Z analizy przeprowadzonej na zamówienie Barclays Capital wynika, że ekran o przekątnej pięciu cali i rozdzielczości odpowiadającej standardowi Full HD w 2013 roku stanie standardem dla wyższej klasy telefonów typu smartphone. Wiadomość ta może wydać się zaskoczeniem zważywszy na to, że pierwszy telefon wyposażony w ekran spełniający wymienione wyżej parametry – HTC Droid DNA (na zdjęciu) trafił do sprzedaży zaledwie tydzień temu (20 listopada 2012 roku). Z drugiej strony konkurencyjne produkty zapowiedziało już szereg firm, takich jak LG i Samsung. Ta druga podczas najbliższych targów CES, w styczniu 2013 roku zaprezentować ma ekran o przekątnej 5 cali i rozdzielczości 1080p wykonany w technologii Super AMOLED. Ekran o rozdzielczości 300 pikseli na cal lub większej (w tym wypadku ok. 440) pozwala na renderowanie tekstu i zdjęć o jakości końcowej zbliżonej do tradycyjnego druku. Ponadto zgodność ze standardem Full HD umożliwia odtwarzanie materiałów video w natywnej rozdzielczości, bez skalowania.
Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
Has specialization in: tłumaczenia, copywriting
pseven wrote 8990 posts with rating 1992.
Been with us since 2009 year.
Na pewno będzie kosztować , potem będzie fullhd w 4calach może i w 3 z kawałkiem, w mniejszych nie ma sensu, 5 cali zmieści się w kieszeni ale akrobacje i schylenie się po szczęśliwy grosik na ulicy jest już mało komfortowy. Coś o tym wiem bo sam mam 5 calową "krówkę" i jej jedyny plus to że jest to dla mnie kompromis pomiędzy znośnym przeglądaniem stron www w drodze a mobilnością i wagą urządzenia. Oby wyświetlacze amoled były coraz większe i tańsze i z coraz większą rozdzielczością zawsze to pociąga za sobą obniżenie cen sprzętu starszego i tego z niższej półki.
Super, super. Apple. Ale wiesz, telefon to nie tablet, 10'' to nie 5''. używam netbuka 10'', 1280x600. Ale jakoś nie narzekam. więc nie rozumiem co ma mi dać full HD w telefonie, o ~4 razy mniejszej powierzchni ekranu...
[EDIT]
Btw. widziałem jak pięknie wygląda linux na mac'u z retiną. I też się pytam po co. 17'' 1280x1024 i jakoś nie mam problemów. Może mam za słabe oczy, ale jakoś okularów nie noszę i wątpię żeby to był ten problem...
I też się pytam po co. 17'' 1280x1024 i jakoś nie mam problemów. Może mam za słabe oczy, ale jakoś okularów nie noszę i wątpię żeby to był ten problem...
pewnie nie masz za słabych oczu ale się przyzwyczaiłeś ze ekran komputera jest pikselowaty i ci to nie przeszkadza.
ale gdyby ci wpadła w ręce książka czy gazeta wydrukowana w takiej rozdzielczości dpi jak ma twój monitor to byś ją wyrzucił ze wstrętem!
inna rzecz, że powyżej pewnej gęstości, może 300-400 dpi, dalsze zwiększanie ma już tylko jeden widzialny gołym okiem efekt - skrócenie czasu pracy na baterii
Do czytania książek/gazet służą czytniki ebooków, nie monitory LCD. I w nich akurat rozumiem, żeby miały większą rozdzielczość, ale używanie fullHD na 5'' to według mnie lekka przesada.
A czas pracy na baterii to inna sprawa, i to nie tylko przez wyświetlacz, ale przecież żeby obsłużyć taki wyświetlacz to potrzeba mocy -> ciepło. A co za tym idzie czas pracy. Moja 5'' cegiełka trzyma 2 dni używania, a 7 dni nie używania. A gdy dołożymy jeszcze większy wyświetlacz i moc to już będzie codziennie ładowana. Jeszcze tylko brakuje żeby zrobili jak Apple (bateria nie do wymiany)...
Dla mnie ten trend jest trochę dziwny. Lepiej by popracowali nad akumulatorami i ogólną wydajnością. Bo ja nie mogę po prostu zrozumieć dlaczego moja Xperia z 1GHz procesorem i 0,5 GB RAM potrzebuje kilku sekund by otworzyć kontakty lub dialer. Domyślam się, że problem nie występuje w topowych smartfonach, ale niemniej taki sprzęt powinien wystarczać do sprawnego obsługiwania podstawowych funkcji.
moja Xperia z 1GHz procesorem i 0,5 GB RAM potrzebuje kilku sekund by otworzyć kontakty lub dialer.
No to jest wina jedynego słusznego systemu. Dlatego też po 1,5 roku powiedziałem good bye googlowi i przyjdzie chyba przesiąść się na starego symbiana, który od nowoczesnych systemów różni się tym, że działa.
moja Xperia z 1GHz procesorem i 0,5 GB RAM potrzebuje kilku sekund by otworzyć kontakty lub dialer.
No to jest wina jedynego słusznego systemu. Dlatego też po 1,5 roku powiedziałem good bye googlowi i przyjdzie chyba przesiąść się na starego symbiana, który od nowoczesnych systemów różni się tym, że działa.
Bardziej bym się skłaniał ku winie leżącej w nakładkach producenta niż w samym systemie z tego powodu że w moim nexusie one nie mam czegoś takiego a nie używam jakiś custom romów, a specyfikacja bardzo podobna.
Czy Full HD jest potrzebne w telefonie? Nie wiem, jak pobawiłem się ostatnio One X to jednak jego wyświetlacz wywarł na mnie pozytywne wrażenie. Czytanie, czy przeglądanie neta było bardzo komfortowe jak dla mnie, tylko wielkość i delikatność trochę przeszkadzała.
Te 5" to jedynie mały przystanek przed docelowym formatem ekranu SuperHighFullHD (SHFHD) o przekątnej 15" a wersji exkluziv 17" z projektorem hologramów.
Wtedy nikt, nawet Stępień z 13 posterunku, nie zobaczy pikselizacji. Odwzorowanie będzie tak dokładne, że trzeba będzie niestety poprawiać nie doskonałą rzeczywistość.
Baterie będą w postaci pręcików z U235 z automatycznym chłodzeniem w zależności od obciążenia aplikacjami 32-rdzeniowego procesora. Będą pozbawione jakiejkolwiek klawiatury - odczyt będzie następował bezpośrednio z oczu oraz analizując encefalogram mózgu.
Lecz myślę, że nawet wtedy ludzkość nie powie ostatniego słowa...
Moderated By pseven:
3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
Ktoś już wspomniał tutaj, rozdzielczość druku offsetowego, czyli kolorowych magazynów jest na poziome 300dpi i wystarcza. Notabene jest całkiem spory odsetek ludzi, którzy i tak nie nacieszą oka pełnią możliwości zwykłego druku - dalekowidze, większość ludzi w starszym wieku... Widać, że obecne wyświetlacze z łatwością łamią tą granicę. FullHD w telefonach? Szybko - nie powiem. Producenci wyświetlaczy i tak stoją nadal przed dużym wyzwaniem. Problemem dzisiejszych wyświetlaczy na polu jak najlepszego odwzorowywania obrazu to nie jest już rozdzielczość, szybkość ani nawet kontrast. Amoledy osiągnęły tutaj poziom czerni, który do niedawna wydawał się niemożliwy do uzyskania. Ciągle nierozwiązanym problem jest poprawne odwzorowanie koloru. Moim zdaniem sztuczne źródła światła stosowane do podświetlania owszem, osiągną jakiś bardziej zadowalający poziom, jednak sądzę, że nigdy nie będą tak doskonałe jak żarowe rozwiązania. Widmo dalej będzie podziurawione niczym ser szwajcarski, zresztą czy może widział ktoś jubilera, który pozwolił sobie zamontować świetlówkowe/ledowe oświetlenie?
Myślę, że przyszłość wyświetlaczy należy do rozwiązań, które zapoczątkował e-ink. Tylko wyobraźcie sobie cienki (kiedy potrzeba to elastyczny jak kawałek papieru) wyświetlacz, który jest na tyle szybki, że można go odświeżać kilkadziesiąt razy na sekundę, dalej, jest kolorowy (powiedzmy 8 bitów na... no właśnie tutaj jest sprawa otwarta, ale załóżmy teoretycznie 8bit/CMYK) i najważniejsze - potrafi pracować w pełnym słońcu, mało tego, niczym nie różni się jakością od króla reprodukcji obrazu - druku - w dodatku z niebylejakim asem w rękawie w postaci animowanej treści, na dodatek w zupełnych ciemnościach zostaje oświetlony (nie podświetlony - to jest różnica - przypomnijcie sobie tylko przydrożne billboardy nocą, gdy są oświetlone reflektorami halogenowymi) technologią znaną z najnowszego czytnika Amazonu. Ok, rozmarzyłem się trochę.
@krakarak, dobre. Osobiście nie przypuszczam już takiego obrotu rzeczy, wiem to na pewno, taka jest niestety natura człowieka. Jakiś czas temu czytałem o postępie prac nad następcą kodeka H.264. Nowe rozdzielczości, które ma obsługiwać są coś ala twój ironiczny post. Trzeba do wszystkiego zachowywać zdrowy dystans i powinno być dobrze, mi to wszystko znudziło się, skończyłem na fonie 480x800 z 3.3'', całkowicie wystarcza do moich potrzeb i większego nie chcę, nowego nie wezmę - nooo, chyba, że będą rozdawać albo coś się stanie z obecnym.
Małe lekkie i pojemne akumulatory/baterie w zasadzie już są - co jakiś czas słychać tu i ówdzie wzmianki o nowych rozwiązaniach w tej dziedzinie. Nie ma jednak małych lekkich pojemnych i TANICH akumulatorów. Innymi słowy opracowane technologie nie nadają się do masowej produkcji m/in z powodu wykorzystania w nich drogich pierwiastków. Cudem byłaby bateria izotopowa - wyobraźcie sobie telefon albo laptopa którego nie trzeba ładować przez 20lat a potem oddaje się do utylizacji i dostaje nowy Problem ludzkości jest tylko taki że zaraz znajdzie się jakiś idiota który będzie chciał takie baterie przerobić na bombę. Jeśli chodzi o telefony to mi się to wszystko przestało podobać w momencie w którym zniknęła klawiatura numeryczna, w zasadzie od tego czasu nie potrafię sobie znaleźć odpowiadającego mi telefonu. Z dotykiem wytrzymałem 3 miesiące (Xperia neo V). Moim problemem nie był wolno działający system choć też było to momentami denerwujące ale cóż android już tak ma i nie spodziewałem się że będzie inaczej bo i czego się spodziewać po systemie pracującym z zasady na maszynie wirtualnej co jest wygodne tylko dla programistów. Problemem dla mnie jest ergonomia użytkowania dotykowych urządzeń jakie by one nie były, po prostu brak wyczuwalnych przycisków dyskwalifikuje urządzenie na dzień dobry. Uważam to po prostu za niewygodne rozwiązanie. HD w telefonie nie wiem po co. Miałem w rękach Galaxy S3 i faktycznie ekran o takiej rozdzielczości wygląda imponująco ... i w zasadzie tylko tyle bo z telefonu korzysta się tak samo niewygodnie jak z każdego innego dotykowca wiec nie wiem po co pchać się w jeszcze wyższe rozdzielczości. S3 jest już dużo za duży do normalnego użytkowania. Jeszcze większa przekątna sprawi że już w ogóle nie będzie się dało obsłużyć jedną ręką Przy S3 jest to już bardzo utrudnione zwłaszcza jak ktoś nie ma nadnaturalnie długich palców.
Jeszcze większa przekątna sprawi że już w ogóle nie będzie się dało obsłużyć jedną ręką Przy S3 jest to już bardzo utrudnione zwłaszcza jak ktoś nie ma nadnaturalnie długich palców.
Bardzo celna uwaga. Ja mogę wygodnie obsłużyć co najwyżej 4", więc tym bardziej ten trend jest niezrozumiały.
Jeśli chodzi o zmniejszenie poboru prądu to na dzień dobry może nie nowy półprzewodnik bo to bardziej odległa przyszłość acz kombinują z GaN, SiC, grafenem... może kiedyś. Ale puki co to OPTYMALIZACJA podejrzewam że możliwe jest co najmniej 4 krotne obniżenie zapotrzebowania na moc obliczeniową a tym samym zmniejszenie zużycia energii przez smartfony tą drogą. Jednak patrząc na to co się dzieje dochodzę do wniosku że pojęcie to jest w świecie programistów nie znane, co dobrze ilustruje poniższy obrazek
Tu nie chodzi o to czy to potrzebne czy nie, 720p jest wystarczające w zupełności ale niestety to taka trochę zimna wojna, każdy straszy i pokazuje co może mieć i zrobić, mimo, że to bez sensu.
Na co dzień używam dwóch telefonów - 4,3" i 4,7". Większy fajnie się prezentuje, miło przegląda się na nim internet, ale wygodniejszy w obsłudze jest zdecydowanie mniejszy, dlatego też wybrałem taki tel zamiast samsunga note. Co do rozdzielczości to mam qHD i jest dla mnie wystarczająca.