Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS P5Q-E - Płyta nie wstaje, niesprawny bios

xrenjix 26 Lis 2012 13:26 3453 14
  • #1 26 Lis 2012 13:26
    xrenjix
    Poziom 22  

    Witam, mam problem z płytą główną. Wieczorem wyłączyłem kompa, a rano jak go włączyłem pojawił sie komunikat że nie ma biosu i że przeszuka teraz napędy w celu zrobienia recowera biosu. Nie miałem czasu więc wyłączyłem kompa z zamiarem zajęcia się tym później. Przygotowałem biosa na penie podłączyłem odpaliłem i nic załączyły sie wiatraki i nic się nie dzieje. Nie ma sygnału z komputera na monitor. Gwarancja skończyła sie 1,5 miesiąca temu.

    Co zrobiłem ja:
    Wyjąłem ramy po ich wyjęciu jest sygnalizacja że brak ram. Wsadziłem też inne nie pomogło.
    Wyjąłem grafike ale bios już tego nie sygnalizuję, na innej grafice jest tak samo.
    CLR biosa nie pomógł
    Wyjęcie baterii też nie pomogło
    Zamieniłem miejscami kości biosu też bez rezultatów

    Dlatego proszę o pomoc

    Konfiguracja PC

    MB Asus P5Q-E
    CPU Intel Q8200 2,33GH'z Z tym że od trzech lat chodzi na 3,3GZH'z
    Ramy 2x2GB 800 Patriot
    GPU GTX285
    PS B-Quiet 600W

    Temperatury były w normie jeszcze wczoraj.

    0 14
  • #2 28 Lis 2012 20:25
    rawad
    Poziom 14  

    Może nową baterię wsadzić i zobaczyć czy zadziała

    0
  • #3 28 Lis 2012 20:29
    adamadi33
    Poziom 43  

    Płyta posiada dwie kości bios.
    Masz oryginalną płytę CD,DVD z sterownikami?

    0
  • #4 28 Lis 2012 21:39
    rawad
    Poziom 14  

    Dwie kości biorą dwa razy więcej prądu z baterii

    Moderowany przez jankolo:

    0
  • #5 28 Lis 2012 23:20
    opamp
    Użytkownik obserwowany

    rawad napisał:
    Dwie kości biorą dwa razy więcej prądu z baterii

    W noszę o danie temu bohaterowi prezentu :) Tekst 2012 roku w tym dziale ;)

    0
  • #7 28 Lis 2012 23:33
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Chętnie bym mu dał ale znowu będzie płakał jak w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11584917#11584917

    rawad napisał:
    Jak moderator nie rozumie to zaraz usuwa post. Według mnie jest bardzo dużo agresji werbalnej ze strony moderatorów w stosunku do użytkowników, tak jak piszesz wynika to z kompleksów lub innych socjopatycznych czynników.

    że nie tylko usuwają ale i nagrody dają bo nie rozumieją / kompleksy mają...

    No chyba, że rawad ma coś na swoją obronę, dokładnie wyjaśni jak to jest z tym poborem prądu przez te dwie "kości" z bateryjki.

    0
  • #8 28 Lis 2012 23:34
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    rawad napisał:
    Dwie kości biorą dwa razy więcej prądu z baterii

    Którą baterię masz na myśli i które "kości"?

    0
  • #9 28 Lis 2012 23:36
    1941135
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 28 Lis 2012 23:49
    rawad
    Poziom 14  

    No wiesz, jak wyciągniesz bateryjkę to znikają ustawienia BIOSu, bo ustawienia są zapisane w pamięci ulotnej wymagającej zasilania. Rozpoczynanie postu od "Chętnie bym mu dał ale znowu będzie płakał " jest przejawem agresji werbalnej z Pana strony. Pozdrawiam.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Do Pan J----o. Ponoć czyścisz Pan komputery z kurzu w jakiejś firmie i musisz zrywać plomby CE. to pewnie Pan zauważyłeś taką małą bateryjkę 2032.

    Moderowany przez jankolo:

    0
  • #11 28 Lis 2012 23:54
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    rawad, teraz poruszę dwie sprawy.
    1. Bateryjka, o której napisałeś, podtrzymuje pamięć konfiguracji systemu, która to pamięć występuje w systemie tylko raz. Natomiast dwie "kości" to są układy pamięci nieulotnej zawierające BIOS i jego kopię. I pamięci te nie są zasilane bateryjką. Zatem twój post nie ma najmniejszego sensu i wykazuje, że nie masz bladego pojęcia o zagadnieniu w dyskusji którego zabrałeś głos.
    2. Przykro mi, ale będę sędzią we własnej sprawie. To, co napisałes o mnie traktuję jako inwektywę, którą karzę przyznaniem Ci ostrzeżenia.

    0
  • #13 29 Lis 2012 10:41
    opamp
    Użytkownik obserwowany

    Polecam się nie **** bo to bios SPI i od razu programator padają jak muchy wsady a robota na 10 min ;)

    0
  • #14 29 Lis 2012 11:31
    xrenjix
    Poziom 22  

    Trochę oftop się zrobił.

    Co do baterii na pewno mam dobrą. I nie ona jest przyczyną. Koś pytał o kości mam dwie zamieniałem je miejscami ale nie pomogło. Mam orginalną płytę ze sterownikami.

    Resetowanie biosu przeprowadziłem już kilka razy bez pozytywnego rezultatu.

    Na dzień dzisiejszy przetestowałem płytę z wszystkimi innymi częściami, płyta dalej nie rusza.
    Sprawdziłem wszystkie inne części na innej płycie i są ok. Więc wiem że to na pewno płyta.

    Kondensatory wyglądają ok nie widać żadnych uszkodzeń.

    Przypomniało mi się że kiedyś miąłem podobny problem z tą płytą jak jeszcze była na gwarancji, i właśnie zamiana kości pomogło rozwiązać problem.

    Wydaje mi się że wtedy uszkodziła się pierwsza kość, a teraz drugą.
    I tu moje pytanie jak wsadzę kość z innej takiej samej płyty, bo mam taką możliwość to zadziała. Wiem że po co pytać jak można sprawdzić, ale to wycieczka na 300km więc wole wiedzieć niż pojechać na próżno.

    1
  • #15 21 Sty 2013 12:26
    xrenjix
    Poziom 22  

    Problem rozwiązano, załatwiłem sobie kość z takiej samej płyty i płyta wstała bezproblemowo.

    0