Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Autronic AL700 - Jak sprawdzić przycisk

topor1988 28 Nov 2012 17:03 2352 4
    topor1988
    Level 9  
    Witam.
    W pewnym momencie auto przestało palić, ani na benzynie ani na gazie. (nie było niskich obrotów)
    Poczytałem trochę i przeczyściłem silniczki krokowe oraz przepustnice.
    Po tym zabiegu odpala na benzynie. Ale nie działa przycisk od gazu.
    Wcześniej jak go wciskałem to mrugała dioda i czekała aż dam 2500 obrotów i przeskakiwało na gaz. Teraz moge klikać i klikać ten przycisk i nic się nie dzieje, zero reakcji.
    Bezpieczniki od komputera sprawdzone.
    Na początku chciałem sprawdzić komputer, podpiąłem samą płytkę pod zasilanie, I są na niej dwie diody, zielona i czerwona. Po odpaleniu samochodu świeci się zielona, więc wydaje mi się, że komputer jest sprawny.
    Rozebrałem deskę rozdzielczą aby dobrać się do przycisku.
    Od przycisku idą 3 przewody
    - Czarny
    - Żółty
    - Brązowy

Na brązowym jest napięcie 4.9V, na żółtym nie ma nic.
    Czy tak ma być?
    Jak sprawdzić czy winą jest ten przełącznik? Czy któreś przewody zewrzeć? Próbowałem Brązowy z czarnym, efektu zero. Brązowego z żółtym boję się stykać, żeby jakiegoś zwarcia nie zrobić.
    Czy to jest problem przycisku? Czy komputera?

EDIT:
    Obciąłem przewody od przełącznika, i testowałem każdy z każdym - rezultat lipa.
    Wyczytałem, że czarny i brązowy to przełączenie na gaz, a żółty to dioda.
    Niestety na żółtym zero napięcia.

Czy komputer może być wadliwy skoro pali się zielona dioda?
    Nemonek
    Level 27  
    Masz czujnik temperatury reduktora? Prawdopodobnie on nie puszcza napięcia, a schemat połączeń znajdziesz TUTAJ
    topor1988
    Level 9  
    Nie mam czujnika temp, bo jak jeszcze wszystko działało, i przełączałem na gaz zanim temp urosła do pierwszej kreski od razu gasło. A w nowszych instalacjach, nic by sie nie stało, po prostu czekało by na temperature.
    Maher
    Level 22  
    Najlepiej jak podłączysz AL700 pod komputer i zobaczysz czy się połączy i czy coś w programie się nie przestawiło (ja tak miałem), zawsze możesz podmienić na chwile al700, możesz też sobie kupić jakiś używany tylko bez kabelka do programowania nie ruszysz.
    topor1988
    Level 9  
    Problem rozwiązany.
    Problemem były przewody wysokiego napięcia i świece, Samochód palił na 2 gary tylko, i prawdopodobnie nie bylo inforcjami do gazu ze jest zaplon. Po wymianie swiec i kabli, gaz działa jak głupi :)