Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Sharan 1,9 TDI 110 KM1998r. - Brak świateł cofania i oświetlenia tabl.rejestr

28 Lis 2012 18:37 12804 12
  • Poziom 8  
    Mam na imię Piotr i jak już wspomniałem jestem z Gdańska.
    Właśnie nabyłem wymarzone autko czyli VW Sharan 1.9 TDI Carat HIGL 1998 r.

    Wiadomo jak to jest z używanymi samochodami,coś tam nie do końca działa lub w ogóle nie działa.Wiadomo,można wywarzać otwarte drzwi jeśli chodzi o wiedzę na dany temat,tylko że ja jestem strasznie niecierpliwy jeśli chodzi o nowe zabawki. Jeśli więc coś jest w aucie to ma działać.
    Od 4 dni walczę z elektryką tylnej klapy,poprawiłem wszystkie kable na łączeniu klapy z budą auta.
    Działa wycieraczka,centralny zamek,ogrzewanie tylnej szyby ale brak jest przeciwmgłowego światła,świateł wstecznego,podświetlenia tablicy rejestracyjnej.

    Na zegarach komputer sygnalizuje problem z tylnymi światłami , a no i oczywiście bezpieczniki sprawdziłem,są ok.

    Proszę Was o pomoc.
    Spać nie mogę bo z reguły nie należę do ludzi którzy poddają się przy pierwszym niepowodzeniu. A tu taki klops.
    Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc.
    Piotr

    ps.Od 2 dni czytam elektrodę na temat Sharana(27 stron),nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. HELP :)Właśnie znalazłem naklejkę w bagażniku.Gość nie wiedział co sprzedaje.Auto to VW Sharan Carat HIGHL.Co jeszcze moge odczytać tej naklejki ?Sorki za jakość fotki ale robiona po ćmoku przy latarce :)
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 27  
    Wymien instalacje miedzy karoseria a klapa tam gdzie sie załamuja w przejsciu na nowa lub sprawna uzywana problem powienien ustapic,bo jesli skrecałes lub lutowałes przewody na tym łaczenia to niestety nic nie naprawiłes.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 8  
    Wydaje mi się że zrobiłem (polutowałem)dobrze.
    Wpadłem jednak na szatański plan:
    W związku że podświetlenie tablicy+wsteczne+przeciwmgłowe są na tej samej wiązce to może uszkodzony jest włącznik wstecznego?To może w nim idzie główne napięcie ?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    JohnyBravo43 napisał:
    Wpadłem jednak na szatański plan:
    W związku że podświetlenie tablicy+wsteczne+przeciwmgłowe są na tej samej wiązce to może uszkodzony jest włącznik wstecznego?To może w nim idzie główne napięcie ?


    Z piekła rodem, tylko nie wiadomo czy się śmiać czy płakać....
  • Poziom 10  
    JohnyBravo43 napisał:
    W związku że podświetlenie tablicy+wsteczne+przeciwmgłowe są na tej samej wiązce to może uszkodzony jest włącznik wstecznego

    Co ma wsteczny do oświetlenia tablicy rejestracyjnej lub przeciw mgielnych? Ze wstecznego powinien iść sygnał w momencie wrzucenia tego biegu, a czujnik w zależności od auta powinien się znajdować na skrzyni biegów lub gdzieś niedaleko w jej okolicy. Albo masz przełamane kable gdzieś, tak jak kolega powyżej napisał. Posprawdzaj lepiej miernikiem napięcia czy prądy są lub czego nie ma.

    Moderowany przez tzok:

    Poprawiłem i przypominam:
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

  • Poziom 8  
    Dzięki za wyeliminowanie mojego(dziwnego)pomysłu.
    Jak czytałem,to w tych autach są naprawdę różne zależności,różnych podzespołów.

    Z miernikiem latałem do czasu jak zorientowałem się że pokazuje jakieś dziwne wartości.Zrobiłem zwykły próbnik,więc jutro bagruję dalej.
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz.
  • Poziom 27  
    Wymien przewody na przejsciu i bedzie git ;-)
  • Poziom 8  
    Witam ponownie.
    Wywaliłem wszystkie przewody,sprawdziłem każdy z osobna i lipa.
    Nadal jak nie mam podświetlenia tak nie mam.
    Pozostało mi pruć w stronę przodu auta.
    Mam tylko pytanie, czy przypadkiem kable zasilania podświetlenia tab. nie wychodzą z tylnej prawej lampy? Jeśli tam świeci "pozycja" to musi gubić prąd na odcinku tylna lampa - klapa bagażnika.
    Przydał by mi się opis przewodów tylnej klapy, czy może ktoś mnie poratować?
  • Poziom 37  
    A pod tapicerką złączenia lewego słupka przedniego i progu jest złączka 5-przewodowa, może ugniło? "Był" tam Kolega?
    Podświetlenie tablicy - szary z zielonym paseczkiem; cofania - czarny z niebieskim.
    Ale temat, a szczególnie pytania kwalifikują się do "Początkujący"...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    Zico63 napisał:
    A pod tapicerką złączenia lewego słupka przedniego i progu jest złączka 5-przewodowa, może ugniło? "Był" tam Kolega?
    Podświetlenie tablicy - szary z zielonym paseczkiem; cofania - czarny z niebieskim.
    Ale temat, a szczególnie pytania kwalifikują się do "Początkujący"...


    Witam ponownie.

    Jeśli trzeba przenieść posta do "Początkujący" to proszę moderatora o przeniesienie.

    Kostka wchodząca do lamp w klapie posiada 4 przewody,szary z zielonym,niebieski z czarnym,i dwa cieńsze zielone(chyba) z żółtym paskiem.
    Wydaje się że to właśnie te dwa cieńsze dają zasilanie na lampki podświetlenia tablicy.Bezpiecznik od podświetlenia tab.sprawdziłem w pierwszej kolejności,jest sprawny.

    Wiązki kabli z lewej strony nie mam żadnej.Tam mam tylko wężyk do spryskiwacza.Całe kable tylnej klapy idą tylko z prawej strony(odłączyłem wszystko i wysunąłem kable do wnętrza kabiny by sprawdzić czy nie są gdzieś przerwane).
    Przypominam że komputer na konsoli zegarów informuje że jest problem z tylnymi światłami.
    Załączam zdj.przewodów.Od lewej - czarno-niebieski ; szary; 2xzielony;brązowy.
    Jak widać ,po prawej stronie wychodzą przewody do podświetlenia tab.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 37  
    Czy już mi wzrok tak niedomaga, czy jednak są tam dwa szaro-zielone - jak opisał Kolega Motronic?
    VW Sharan 1,9 TDI 110 KM1998r. - Brak świateł cofania i oświetlenia tabl.rejestr