Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Poszukiwanie usterki w poskładanym układzie - początkujący

Ledomo 02 Gru 2012 13:22 957 5
  • #1 02 Gru 2012 13:22
    Ledomo
    Poziom 12  

    Witam, jestem bardzo początkujący i niedawno poskładałem swój pierwszy układ na płytce drukowanej. Konkretnie jest to wzmacniacz słuchawkowy gitarowy z tego tematu.

    Potencjometr zwarłem, zasilanie z zasilacza do ładowarki akumulatorków AA, 12V, reszta jak w w/w temacie. Multimetrem sprawdziłem: ścieżki - przewodzą, rezystory - wartości odpowiednie, kondensatory (omomierzem, opór rósł, niestety nie mam w multimetrze mierzenia pojemności). Płytkę (termotransferem robiona) robiłem dwa razy, za każdym razem składałem ją z nowych elementów i za każdym razem wsio sprawdzałem jednak całość nie działa.

    Słychać w słuchawkach szum, jak palcem dotkę masy to szum sie wycisza, jak dotkę strun w gitarze to szum się zmienia, ale gitary nie słychać. Gitara i słuchawki oczywiście sprawne :)

    Gdzie i jak jeszcze mogę szukać błędu lub niedziałającego elementu? Próbowałem na kilku układach NE5532, wiec rowniez je wykluczylbym, tym bardziej, ze uzywam podstawki wiec nie miałem jak np. przegrzać układ.

    Co oznacza przy tranzystorach BC338-40 i BC328-40 ten człon "-40"? Nie było podane w schemacie jaki dać, a w sklepie były 40 i 15. Tak samo układ NE5532 jest w wersji N i P, jakie to ma znaczenie? Również nie zauważyłem, żeby w schemacie było opisane to, który wybrać. Być może tutaj leży problem?

    0 5
  • #2 02 Gru 2012 13:37
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Ledomo napisał:
    Witam, jestem bardzo początkujący i niedawno poskładałem swój pierwszy układ na płytce drukowanej. Konkretnie jest to wzmacniacz słuchawkowy gitarowy z tego tematu.


    Płytka własnego projektu? Błedów w projekcie nie ma? Nie zapomniałeś podłączyć końcówek 4 i 8?

    Ledomo napisał:
    Potencjometr zwarłem


    To niekoniecznie dobry pomysł - układ ma maksymalne wzmocnienie, może się udławić oscylacjami.

    Ledomo napisał:
    zasilanie z zasilacza do ładowarki akumulatorków AA, 12V,


    Biegunowość sprawdzona?


    Ledomo napisał:
    Gdzie i jak jeszcze mogę szukać błędu lub niedziałającego elementu?


    Pomierz napięcia względem masy i zapodaj.

    Ledomo napisał:
    Próbowałem na kilku układach NE5532, wiec rowniez je wykluczylbym, tym bardziej, ze uzywam podstawki wiec nie miałem jak np. przegrzać układ.


    Układ nie jest aby osadzony w podstawce odwrotną stroną? Kondensatory elektrolityczne nie są poobracane?

    Ledomo napisał:
    Co oznacza przy tranzystorach BC338-40 i BC328-40 ten człon "-40"? Nie było podane w schemacie jaki dać, a w sklepie były 40 i 15.


    Grupa wzmocnienia prądowego, w tym układzie bez wielkiego znaczenia.

    0
  • #3 02 Gru 2012 13:48
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przede wszystkim wymontuj układy z podstawek i zmierz, jakie masz napięcie na ich zasilaniu - nóżki 4 i 8. Co z biegunowością? A potem szukanie sygnału audio. Potencjometr ustaw w połowie zakresu. Kondensatory mają właściwe pojemności? Możesz podawać na poszczególne punkty jakiś sygnał audio i sprawdzać, co się dzieje na wyjściu.
    Ta ładowarka daje w ogóle napięcie bez obciążenia akumulatorkami?

    0
  • #4 02 Gru 2012 13:48
    Ledomo
    Poziom 12  

    Projekt płytki ściągnięty ze strony mirleya (w w/w temacie tez są wrzucone). Biegunowość sprawdzona. Odnośnie potencjometru, na stronie mirley wspominał, że układ był za głośny, wiec przy zwartym potencjometrze jest najciszej, co i tak samo w sobie jest głośne.

    Kondensatory el. i układ są wsadzone dobrze, tak samo jak w schemacie na stronie mirleya i w w/w temacie mirleya.

    Dzieki za info, jeszcze pytanie co oznacza i jakie to ma znaczenie N i P przy NE5532N/NE5532P?

    Napięcia pomierzę za chwilę. Dodam jeszcze, że dioda się normalnie świeci przy włączonym układzie.

    @Edit
    @Up
    Tak, napięcie na zasilaczu z ładowarki jest

    0
  • #5 02 Gru 2012 13:57
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sygnał audio o niewielkiej amplitudzie i podawaj na wejście układu, bezpośrednio wejście układu U1B, wyjście U1B/wejście U1A, wyjście U1A.

    0
  • #6 02 Gru 2012 14:37
    Ledomo
    Poziom 12  

    Błażej napisał:
    Sygnał audio o niewielkiej amplitudzie i podawaj na wejście układu, bezpośrednio wejście układu U1B, wyjście U1B/wejście U1A, wyjście U1A.


    Na wejściu U1B dało tylko dziwne szumy i trzaski na słuchawkach, na wejsciu i wyjsciu U1A daje juz dźwięk na słuchawkach, na wejsciu glosny, na wyjsciu troche cichszy.

    @Edit:
    Aha, i napiecie zasilania układu NE5532 jest takie samo jak całego układu: 12 V


    @Edit2:

    Poskładałem układ na nowej płytce, wywaliłem C7 i R3 (rozwarłem je), podłączyłem i działa. Nie wiem gdzie był błąd, pewnie ktorych element uszkodzony, bo składałem na nowych. Teraz muszę powalczyć z szumami przy zasilaczu i przy zmianie ustawien potencjometrów ustawiania tonów w gitarze, ale to kwestia doboru kondensatorów, czyż nie? :)

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo