Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kamera Sony FX300E. Na wyjściu AV obraz jest poszarpany, albo ze śniegiem.

04 Lut 2005 17:35 1667 10
  • Poziom 10  
    Kamera wiekowa ale z sentymentu chcę ją odratować. Ma problem z sygnałem wizyjnym. To znaczy na wyjściu AV obraz jest albo BW albo strasznie poszrapny albo ze śniegiem. W wizjerze obraz jak żyleta. Zero problemów. Fonia również git. W czym jest więc problem. Czy wymieniać elektrolity. Wyglądają na nie wylane. Pomocy. Zapomniał dodać że po przełączeiu kamery w tryb kamera a nie odtwarzacz na wyjściu Video obraz jest też OK.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 24  
    Jeśli dobrze rozumię tzn.że obraz odtwarzany przez kamerę w trybie Player jest nieczysty,czyli może coś z częścią odtwarzającą kamerki,czyszczenie głowicy.Wymiana kondensatorów też może wchodzić w rachubę,bardzo często nawalają w kamerkach,szczególnie w zasilaczu (sam sie z tym spotkałem).

    Pozdrawiam.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 10  
    Tak dokładnie w trybie player. Dziwne jest że w wizjerze jest idealny, bez szumów, gubienia kolorów i w ogóle straszliwych zniekształceń. Natomiast na wyjściu Video tylko taki numer. Po ustawieniu w tryb camera na telewizorze obraz również idealny.
  • Poziom 24  
    Rzeczywiście ciekawa i dziwna usterka,ale skoro w trybie Camera obraz jest idealny na wizjerze i na wyjściu TV (wnioskuję tak z opisu) to może rzeczywiście nawala coś w części odtwarzacza,może głowica,jakieś uszkodzenia w tych okolicach.Na początek przejrzyj tor przesuwu taśmy,oczyść głowice i zaobserwuj czy coś sie zmieniło.

    Powodzenia! :)
  • Poziom 10  
    Całą mechanikę przejżałem na samym początku. I nie stwarza wrażenia uszkodzonej taśma idzie równo, przynajmniej tk wygląda z oględzin.
    Ale efekt ten nie wystepuje również na wizjerze w trybie Player. Tylko na wyjściu Video. Jak by uszkodzoana była sekcja wyjścia video.Ale wtedy leciał by też obraz w trybie camera. Nie posiadam schematu ani serwisówki, tak więc trodno mi stwierdzić gdzie pobierany jest sygnał dla wizjera i czy ma on jakiś zwiazek z tym co leci na Video. Bo na nim (wizjerze) nie ważne w jakim trybie obraz jest perfekt.
  • Poziom 24  
    Rzeczywiscie nieciekawa sytuacja.A czy podłączałeś kamerkę do różnych TV,czy przypadkiem nie są to problemy z wejściem w telewizorze.Masz rację że na pierwszy rzut oka przypomina to problemy z wyjściem w kamerce,no ale wyjście znów chodzi podczas pracy w trybie kamery.Może jakieś uszkodzenia bezpośrednio w torze sygnału już po rozdzieleniu go pomiędzy wizjer i wyjście Video.Ale żeby to sprawdzć potrzeba by mieć serwisówkę albo chociaż schemat,postaram się poszukać jeśli znajdę coś to dam znać.
  • Poziom 27  
    Pomoże wymiana elektrolitów na płycie video.Po wymianie lub jeszcze lepiej po wymontowaniu elektrolitów dobrze płytę umyć. Należy też sprawdzić czy nie są przetrawione ścieżki. Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Kamerkę podłączałem do w sumie 4 TV i karty Video w komputrze. Efekt ten sam na każdym użądzeniu więc wykluczam awarię tych wszystkich TV jako że chodzą normalnie na nich wideo. Co do ostatniego posta, na poczatku również stawiałem na elektrolity, jednak te nie wyglądają na wylane. Fakt są SMD i nie za bardzo da się je dogodnie obejżeć, ale ścieżki są czyste i nic nie wskazuje na jakieś przerdzwienia albo coś takiego. Nie wiem dotychczas z wylanymi elkami spotykałęm się tylko na płytach głównych od kompów a tam to widać od razu a i tak zawsze leciałem po całej sekcji nawet jak był jeden wylany. Tak więc w tej kwesti trudno mi cokolwiek ustalić. Na co więc patrzeć przy tych SMD ?
  • Poziom 24  
    Przy elektrolitach SMD warto wziąść w dłoń lupę i przyjrzeć się ich nóżkom,miałem problem z elkami w mojej kamerce i na tych nóżkach osadzał sie poprostu zielonkawo-niebieski nalot,albo lut był matowy jakby nadtrawiony przez coś,próbowałem też topić cynę na takiej podejrzanej nóżce kondensatorka,powodowało to wydobywanie się bardzo nieprzyjemnego smrodu,palony elektrolit.Zgadzam się z opinią że płytkę trzeba dokładnie wymyć żeby usunąć resztki po rozlanym kondensatorku,bo wymiana bez oczyszczenia może na niewiele się zdać.
  • Poziom 12  
    100 % bez ściemy wymień najlepiej wszystkie condki SMD napewno będzie dziłać- myj przy tym płytę najlepiej acetonem byle nie po plastikach
  • Poziom 10  
    Po waszych radach i analizie odnalazłem kondensatory wskazujące na taki stan. Zmieniony kolor, szarawy nalot. Przy wcześniejszych oględzienach nie zwrociłęm na to uwagi. Szukałem otwartych kubków i tym podobnych. Wielkie dzięki mam już część tych elek. Zabieram się za powolną wyminę. Muszę skompletować te elki.