny problem. Moja płyta główna jest na tyle nowa, że LPT tam nie ma. Kupiłem kartę PCI, jakiś czas to działało, potem przestało. Błąd drukowania, komputer nie komunikował się z drukarką, strony testowej zrobić się nie dało, jedynie self-test guzikiem na drukarce. Próbowałem wszystkiego, dodawałem drukarki, usuwałem, zmieniałem sterowniki i drukarki, i karty PCI, setki restartów, wybierałem różne porty jakie ta karta emuluje wciąż nic, zawsze to samo. Błąd - drukowanie.
    Przyczyna? Źle dociśnięty kabel centronics do złącza karty!! Wydawało by się, że wystarczy go wetknąć "do końca" do karty PCI, ale u mnie to nie starczyło, trzeba porządni i do końca zakręcić obie śruby mocujące kabel w gnieździe! U mnie był problem wąskiego gwintu i musiałem użyć trochę siły, ale po usunięciu drukarki i porządnym przytwierdzeniu kabla do karty drukarka pojawiła się automatycznie sama, po czym też poznałem że nareszcie pojawiła się komunikacja, drukarka drukuje do dziś bez najmniejszego problemu.
    Przepraszam za odgrzewanie tematu, ale masa ludzi wciąż używa tych drukarek, są niezawodne, a w dzisiejszych czasach coraz mniej produkuje się płyt głównych wyposażonych w port LPT, dlatego uważam, że temat będzie wciąż przydatny, a moja wskazówka może być cenna. Dziękuję za uwagę.)