Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Saeco SUP016E - Brak pary, błąd zapowietrzony, parzenie kawy działa prawidłowo

25 Lis 2012 00:19 5277 3
  • Poziom 26  
    Witam
    Ekspres Saeco Royal Professional Cappuccino po rocznym postoju, został wymieniony transformator. Po tym się uruchomił jednak pojawił się problem jak w temacie Parzenie kawy działa poprawnie, jednak próba pobrania wody lub tym bardziej pary kończy się komunikatem "VENTILATE" na wyświetlaczu, z tym, że wody trochę wyleci zanim się pojawi błąd zapowietrzenia, natomiast przy próbie pobrania pary kilka razy stuka pompka, nic nie wylatuje z rurki i zwraca błąd.
    Ponowne uruchomienie (zniknięcie komunikatu "VENTILATE") udaje się po kilkukrotnej próbie pobrania gorącej wody, znika błąd i ekspres jest gotowy do parzenia kawy.
    Ponowna próba pobrania wody nawet bezpośrednio po udanym odpowietrzeniu kończy się przerwaniem strumienia i zapowietrzeniem.
    Próba poboru wody podczas parzenia kawy daje taki sam efekt.

    Odkamienianie było prowadzone kilka razy, niestety bez rezultatu choć przeszłość ekspresu jest nieznana i nie wiadomo, czy poprzedni właściciel go odkamieniał.

    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
  • Metal Work Pneumatic
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    Kawa i para (gorąca woda) to osobne dwa obwody w tym ekspresie - każdy ma swoją pompkę, licznik, zawory. Możliwe, że licznik nie zlicza impulsów.
  • Metal Work Pneumatic
  • Poziom 26  
    Gdyby problemem był licznik to woda podczas pracy pompki przed zwróceniem błędu by płynęła ciągłym strumieniem a tak nie jest. Wystarczy ekspres trochę "pomęczyć" włączając przepływ gorącej wody aby w końcu na chwile uzyskać stały przepływ, co powoduje zniknięcie błędu i umożliwia pracę. Ponadto przy dmuchaniu słychać obroty przepływomierza oraz klikanie kontaktronu.
    Przedmuchałem bojler odpowiedzialny za produkcję pary i jest drożny, podobnie jak zawór przez który wypływa para oraz gorąca woda.
    Elektrozawór wody gorącej ma poprawną rezystancję - 2.2k, oraz na pewno się otwiera - gdyby tak nie było to ekspresu nie dałoby się w ogóle odpowietrzyć.
    Wszystko wskazuje na problem z pompką obwodu wytwarzania pary.

    Podłączyłem pompkę na krótko i nie działa - brak jakiegokolwiek przepływu. Oczywiście zbiornik wody powyżej pompki, z wypływu nic nie wypływa.
    Pompka to czerwona Ulka 48W.

    Ekspres został naprawiony - wymiana pompki rozwiązała problem. Nowa pracuje cichutko. Warto wiedzieć, że w tym ekspresie po otwarciu zaworu pary zaczyna pracować pompka bloku wytwarzania pary.
  • Poziom 1  
    Witam.

    Dla tych co maja problem z VENTILATE proszę aby ustawili w expresie min ilość wody
    a następnie funkcją HOT WATER resztkę wody spuścić z expresu. Podczas tego procesu napis VENTILATE powinien zniknąć.

    Pozdrawiam. :D