Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

C3 Picasso - błąd niski poziom oleju

Maciej B. 01 Dec 2012 15:45 3768 8
Automation24.pl
    Maciej B.
    Level 12  
    Witam,

Pojawił mi się błąd niski poziom oleju, olej dolałem, a błąd pojawia się nadal. Może wie ktoś jak go skasować?
  • Automation24.pl
    kybernetes
    Level 39  
    Proszę posłużyć się instrukcją obsługi pojazdu i przeczytać tam w jakich warunkach wykonywany jest pomiar poziomu oleju.
  • Automation24.pl
    Maciej B.
    Level 12  
    Ok, czytałem, jest tylko napisane, jak dokonać sprawdzenia, o warunkach pomiaru przez "samochód" nic nie znalazłem.
    kybernetes
    Level 39  
    Informacja w ramce na dole strony zaczynająca się od słów: "Kontrola poziomu oleju jest wiarygodna tylko wtedy..."
    Maciej B.
    Level 12  
    kybernetes wrote:
    Informacja w ramce na dole strony zaczynająca się od słów: "Kontrola poziomu oleju jest wiarygodna tylko wtedy..."

Ok, ale rozumiem, że dotyczy to ręcznego sprawdzania. Samochód po dolaniu oleju stał ponad godzinę i nic to nie dało.
  • Helpful post
    kybernetes
    Level 39  
    Informacja dotyczy warunków pomiaru przez BSI (komputer pokładowy). Jeżeli po dolaniu oleju, wyłączeniu stacyjki i zamknięciu pojazdu stał on pół godziny po czym wsiadłeś i dalej wskazuje niski poziom to sprawdź jeszcze raz poziom oleju czy nie przelałeś. Ten wskaźnik czasem się "zawiesza", np. w trybie"eco", więc bez paniki. Dopiero jak dłuższy czas będzie migał albo pokaże alarm uszkodzenia (kreski) to masz prawo się niepokoić i szukać serwisu.
    Maciej B.
    Level 12  
    Ok, w takim przypadku, na razie dziękuję, poczekam do jutra i sprawdzę.
    gacopiesz
    Level 18  
    odłącz aku na 10 minuti

nie ma za co
    Maciej B.
    Level 12  
    kybernetes wrote:
    ...Ten wskaźnik czasem się "zawiesza", np. w trybie"eco", więc bez paniki. Dopiero jak dłuższy czas będzie migał albo pokaże alarm uszkodzenia (kreski) to masz prawo się niepokoić i szukać serwisu.

Witam, dziś sprawdzałem, wszystko wróciło do normy. Dziękuję za pomoc.