Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asmax BR 615N - Kontrolka WAN się nie zapala

radzio2041 24 Nov 2012 17:54 2439 11
  • #1
    radzio2041
    Level 10  
    Problem jak w temacie. Routerek ASMAX BR 615N śmigał jak marzenie, używam go do rozdzielenia połączenia internetowego na 2 komputery tj. PC (przez LAN), oraz Laptop (przez WIFI). Pewnego ranka przestała świecić się dioda WAN czego skutkiem był brak internetu, konkretnie: po włączeniu zapala się kolejno: POWER -> LAN1 (gdyż tylko w to miejsce podłączony jest kabelek do PC) -> następnie WLAN i na tym koniec. Zawsze zapalała się na końcu dioda WAN, co w tym przypadku nie ma miejsca. Do Asmaxa można się zalogować zmieniać ustawienia itp. Sprawdziłem już wszystkie kable połączeniowe i działają bez zarzutu. Opcje typu RESET, włączenie i wyłączenie również nie zdają egzaminu. Internet działa ponieważ w przypadku ominięcia routera połączenie jest, wszystko funkcjonuje. Co ciekawe w przypadku podpięcia kabelka LAN od komputera w miejsce WAN w routerze natychmiastowo zapala się dioda WAN. (Aha - sprawdziłem i bezbłędnie zachowuje się jako klient sieci bezprzewodowej; Z tym nie ma problemu ale to chyba zbędna informacja, gdyż ten tryb za bardzo mnie nie interesuje). Proszę o pomoc gdyż nie mam pojęcia co mogę jeszcze sprawdzić. Może należy zmienić oprogramowanie??? Już nie wiem.
  • #2
    bogiebog
    Level 43  
    Jak podłaczysz komputer kablem do gniazda _WAN_ to jaki jest stan diody WAN ?
  • #3
    CHACA
    Level 43  
    Komputer wykrywa port WAN, w takim razie pokaż nam screena ze statusu routera głównie chodzi o ustawienia portu WAN.
  • #4
    radzio2041
    Level 10  
    bogiebog: Jak podłącze kabel LAN z komputera do portu WAN w routerze kontrolki "WAN" i "WLAN" na urządzeniu zapalają się. W linku przesyłam screeny - odpowiedź na tekst CHACA (choć nie wiem czy o to ci chodziło) http://s1.img.pl/

    Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]

    Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

    bogiebog: Jak podłącze kabel LAN z komputera do portu WAN w routerze kontrolki "WAN" i "WLAN" na urządzeniu zapalają się. Poniżej screeny - odpowiedź na tekst CHACA (choć nie wiem czy o to ci chodziło)

    Asmax BR 615N - Kontrolka WAN się nie zapala Asmax BR 615N - Kontrolka WAN się nie zapala Asmax BR 615N - Kontrolka WAN się nie zapala
  • #5
    bogiebog
    Level 43  
    Podłącz neta do komputera bez routera, start/uruchom: CMD.exe wpisz

    ping 8.8.8.8
    ipconfig /all

    pokaż wydruki.
  • #6
    CHACA
    Level 43  
    Daj te wydruki, ale na porcie WAN nie masz nic. Na WAN masz ustawione łączenie poprzez DHCP, a jak ustawisz na static IP?
  • #7
    radzio2041
    Level 10  
    Na static również nic. Trochę się pobawiłem i jest taka sytuacja. W przypadku podłączenia "kabla z internetem" do portu LAN routera (nie tak jak powinno być oryginalnie do WAN) oraz podłączenia kabla od komputera w miejsce LAN w Asmaxie internet jest mimo, że kontrolka WAN się nie zapala. Wtedy działa wszystko jak powinno tzn. zarówno komputer PC jak również Laptop (ten przez WIFI) mają internet. Wadą tego rozwiązania jest jednak to, że wpisując w przeglądarkę adres mojego routera nie wyskakuje mi jego MENU, tylko MikroTika umieszczonego na dachu (radiówka). Nie mogę wtedy zmieniać ustawień routera typu zabezpieczenie WIFI hasłem. Więc o co chodzi?? Port WAN jest uszkodzony :?:
  • Helpful post
    #8
    CHACA
    Level 43  
    Zapewne masz konflikt adresów IP. Zmień na LAN-ach asmaxa na 192.168.2.1
  • #9
    Format111
    Level 11  
    Jeśli miałby konflikt adresów IP poinformowałby go chociażby system a WAN powinien i tak zostać wykryty lecz dostępu do sieci nie będzie.
  • #10
    radzio2041
    Level 10  
    Format111 ma rację to nie to. A może wie ktoś gdzie mogę znaleźć oprogramowanie do Asmaxa Br 615n w intenecie?? Tylko takie co by na pewno działało/było sprawdzone przez kogoś na tym modelu. Znalazłem parę linków ale nie wiem czy są godne uwagi Aha i wie może ktoś jak wykonać tą aktualizację? Jest to mój 1-szy router i nigdy tego nie robiłem. Podejrzewam, że wina może leżeć w oprogramowaniu więc mam zamiar tego jeszcze spróbować.
  • #12
    radzio2041
    Level 10  
    zmiana oprogramowania pomogła temat zamykam. Podziękowania dla Format111 i użytkownika CHACA