Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows XP - potrzebna pomoc :[

03 Lut 2005 23:10 1985 17
  • Poziom 10  
    Korzystam z Win XP:Proffesional bez zadnego SP i wszystko bylo w jak najlepszym porzadeczku az do czasu dzisiejszej reinstalki. Przymierzalem sie do niej juz sporo czasu zbierajac sobie wszystkie instalki do urzywanych programow, sterowniki itp. Zebralem juz wszystko i zrobilem pelny format partycji C: i install. Poinstalowalem wszystko zaczynajac od sterow potem antywir i progi usuwajace trojany na koncu caly srednio potrzebny soft typu winamp, Mv2Player. Wszystko instalowalem przed formatem i juz zauwazalem ten problem ale wine zwalalem na wielomiesieczne smiecenie na dysku bez defragmentowania i moje zabawy w usuwanie plikow z systemowych folderow...

    Teraz po reinstalu sytuacja sie powtarza

    Wyglada to mniej wiecej tak ze po jakims czasie od wlaczenia kompika "wiesza sie" tzn przestaje reagowac na polecenia np moge wylaczyc niektore wlaczone przed "zwiecha" programy ale juz wlaczyc nowych niemoge, niemoge otworzyc zadnego folderu ani menadzera zadan a jak odswieze pulpit to zamarza i wszystkie okna aplikacji zostawiaja na nim swoje odbicia nie dziala PPM lewy zreszta tez nie ;] Moge rozwinac menu Start ale itak zadna funkcja nie dziala wiec jedyne wyjscie to reset. A najciekawsze jest to ze np winamp nadal odtwarza dzwiek :>

    Niemam zadnych wirow ni trojanow wiec zdaje sie na wasza opinie bo mnie juz kurewica chwyta ;|

    PS. Czy moze to byc spowodowane DirectXem albo K-Lite MCP??
  • Warunkowo odblokowany
    Moze konflikt jakiegoś urządzenia... weż powylączaj kolejno urządzenia w panelu sterowania-system-sprzet-menager urzadzen jesli po wylaczeniu jakiegoś urzadzenia wszo bedzie ok - to wszystko jasne :) - pozdrawiam ..

    P.S.
    Postawiłbym na przegrzewanie procka.. ale jeśli piszesz iż winamp dalej chodzi - to raczej nie.. ale dla pewności sprawdz temperature procka :) - jak bedzie za wysoka - to pasta w ruch :) -
  • Poziom 10  
    konflikt to raczej nie jest bo niby skad mialby sie nagle wziac?
  • Poziom 14  
    Jaką masz konfigurację komputera. Porcesor, RAM, karta graficzna, itp.
  • Poziom 14  
    Czy usuwałeś partycję czy tylko ją formatowałeś?
  • Warunkowo odblokowany
    heh... "Konflikt urządzen" - nie ważne.. jak wiesz lepiej.. to po co sie pytasz ??
    Równie dobrze może to być wina jakiegoś programu <aplikacji>, a moze jakiś wir/trojan ... heh.. opcji jest wiele - jak nie zaczniesz cokolwiek robić tylko wątpić <skąd sie wziol i tp itd. to bedziesz mial dalej ten problem - i swoje wątpliwości> robić

    Sprawdż temperature procka !
  • Poziom 11  
    Tak jak mowi Talibanczyk sprawdz temperature procka ! I naspisz jescze czy masz internet ! Bo jesli masz neo to ja bym poradzil zrobic tak: Wywalic wszystkie partycje jakie masz - zrobic nowe pod płytką XP-ka, zainstalowac XP z SP2 albo chociaz z SP1 - zaisntalowac go bez połączenia z netem (jesli masz siec po prostu wyjmi kablelek ) po instalce XP i sterów od razu instalka antyvira i jakiegos firewalla (polecam ZoneAlarm) i wtedy po kolei instalacja programow! ale najlepiej posciagaj nowe wersje tego co sie da : np.winampa, commandera itp! Powodzenia :)
  • Poziom 10  
    oxygen0:
    P4 2.4 GHz | 256 DDR | G4 MX 440

    uran17:
    "pelny format" czyli jej nie usuwalem

    Talibanczyk:
    Skanuje zupdatowanym: Avastem + Search%Destroy+SpySweeper +CWShredder + HijackThis i nie wykrywa mi niczego wiec wnioskuje ze jest czysty...
  • Warunkowo odblokowany
    A temperatura ??
  • Poziom 21  
    Może zasilacz uległ uszkodzeniu i masz za małe natężenie dla procesora?
  • Poziom 39  
    kaza lite może robić problem , lub i jakiś antyvir np norton
  • Poziom 10  
    Znajomy informatyk podpowiedzial mi ze powodem moze byc wlaczona usuluga RPC wiec ja wylaczylem...
    Teraz jestem po kolejnym reinstalu i okazalo sie ze wpakowal mi sie sasser :| Nawet jesli uda mi sie go usunac to wraca i ciagle zostaja smieci typu:
    ftp.exe
    cmd.exe
    rasautou.exe
    rasauto.dll

    Macie jakis pomysl odnosnie calkowitego dezintegracji tego robaka?
  • Poziom 25  
    Na początek radził bym Tobie zainstalować sobie XP z SP2 ZINTEGROWANYM. Potem wgrać Firewall np. Segate Personal Firewall. Jest to w miarę dobpry i do tego bezpłatny firewall. Sprawdz czy jakiś proces nie pobiera buzo pamięci podczas pray, lub nie wykożystuje procesora. Przy okazji ustaw sobie około 500MB pamięci wirualnej. Wgraj odpowiedznie sterwoniki do karty graficznej 45.XX. Inne mogą tobie zamulać kompa tak że go nie poznasz.
    Jeśli to nie pomoże, to znaczy, że maszjakiego skrytovirca w komie który sie nieźle kamufluje, lub wspomniany "konflik urządzeń". U mnie komputer chodził jak nie powiem co kiedy ył podłączony do sieci z innym komputerem. Karta sieciowe się nie lubiła z płytą główną , i przez to komp się u mnie mulił, a sieć działała z średnią predkością 0.2 KB\s :lol: .

    Możesz jeszcze sprawdzić temperatury tak jak piszą inni, oraz zobaczyc czy masz dobrze podłaczony HDD, np. jest na slave z CD-ROM'em.
    Nic więcej mnie nie przychodzi do głowy...
  • Poziom 18  
    Nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze moze to byc blad konkretnego programu. Na Twoim miejscu uwaznia patrzylbym co jest wlaczone podczas zawieszenia sie na poczatku powylaczal zbedne programy w msconfig niech niepotrzebnie sie nie uruchomiaja. Ja mialem kiedys taki problem i okazalo sie ze program zawieszal sie gdy pewien progra (niepamietam jaki:/) laczyl sie z netem bo chcial cos pobrac


    P.S wylacz automatyczna aktualizacje
  • Poziom 23  
    ...wyglada to tak: sprzetowi raczej nic sie nie stalo i nie ma powodow przypuszczac, ze sa jakies konflikty sprzetowe...bo niby z jakiej racji, skoro kolega nie ruszal bebechow...wydaje mi sie ze to po prostu wina jakiegos oprogramowania, byc moze posadziles jakas nowsza wersje lub zainstalowales cos czego wczesniej nie miales...bo chyba nie zrobiles tak trywialnego i banalnego shitu, ze wrzuciles nowego Windowsa, masz Neostrade i przed jej uruchomieniem nie dointalowales odpowiendich latek systemowych... moze wrzuciles jakis starszy...a raczej nowszy sterownik niz miales wczesniej...powodow moze byc wiele...najprosciej odchudzic winde, nawet nie koniecznie odinstalowac a zabic niepotrzebne procesy systemowe i powoli je odpalac i sprawdzac co sie dzieje...innym zaleceniem moze byc przejrzenie logow systemowycj...czesto jest tam napisane jak krowie na rowie co sie dzieje nie tak...
  • Poziom 31  
    bez dostepu do netu!
    1.format dysku
    2.instal windowsa + ster karty graficznej
    3.instal AV
    4.instal FW
    5.aktualizacja windowsa (dostep do netu tylko microsoft )

    Eventualnie sprawdzic lub wykonac;
    a. reset biosu
    b.overkclocking reset
    c.podmienic zasilacz

    jesli bedzie ok => instalacja sterowników i reszty oprogramowania.
    po kazdym instalu restart i sprawdzac czy wszystko ok

    proponuje rowniez skorzystac z MKS online.
  • Poziom 10  
    Problem rozwiazany:
    Reinstall + latka na krytyczny blad pliku LSASS - http://www.microsoft.com/poland/technet/security/bulletin/MS04-011.aspx
    + Zone Alarm + SpySweeper i IE6.0+Avant Browser 10.0

    PS. Czemu ZA pombarduje mnie komunikatami typu??:
    The firewall has blocked Internet access to your computer [TCP Port X] from X.X.X.X [TCP Port X] [TCP Flags: S]
    Zamiast Xuw numery portow i IP
    Jestem newbie jesli o to chodzi wiec niewiem czy mam sie tego bac czy to normalne i moge spokojnie wylaczyc firewalla gdy nie przegladam stron tylko np szpilam w L2 albo MU?
  • Poziom 25  
    Firewalla zostaw! Nie wyłączaj go nigdy. Poto on jest, aby blokować dostęp do twojego komputera przez cały czas. Osobe, która się włamuje, nie obchodzi to co robisz na kompie i w necie - chyba że chodzi to, że taki haker będzie miał mały transfer to sie może zaczać przejmować :lol: .