Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

kondensator 4f - 4 farady,SPL USA,CP-4X,Wystrzelil

wandal383 02 Gru 2012 12:26 2019 9
  • #1 02 Gru 2012 12:26
    wandal383
    Poziom 2  

    Witam
    Czy ktos z was spotkal sie z taka sytuacja ktora zaraz opisze, bo ciekaw jestem czy to ja cos zrobilem zle czy to jakas usterka sprzetu

    Kupilem nowy Kondensator ladowal sie przez rezystor ktory byl w komplecie po okolo 20 minutach napiecie wynosilo tylko 1.09 i tak powoli szlo 1.10,1.11,1.12 wiec zmienilem rezystor na zarowke 5W 12V bez zmian tak samo wolno szlo naladowal sie po 4 godzinach.
    Wszystko normalnie odpalilo ale mimo kondensatora swiatla nadal przygasaly przy basie po 2 minutach kondensator wystrzelil chyba kwasem wyjalem kondensator podlaczylem wszystko bez niego i wszystko dziala zaden bezpiecznik nie wystrzelil. Kable sprawdzalem kilkakrotnie.
    Z gory dziekuje z jakies odpowiedzi i ewentualne uwagi
    pozdrawiam

    Kondensator Spl USA CP-4X 4 Farady NOWY
    Wzmacniacz SPL FX2-1800,1800 watt 2 kanaly 2*300 rms 4ohmy NOWY
    Subwoofer JBL GTO 1204 BP-D 1800 watt 2*300 rms Uzywany

    0 9
  • Pomocny post
    #2 02 Gru 2012 12:34
    kamil907
    Poziom 28  

    Na początek pytanie po co ci w ogóle był kondensator do tego sprzętu? Przy tej mocy jeśli tylko są odpowiednie przekroje okablowania, nie mają prawa pojawiać się żadne spadki napięcia.
    Jakie przekroje przewodów zastosowałeś do podłączenia tego konkdensatora? i opisz dokładniej co i jak po kolei podłączałeś.

    0
  • #3 02 Gru 2012 12:49
    wandal383
    Poziom 2  

    To sa kabelki takie dal mi pan w sklepie

    http://www.poweracoustik.com/pa2012/capacitors-wiring-AKIT-2.html

    Kondensator zalozylem poniewaz radio az przygasalo przy basie i w sklepie pan powiedzial ze zdecydowanie powinnem miec kondensator

    Pocigalem wszystkie kable podlaczylem najpierw tylko mase kondensatora do kielicha z tylu nadwozia wyczyscilem miejsce kamieniem na wiertarce dokladnie i przykrecilem mase, rowniez kabel masowy od wzmacniacza nie podlaczajac go jeszcze. z kabla plusowego wyjalem bezpiecznik i go podlaczylem do aku i kondensatora potem wstawilem rezystor w miejsce bezpiecznika po 4 godzinnej akcji zmiany rezystora na zarowke wyjalem zarowke o czym pisalem podlaczylem szybko plus i mase do wzmaka wlozylem bezpiecznik i odpalilem sprzet i bumm

    0
  • Pomocny post
    #4 02 Gru 2012 13:06
    kamil907
    Poziom 28  

    Z tego co rozumiem to po naładowaniu przez chwilę kondensator był bez podłączonego zasilania. Czyli wtedy kiedy podłączałeś do niego wzmacniacz nie było włożonego bezpiecznika. Wydaje mi się, że w tym czasie kondensator mógł się rozładować więc jeśli chwilę później podałeś mu napięcie to mogło być "bum". Jednak mimo wszystko nie powinien się tak długo ładować więc coś musiało być z nim nie tak.

    0
  • Pomocny post
    #5 02 Gru 2012 13:24
    kamil907
    Poziom 28  

    To zalezy też od konkretnego modelu kondensatora. Niektóre mają własny układ odpowiedzialny za ładowanie i można je podłączać bezpośrednio. Inne niestety go nie mają i konieczne jest ładowanie.
    Ewidentnie ten twój kondensator był wadliwy bo na przykład u mnie ładowanie trwa jakieś 4-5 sekund.

    0
  • #6 02 Gru 2012 20:58
    Invalid
    Poziom 23  

    Możliwe, że od początku coś z nim było nie tak. Tym bardziej, że wystrzelił podczas grania, a nie podłączania. Mój RF 10F przez żarówkę 5W ładował się ok 20min...

    0
  • #7 04 Gru 2012 10:10
    bogus1984
    Poziom 26  

    Tak, kondensator jest lekiem na całe zło... Wzmacniacz miał duże spadki ? Mierzyłeś spadki na zaciskach ? Naciągnął Cię koleś w sklepie tak, czy inaczej, bo jeżeli mamy problemy w instalacji, to szukamy przyczyn, a nie wkładamy "śmieszny" kondensator, którym teoretycznie chcemy "przypudrować" skutek. Poprawna instalacja się kłania u większości na początek, a jak ktoś jest początkujący, to najpierw poczytać. Jest tyle tematów o takich problemach, że głowa boli. Teraz jesteś ładnie w plecy, bo za cenę tego kondensatora, miał byś poprawioną calutką instalację prądową zrobioną na tip top i jeszcze na browar by zostało. Jak zapodałeś przewody zasilające wzmacniacz, powinieneś zdublować masę z aku - buda - silnik, przeczyścić wszystko jak należy, połączenia, posmarować wazeliną techniczną, może alternator słaby, może akumulator. Pomijam to, dlaczego kondensator wystrzelił, bo to nie moja dziedzina.

    0
  • #8 05 Gru 2012 18:02
    wandal383
    Poziom 2  

    Witam,
    kondensator dostałem nowy na gwarancji tamten był uszkodzony zmieniłem kable masę od akumulatora do silnika i masę od akumulatora do budy na 35mm2 wszystkie połączenia wyszlifowane wyczyszczone i radio nadal przygasa przy mocnym basie :cry: ?

    0
  • #9 05 Gru 2012 18:59
    SynDmx
    Poziom 25  

    Aku raczej do wymiany, najlepiej jakiegoś AGMa kup i po problemie. Altek też do przebadania.

    0