Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panel fotowoltaiczny zastosowanie

delir203 29 Nov 2012 18:56 4839 16
    delir203
    Level 12  
    Mam panel fotowoltaiczny 200 W szukam propozycji jak go najlepiej wykorzystać . Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje .
    BILGO
    Level 38  
    Proponuję jakieś oświetlenie...
    vodiczka
    Level 43  
    200 W a jakie napięcie? Jeżeli poza panelem masz jeszcze miernik to zrób kilka pomiarów i wykreśl jego charakterystykę. Przyda się przy podejmowaniu decyzji jak go najlepiej wykorzystać.
    nez
    Level 12  
    Witam
    Nie bardzo wiedziałem gdzie zrobić wpis rzecz tak okolo zastosowania a bliżej użytkowania .
    Dzisiaj spadł śnieg ; spadł wszędzie i na panele fotowoltaiczne też
    pokrył je równo . Jak myslicie ?
    czy teraz plynie jakiś prąd
    czy plynie coś do rymu .czyli (g...)
    A tak poważniej jak sobie posiadacze kolektorów i paneli radzą sobie z tym
    problemem :?: .

Czy nie jest to czynnik dyskwalifikujący zupełnie stosowanie tych urządzeń. :?: /dopisałem/ zimą.

Pozdrawiam
    nez
    vodiczka
    Level 43  
    nez wrote:
    Czy nie jest to czynnik dyskwalifikujący zupełnie stosowanie tych urządzeń. /dopisałem/ zimą.

Nie, raczej są pewne ograniczenia w stosowaniu zimą. Jeżeli chce się używać paneli cały rok należy montować je pod odpowiednim kątem. Dla naszej szerokośći geograficznej ok. 70 stopni jest optymalne jeżeli kąt nie jest regulowany. Przy tym nachyleniu śnieg samoistnie zsunie się. Mokry może przykleić się do szyby ale zazwyczaj mokry śnieg jest przy temperaturach bliskich zeru, słoneczko poświeci i śnieg spłynie/zsunie się z szyby.
    Problem powstaje gdy po opadzie mokrego śniegu chwyta silny mróz.
    nez
    Level 12  
    Jednak twierdzę że dla użytkownika nastawionego na wykorzystanie prądu do wspomagania ogrzewania to duży dyskomfort i ogromny wplyw na bilans ekonomiczny takiego przedsięwziecia.
    Pozdrawiam
    nez
    vodiczka
    Level 43  
    nez wrote:
    Jednak twierdzę że dla użytkownika nastawionego na wykorzystanie prądu do wspomagania ogrzewania to duży dyskomfort

Do ogrzewania lepiej wykorzystać panele solarne. Ogrzana ciecz szybko odmrozi szybę i spowoduje zsunięcie śniegu a panele są tańsze od fotoogniw. Do wspomagania ogrzewania potrzeba przynajmniej z 5 kW.
    Zresztą obojętne jaki system wybierzesz to powinien być podstawowym a wspomagać przy silnych mrozach lub pochmurnych dniach można prądem lub gazem. Inwestowanie w panele jako system wspomagający a nie postawowy moim zdaniem mija się z celem
    nez
    Level 12  
    Vodiczka chyba masz zupełnie rację .
    Ja liczyłem na to że z paneli fotowoltaicznych uzyskam mniejszą energię ale w miarę w sposób stały . Powinno mi to rekompensować częściowo mniejszą sprawność układu ; a tu jednak przerwy w dostawach energiii wystąpić też mogą .
    Trzeba z fotowoltaniką poczekać na zwiększenie sprawności i obniżenie cen.

Pozdrawiam
    nez
    vodiczka
    Level 43  
    nez wrote:
    Trzeba z fotowoltaniką poczekać na zwiększenie sprawności i obniżenie cen.

Moim zdaniem sprawność jest do zaakceptowania ale ceny (przy obecnych cenach prądu) jeszcze przynajmniej o 30% za wysokie.
    Rzuuf
    Level 43  
    vodiczka !
    Nawet, gdyby panele FV były za darmo, to uzyskany z nich prąd musisz gdzieś "przechować" (bo prąd masz wtedy, gdy jest jasno, a jak potrzebujesz prądu, bo ciemno - to panel go nie daje) - a przechowanie prądu w akumulatorach kosztuje kilka razy drożej, niż zakup "na bieżąco" z elektrowni, nie mówiąc o "jakości" tego prądu: stabilność napięcia i częstotliwości.
    Panele FV to dobry interes dla sprzedawcy, a nie dla użytkownika.
    vodiczka
    Level 43  
    Rzuuf wrote:
    Nawet, gdyby panele FV były za darmo, to uzyskany z nich prąd musisz gdzieś "przechować"

Generalnie jesteśmy zgodni w kwestii fotovoltaiki ale akurat na działce prąd "przechowam"w bojlerze bo używałbym go tylko go grzania wody. Problem w tym, że przy sezonowym użytkowaniu inwestycja jest jeszcze bardziej nieopłacalna niż przy całorocznym. Policzyłem że przy obecnych cenach prądu zwróci się po 12-15 latach.
    delir203
    Level 12  
    Najlepszy sposób wykorzystania paneli jest produkować prąd , nadmiar odsprzedawać elektrowni a gdy panele nie pracują korzystać z tańszej taryfy i pobierać z elektrowni.
    Rzuuf
    Level 43  
    delir203 wrote:
    ... produkować prąd , nadmiar odsprzedawać elektrowni ...

To nie elektrownia kupi prąd, a energetyka, i tylko wtedy, jeśli będzie zgodny z Normą (napięcie, częstotliwość, zakontraktowana moc w wyznaczonym czasie) a także, gdy elektrownia ma niedobór, a nie gdy ma nadmiar, i nie "każdy prąd" - bo to jest tak, jakbyś zawarł umowę, że od listopada do kwietnia będziesz dostarczał co tydzień wagon pomidorów, a "wyszło Ci", że możesz dostarczyć raz na miesiąc taczkę zielska ...
    Z "drobnicą" poniżej 1MW wcale nie rozmawiają ...
    nez
    Level 12  
    Rzuuf wrote:
    vodiczka !
    Nawet, gdyby panele FV były za darmo, to uzyskany z nich prąd musisz gdzieś "przechować"

Rzuuf gdyby panele FV były za darmo to zainwestował bym w najgorszym razie w dwa zbiorniki
    górny i dolny i pompowałbym wodę przy nadmiarze prądu a dalej już wiesz...
    Poza tym latem bym chłodził a zimą grzał
    Pozdrawiam
    nez
    delir203
    Level 12  
    Pomimo pesymistycznego nastawienia
    do tematu zbudowałem instalacje i działa ....