Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra B 2,0 DTi - Wymiana silnika 2,0 DTI na DTL

klosek6 24 Nov 2012 16:43 9843 14
    klosek6
    Level 14  
    Witam. Naprawiam klientowi auto OPEL VECTRA B z 1998 roku i miał tam silink 2,0 DTI . Klient przywiózł mi silnik z zafiry 2,0 DTL . Silnik pasuje tylko mam pytanie czy komputer też będę musiał przełożyć dodam , że silnik jest kompletny z pompą wtryskową i pompy są o innych numerach czy to będzie chodziło?
    cezars65
    Level 24  
    Optycznie to może takie same...... , ale nie będzie Tobie łatwo z przekładką,sam silnik z osprzętem nie starczy.....Pierwsze schody to już będziesz miał z dopasowaniem sprzęgła.....a gdzie reszta... . Polak potrafi...... .
    Nemonek
    Level 27  
    Tak, tam jest inne oprogramowanie (ze względu na różnice mocy, inne dawki paliwa) - zobacz TUTAJ
    romoo
    User under supervision
    klosek6 wrote:
    Klient przywiózł mi silnik z zafiry 2,0 DTL
    Za odpowiednim wynagrodzeniem wszystko da sie przeszczepić.
    klosek6
    Level 14  
    Jutro sprawdzę dokładnie te numery i dam znać , ale chyba jest z końcówką 015 więc co musiał bym zrobić silnik już włożyłem została mi do podłączenia instalacja elektryczna sprzęgło wszystko pasowało . czy muszę zmienić kompa? pompa musi zostać ta ponieważ ta ze starego silnika była też uszkodzona.
    klosek6
    Level 14  
    sprawdziłem, i w tym silniku ,który kupił jest pompa 012 a w silniku tym starym co wymontowałem jest z końcówką 015 . wchodziłem po modelu w katalogach i pompa z końcówką 015 nie była dostępna w vectrach więc jak to będzie czy ta 012 będzie chodzić czy będę musiał coś zmienić?
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czyli w starym silniku miałeś pompę niedostępną w tym samochodzie? Widocznie była już robiona "modyfikacja". Jak chodził z 015 to z 012 chodzić nie będzie. Chyba, że przyjedzie szaman elektronik i zrobi czary - mary.
    Andrula11
    Level 1  
    Witam sory że tak oderwę ale kupiłem auto Zafirę z silnikiem 2.0 dti tak mozna powiedzieć bo silnik w częściach leżał oddzielnie. Niestety mam problem prawie wszystko poskładałem tylko nie wiem czy pod śruba mocującą kółko zębate do wałka jest podkładka czy jej nie ma. Pytam bo widze że kolega ma u siebie 2 rodzaje silników i moze coś o tym wiedzieć a moze ktoś inny moze sie w tym orjętuje?
    klosek6
    Level 14  
    jednak nic z tego muszę wymienić komputer. Kupiłem cały komplet z immo i pestką od silnika dtl 82 km mam nadzieję , że komputer będzie pasował?. Ten , który wyjąłem też już był zmieniany , był z zafiry dlatego była pompa 015 w starym.Teraz tylko się martwię czy tylko ten od dtl będzie pasował bo silnik też jest z dtl i wtedy nr pompy 012 się zgadza.
    Pawel wawa
    Ale i tak nie zagada.
    klosek6
    Level 14  
    Pomoże ktoś chciał bym wiedzieć co powiedzieć klientowi.czy komputer będzie pasował?
    Pawel wawa
    A to już zależy od Twoich umiejętności. U mnie by zadziałał.
    klosek6
    Level 14  
    u mnie też zadziałał chodzi wszystko ok