Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz gitarowy frontman 212 R

veder1 29 Nov 2012 22:02 3357 11
    veder1
    Level 16  
    Witam posiadam w wzmacniacz gitarowy Fender Frontamn 212 R 100W, wzmacniacz posiada 2 głośniki 50 W, problem polega ze głośniki grają srednimi tonami tak ze aż uszy bolą, mimo tego ze procesor dźwięku generuje dźwięk w paśmie 20 -20000 Khz, W specyfikacji wzmacniacza nie ma informacji na temat w jakim paśmie jest przenoszony dźwięk w orginalnych głośnikach. Jeżeli wymienię w tym wzmacniaczu głośniki na szerokopasmowe np: 15 - 22000 kh czy wtedy zmieni się brzmienie i jak zmierzyć pasmo przenoszenia orginalnych głośników w wzmacniaczu..?
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Jaki procesor? Z tego co sobie przypominam Fender Frontamn 212R nie ma wbudowanego procesora. Jak podpinasz zewnętrzny procesor gitarowy, to koniecznie wyłącz w nim symulację kolumny gitarowej. Bo to będzie Ci dawać właśnie taki efekt. Symulację kolumn gitarowych włącza się gdy podłączasz procesor bezpośrednio do miksera czy do zwykłego systemu nagłośnieniowego, żeby uzyskać to charakterystyczne przenoszenie pasma przez głośnik gitarowy.

Głośniki gitarowe praktycznie nie grają górnym pasmem, często ich przenoszenie kończy się w okolicy 5kHz albo i niżej. Gitarowe głośniki mają grać środkiem i to zjawisko normalne. Zresztą często dodatkowo obcina się górę pasma żeby zyskać więcej ciepła gitary.
    Jak dasz głośniki pełnopasmowe gitara będzie brzmiała bardzo jazgotliwie. Chyba że tak lubisz.

Jak zmierzyć pasmo? Puść sobie szum różowy na wzmacniacz/głośnik, i zrób pomiar mikrofonem (ok 1m w osi przed kolumną) z analizatorem widma. Na twoje potrzeby możesz podłączyć mikrofon pojemnościowy do komputera, odpalić darmowy analizator widma w postaci wtyczki VST: Voxengo Span.
    Wykres będzie wyglądał jakoś tak:
    Wzmacniacz gitarowy frontman 212 R
    Tu widać spadek powyżej ok 2kHz. Zakłada się że spadek poniżej 3dB jest granicą przenoszenia. Nie mniej biorąc pod uwagę sprzęt jakim to zmierzysz i warunki pomiaru, będą to pomiary bardzo zgrubne/szacunkowe. Nie mniej dadzą Ci pogląd na sprzęt jak lubisz patrzyć na cyferki.

To że producent nie podaje pasma przenoszenia w segmencie gitarowym jest zjawiskiem normalnym. Dlatego że te głośniki nie grają stosunkowo płasko, i różnice podbić i spadków pasma o 3dB i więcej jest częste, więc zastosowanie norm pomiarowych zestawów estradowych/domowych mają się do tego nijak. A kształtuje to tzw charakter brzmieniowy danego zestawu/głośnika, pożądany przez gitarzystów.
    Przeczytaj sobie ten artykuł, da ci pogląd na to co mówię:
    http://www.e-gitara.net.pl/multitesty-mainmen...-dfwiwe-i-nagrania-17-modeli-gsopnikitarowych
    veder1
    Level 16  
    witam ponownie, wiec procesor dźwięku jak używam do wzmacniacza Fender Frontman 212 R, to jest Digitech RP-7 z lampą 12AX7. Więc konkretnie chodzi mi o to żeby metodą wymiany głośników uzyskać efekt głębokiego basu jak to słychać w wzmacniaczach lampowych razem z sopranem, a nie tylko średnich tony dźwięków, W głośnikach gitarowych pasmo przenoszenia wynosi średnio 75-4300 Hz. Więc głośnik generalnie obcina niskie i wysokie tony gdzie, Digitech RP- 7 generuje dźwięk w paśmie 20 -20000 Hz. więc teoretycznie gdybym zamontował do wzmacniacza głośniki o szerszym paśmie przenoszenia np: 15-20000 Hz ten bas byłby bardziej basowy głębszy .......chyba ze się mylę, ale na słuchawkach które podłącze do Digitecha i które mają pasmo przenoszenia 20-20000 Hz ten efekcik brzmi napradę lepiej dla ucha,........Chyba że sam wzmacniacz w Frontmanie 212 R obcina pasmo przenoszenia i głośniki nie mają z tym nic wspólnego.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    A próbowałeś wyłączyć symulację wzmacniaczy i kolumn głośnikowych w procesorze jak sugerowałem? Prawdopodobnie okaże się że efekt będzie zadowalający. A jak nie to sugeruję wymienić fendera na jakąś szerokopasmową paczkę aktywną.
    Sama wymiana głośników może okazać się mało skuteczna, bo tu dochodzi więcej parametrów, jak strojenie obudowy itd.
    veder1
    Level 16  
    Ale ja nie wiem jak to się wyłącza.....;) nie mam instrukcji do tego efektu;)
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    A Google wie gdzie jest: ftp://ftp.digitech.com/pub/pdfs/discontinued/manuals/rp7.pdf
    Strona 20. Ustaw na pełnopasmową paczkę - 10 albo na byp (By Pass)- czyli ominięcie tego efektu.
    pod wyświetlaczem masz rozrysowane sekcje procesora, wybierz ostatnią Speaker Cab, i daj na bypass. I teraz sprawdź brzmienie na piecu fendera. Na 90% odczujesz poprawę, i odejdzie Ci ochota na wymianę głośników.
    veder1
    Level 16  
    Rzeczywiście dźwięk się poprawił i lepiej to brzmi dzięki, w związku z tym że znasz temat mam jeszcze jeno pytanie, w tym efekciku znajduje się lampa 12AX7, podejrzewam że ta lampa nie była wymieniana od nowości, a ten efekcik na pewno ma ponad 10 lat, bo chyba z 10 lat temu ten efekcik wyprodukowano, podejrzewam że przez ten czas lampa mogła się zużyć co na pewno ma wpływ na brzmienie, czy wymiana lamy może w tym przypadku ulepszyć jakość dźwięku ?
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Zużyta lampa traci swoje właściwości. Wymiana na nową zapewne nie zaszkodzi.
    Niektórzy producenci sprzętu lampowego zalecają wymianę lamp co 1-2 lata.
    Jeżeli jest założona jakaś chińska czy inna noname, to myślę że będzie słyszalna różnica. Używam małego preampu ART TubeMP. Wymiana nowej orygialnej lampy "made in china" na nową marki JJ zdecydowanie poprawiło brzmienie preampu na plus.
    Lampa też kształtuje brzmienie, nawet w zależności od producenta/serii/modelu. 30zł to nie duży majątek, przekonaj się czy usłyszysz tę różnicę.
    veder1
    Level 16  
    Ok dzięki za wskazówki .......
    mfriedrich
    Level 16  
    Jeszcze jedno. Z tego co mi się wydaję to ten Frontman ma otwarty tył. Spróbuj go zamknąć. Na próbę weź choćby dopasowaną płytę meblową i jakoś umocuj. Powinno przybyć basów.
    veder1
    Level 16  
    ok spróbuję...chociaż i tak jak wyłączyłem w efekciku symulacje głośników to brzmienie się znacznie poprawiło na lepsze, jest jeszcze w tym efekciku equlizer próbowałem coś ustawić ale niestety nie mam do niego instrukcji i nie bardzo się orientuję na jakiej zasadzie ten equalizer działa, ale mimo to dzięki za informację....
    DR_KROSS
    Level 16  
    Również użytkuję RP-7. Prawdopodobnie nie uzyskasz dokładnie tego czego szukasz (głęboki bas).

Załączam mój egzemplarz polskiej wersji instrukcji, gdyby kolega miał kłopot z tłumaczeniem (linków do wersji angielskich jest w internecie pełno).

Z najważniejszych:
    Przy podłączonych słuchawkach symulator kolumn działa również na output. str. 22

Lampa nie kształtuje brzmienia we wszystkich programach. str. 13

Wymiana lampy preampu niewiele wpłynie na brzmienie. (z doświadczeń własnych)

Ogólnie Digi RP-7, to dobre pudło.