Chyba jednak się nie zrozumieliśmy... Załączam zrobiony na szybko załącznik ilustrujący ideę.
pilaaa napisał: Zależy mi na pominięciu okienka wyszukaj/zamień. Bo w tej chwili żeby powyższy sposób zadziałał muszę na dzień dobry wywołać okno wyszukiwania czyli ctrl+f,
Nigdzie nie pisałem o tym okienku. Nie musisz go wywoływać. Wyszukujesz za pomocą funkcji wyszukaj.pionowo.
pilaaa napisał: Żeby zeskanować kolejny kod najpierw muszę usunąć poprzedni bo sam nie zniknie a jak go nie usunę to nowy zostanie dodany do poprzedniego
Nie musisz, jeżeli skonfigurujesz skaner tak jak pisałem - żeby wysyłał znak nowej linii po każdym skanie. Wtedy kody będą się wpisywały jeden pod drugim. Opcja o tyle przydatna, że widzisz historię poprzednich skanów i zawsze możesz coś poprawić ręcznie - zdarza się, że te ręczne skanery nie łapią całego kodu. W takiej sytuacji przechodzisz strzałką w górę, kasujesz kod i skanujesz go ponownie.
pilaaa napisał: ten system ma być szybki i skanować kod za kodem
Zależy, co rozumiesz przez pojęcie "szybki" oraz łącznej ilości skanowanych kodów. Najlepiej sprawdzić czy takie rozwiązanie jest wystarczająco szybkie.
pilaaa napisał: eliminując przy tym wszelkie dodatkowe czynności
W proponowanym rozwiązaniu nie ma żadnych dodatkowych czynności po każdym skanie.
Ostatnim zagadnieniem jest kwestia zliczania ilości: mając listę wszystkich skanów, wystarczy je zliczyć za pomocą funkcji LICZ.JEŻELI. W przykładowym złączniku powtórzyłem bazę kodów na arkuszu ze skanami, ale można też tą funkcję przerzucić do arkusza z bazą. A w celu wyświetlenia podsumowania tylko zeskanowanych kodów, użyć filtra lub tabeli przestawnej.
Po zakończeniu skanowania plik możesz zapisać albo przekleić dane do innego arkusza jako wartości i ten arkusz gdzieś zapisać.
Taki arkusz łatwo potem rozbudować o jakieś dodatkowe funkcje: np. formatowanie warunkowe komórek na czerwono, jeżeli nie zeskanowało prawidłowej długości kodu, funkcja WYSZUKAJ.PIONOWO zwróciła błąd albo kod który powinien być unikalny powtarza się...