Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Windows XP - wpisanie klucza produktu

mmmaras 24 Nov 2012 16:30 7158 2
    mmmaras
    Level 11  
    Miesiąc temu zrobiłem format dysku na laptopie: wgrałem Windowsa XP i całą resztę niezbędnych rzeczy. Zrobiłem wszystko oprócz wpisania klucza Windowsa, który jest na spodzie laptopa. Minęło 30 dni i komp się zablokował - na powitanie dostaję informację, że mam wpisać klucz produktu. Gdy klikam OK, żeby to zrobić to komp się zawiesza, aplikacja odpowiedzialna za aktywację Windowsa nie działa poprawnie. Efekt jest taki, że nic nie mogę na kompie zrobić pojawia się tylko tło pulpitu, nie działa alt+ctrl+del, komp nie chce włączyć się w trybie awaryjnym. Jedyny plus jest taki, że jak podłączę dysk do innego komputera to mogę przeglądać jego zawartość.

Pytanie jest takie:
    W jaki sposób mogę z poziomu innego komputera wpisać KLUCZ aktywacyjny Windowsa na dysku wyjętym z laptopa?
    Matuzalem
    Level 43  
    Z przykrością i wstydem informuję, że na zadane pytanie nie znam odpowiedzi.
    Wiem natomiast, iż opisałeś przypadłość, dla której rozwiązanie jest opisane nie tylko w sieci, ale również na forum (by z niego skorzystać nie trzeba dysku wymontowywać).

PS
    Pkt 3.1.14, 3.1.16, 3.1.17 Regulaminu nie istnieją jako ozdobniki (innych zapisów tego "aktu prawnego" też ta uwaga dotyczy).
    mmmaras
    Level 11  
    Kolego jeśli bym znalazł odpowiedź NA ZDANE PYTANIE nie tworzyłbym tego tematu, ale dzięki za sugestię lektury regulaminu.

Doszedłem jednak do rozwiązania problemu, które nie wymagało wyciągnięcia dysku z laptopa:

1. włożyłem oryginalną płytę instalacyjną z Windowsem i uruchomiłem ponownie komputer.
    2. po załadowaniu instalatora kliknąłem ENTER - tak jakbym chciał instalować na nowo system.
    3. kliknąłem F8 dla akceptacji regulaminu.
    4. pojawiły się dostępne partycje - kliknąłem R w celu naprawy istniejącej wersji systemu.

Instalator przeprowadził odpowiednie operacje, a po ponownym uruchomieniu komputera pokazał się ekran instalacji Windowsa - naprawa (instalacja) trwała około godziny. Trochę się wystraszyłem, że zostaną usunięte dane z dysku systemowego, wyglądało to jak standardowe wgranie Windowsa na nowo, jednak dane nie zostały naruszone.

Po kolejnym uruchomieniu komputera poprawnie pojawił się ekran aktywacyjny, zmieniłem klucz produktu, zadzwoniłem na infolinię Windowsa i proces aktywacji został zakończony.

mission succeeded! :)