logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

End-to-end error, w hd tune failed, uszkodzony dysk?

nox84 01 Gru 2012 08:10 11412 15
REKLAMA
  • #1 11595811
    nox84
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mam problem z jednym kompem, nagle podczas pracy się wyłączył potem resety i nawet hirens z live cd nie chciał iść, są 4 kości RAM powyciągałem je zostawiłem 2 komp ruszył system się załadował ale po chwili wyskoczył komunikat że dysk może być uszkodozny.

Odpaliłem więc hirensa z live cd i program Victoria i hd tune pokazują to:

Podlaczylem dysk do innego sprawnego komputera i to samo, wychodzi na to ze to wina dysku,
    czy dysk jest do wywalenia? Caly czas mam monity o koniecznosci kopii danych

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #3 11595868
    nox84
    Poziom 10  
    kabelek SATA wynieałem i też pokazuje te błędy, po za tym na innym komputerze również HD tune pokazuje failed, czy dysk jest uszkodzony w takim razie? z czego takie uszkodzenie może wynikać?

Czy całkowity format dysku może coś pomóc że ten błąd zniknie? (nie sądze ale pytam)
  • REKLAMA
  • #4 11595955
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Dysk na gwarancję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11595985
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Ani format ani inne cuda nie pomogą. Do wymiany.
    Pozdrawiam.
  • #6 11603287
    nox84
    Poziom 10  
    Nabyłem nowy dysk możecie rzucić okiem na SMART? W Ashampoo HDD control wszystko ok ale jest info o spin up time że jakieś lekkie zużycie ale można to zignorować...

Dysk jest nowy więc powinien być 100% ok

Moderowany przez DriverMSG:

Ostrzeżenie za ignorowanie poleceń moderatora i notoryczne wstawianie zdjęć, niezgodnie z zasadami forum.

• REKLAMA
  • #7 11603316
    nox84
    Poziom 10  
    @moderator przepraszam, nie często korzystam z waszego forum, co powoli się zmienia, dlatego też znów źle dodałem zdjęcie teraz już jest chyba ok

• #9 11603530
    nox84
    Poziom 10  
    Już poprawione zresztą screeny i tak nieaktualne, bo dysk poszedł do wymiany.

Żeby nie zakładać nowego tematu możecie rzucić okiem na ten nowy SMART?
  • #10 11603555
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Nowy SMART jest okej. Tylko czy na 6 godzin pracy dysku był on włączany 156 razy? Ten parametr mnie trochę dziwi.
  • #11 11603565
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Podaj jeszcze markę i model zasilacza?
  • #12 11603664
    nox84
    Poziom 10  
    zasilacz to Tagan - TG330-U01 330 W

przed kupnem dysk był testowany mhdd
  • #13 11603815
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Ale czy w ciągu 6 godzin uruchamiałeś komputer ponad 150 razy? Nie sądzę. Sprawdź czy nie ma jakichś problemów z zasilaniem dysku, może po prostu kabel delikatnie się wysunął. Zmierz też miernikiem napięcia na zasilaczu.
  • #14 11603863
    nox84
    Poziom 10  
    no właśnie to dziwne, nie mam miernika niestety, kabel SATA wymieniłem na inny, wcześniejszy dysk który był w tym kompie jak kolega wyżej napisał wskazywał błędy CRC czyli coś z zasilaniem, to że był uszkodzony to ze screenów poniżej widać że tak, ale zasilacz pozostał, może ten zasilacz ten wcześniejszą usterke dysku spowodował? Jest to możliwe?

Jak mogę sprawdzić stan zasilacza nie mając miernika?
  • #15 11604786
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Nie chodzi mi o kabel SATA, lecz od wtyczkę SATA zasilającą dysk (tą szerszą). Sprawdź czy przypadkiem nie jest delikatnie wypięta. Bez miernika nie sprawdzisz napięć zasilacza. Koszt takiego miernika to góra 20zł w każdym sklepie z elektroniką.
  • #16 11604838
    nox84
    Poziom 10  
    Wszystko podociskałem, i tak już nie ważne bo komp już odemnie "wyszedł".
    Ewentualnie jak znów będzie jakiś problem to zajme się zasilaczem.

A możesz podać np. przykładową aukcję z allegro miernika jakiegoś niedrogiego który by służył do pomiarów napięć w zasilaczach?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nagle się wyłączył, a po restarcie pojawił się komunikat o możliwym uszkodzeniu dysku. Po testach z użyciem programów Victoria i HD Tune, potwierdzono błędy, w tym błędy CRC. Użytkownik wymienił kabel SATA, ale problemy nadal występowały. Ostatecznie zdecydował się na wymianę dysku. Po zakupie nowego dysku, użytkownik zadał pytanie o stan SMART, który wykazał pewne zużycie, ale ogólnie był w porządku. Dyskusja dotyczyła również potencjalnych problemów z zasilaczem, który mógł przyczynić się do uszkodzenia dysku. Użytkownik poszukiwał również informacji na temat miernika do pomiaru napięcia w zasilaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA