Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes Sprinter - Jak to podłączyć ?

ambrek 25 Nov 2012 11:16 3921 5
    ambrek
    Level 9  
    Witam. Zakupiłem ostatnio taki zestaw:

>> Głośniki Hertz DSK165.3
    >> Subofer Helix B10E
    >>Wzmacniacz Crunch GPX1000.4
    >>Radio Sony GT650

Mam prośbe o doradzenie mi jak to podłączyć. Głośniki umieszcze tak jak na zdjęciach i gdzie dać wysokotonowe zaraz obok niskotonowych ? Przednie oryginalne głośniki co sa w dzwiach i na środku pod szyba na desce rozdzielczej chce zostawić i podłączyć bezpośrednio pod radio, z kolei z radia pusciłem dwa kable Sinuslive CA35 z remote, dwa po te żeby jednym osobno z pozycji radia sterowac subooferem.

1. Wiec w którym miejscu podłączyć w radiu remote ?
    2. W które miejsca podłączyć kable z radia do wzmacniacza ?
    3. Gdzie podłączyć głośniki i tube w wzmacniaczu.
    4. Gdzie dać głośniki wysokotonowe.
    5. Czy tuba jak bedzie miała zasilanie bezpośrednio z akumulatora nie będzie pobierać pradu podczas spoczynku ?
    6. Jak podłączyć suboofer ?

Źle dodane obrazki usunąłem ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html ). Niedbała pisownia! [Mirek Z.]

dziękuje z góry za odpowiedzi pozdrawiam
    Zenek1988
    Level 28  
    1. Podpinasz się pod remote lub sterowanie anteną. W instrukcji radia na pewno jest zaznaczone które to kable.
    2. podłączasz pod in rear i in front. Pamiętaj żeby podpiąć wyjścia z radia odpowiednio sub pod rear a front pod front. Innaczej nie będziesz miał sterowania subem z radia.
    3. Podłącz tak jak na zdjęciu. dsk pod fl,fr a suba pod rl - i rr +.
    4. Możesz dać koło niskotonowych.
    5. A to chczesz podpiąć suba pod wzmacniacz czy akumulator? Wzmacniacz zawsze jakiś tam prąd pobiera ale minimalny.
    6. Podłącz jak na tym rysunku pod mostek:
    Mercedes Sprinter - Jak to podłączyć ?
    U ciebie w subie są 4 wejścia i powinny być opisane które to + i - dla każdej cewki.
    kamil907
    Level 28  
    Trochę nie podoba mi się ta koncepcja bo mimo względnie dobrych pdzespołów zagra to kiepsko przy takim ustawieniu. Busy niestety są nieprzyjemne w nagłośnieniu ale mimo wszystko na twoim miejscu raczej zdecydwał bym się na usunięcie seryjnych głośników i zainstalowanie w ich miejsce wspomnianego przez ciebie zestawu odseparowanego. Tylko, że tweetery trzeba by umocować gdzieś przy słupkach przednich lub trójkątach lusterek bo w seryjnych miejscach w podszybiu nie zagrają jak należy. Szczerze polecam ci takie rozwiązanie, bo powinno to wystarczyć, a gdyby przypadkiem było trochę za mało dla pasażerów z yłu to musiał byś wtedy pomyśleć nad drugim takim zestawem do tyłu, wtedy woofery zamontuj gdzieś niżej niż przewidywałeś, a tweetery przy słupkach B (za drzwiami) i skierowane do tyłu.
    Jeśli chodzi o podłączenie to sygnał z radia dla zestawu przedniego to kanały nr.8, natomiast subwoofer to nr 6, sprawdź tylko czy twoje radio ma dwie pary wyjść sygnałowych RCA, a jeśli nie to trzeba będzie zastosować rozdzielacz. Z drugiej strony wzmacniacza pdłączenie głośników tak jak na rysunku.
    Remote w radiu to zwykle niebieski lub niebiesko-biały przewód, powinno na nim pisać "remote" lub "antenna". Jesli nie ma żadnych opisów to po prostu sprawdź miernikiem na którym przewodzie pojawia się +12 z chwilą włączenia radia.
    Zasilanie wzmacniacz oczywiście z akumulatora +, a masę możesz podłączyć z karoserii. Nie będzie to pobierało prądu gdy radio będzie wyłączone. Odpowiada za to remote które uruchamia wzmacniacz tylko wtedy kiedy pracuje radio.
    W sumie to wszystkie te odpowiedzi mogłeś znaleźć bez problemu na forum ale akurat wybitnie mi się nudziło dlatego ci to mniej więcej opisałem.
    ambrek
    Level 9  
    5. A to chczesz podpiąć suba pod wzmacniacz czy akumulator? Wzmacniacz zawsze jakiś tam prąd pobiera ale minimalny.

Sygnał chce podłączyć z wzmacniacza a zasilanie z akumulatora.
    Zenek1988
    Level 28  
    ambrek wrote:

Sygnał chce podłączyć z wzmacniacza a zasilanie z akumulatora.

Nadal nie rozumiem co piszesz. Sub podpina się pod wzmacniacz a nie akumulator.
    Wzmacniacz jest podpięty pod akumulator. Tylko w aktywnych subach się podpina zasilanie pod aku. A ten nie jest aktywny.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.