Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Harman Kardon BDS 570 - nie przesyła sygnału HDMI do projektora Panasonic

TataTomka 02 Dec 2012 14:53 2892 2
    TataTomka
    Level 2  
    Witam. Nie udaje mi się przesłać sygnału HDMI z odtwarzacza Blu-ray kina domowego Harman Kardon BDS 570 do projektora Panasonic PT-AT6000. Połączenie jest za pomocą kabla o długości 20 metrów Prolink FTC 270 HDMI™ High Speed with Ethernet (1.3c/1.4a). Na etapie budowy domu dwa takie kable obok siebie samodzielnie położyłem pod tynkiem, uszkodzenia mechaniczne wykluczone. Przez kilka sekund po uruchomieniu odtwarzacza Blu-ray projektor wyświetla ekran startowy z napisem "harman/kardon" a potem jest spowrotem ekran startowy projektora z menu wyboru sygnału wejściowego. To samo dzieje się na obu kablach HDMI, nie ma znaczenia czy uruchomię najpierw projektor, czy odtwarzacz. Myślałem, że kabel jest za długi i spada siła sygnału, ale podłączyłem laptopa na baterii, projektor od razu go wykrył, puściłem w laptopie film w jakości HD i projektor dał świetny obraz. Podłączyłem amplituner kina domowego do telewizora 1 metrowym kablem HDMI i wszystko działa jak powinno więc aplituner jest sprawny. Wygląda na to, że sygnał z kina domowego ginie w tym 20 metrowym kablu, ale dlaczego to samo nie dzieje się z sygnałem z laptopa? Czy są jakieś wzmacniacze sygnału HDMI? Mam o tym wszystkim raczej blade pojęcie i proszę o pomoc.
    Pozdrawiam Krzysztof z Bydgoszczy
    normi1993
    Level 13  
    "Maksymalna odległość transmisji to 15 metrów, przy zastosowaniu przewodów wykonanych zgodnie z zaleceniami HDMI Working Group. W większości wykonań kabli dostępnych na rynku, odległość nie przekracza 3-5 metrów. W przypadku większych długości konieczne jest stosowanie repeaterów (regenerator sygnału)."

http://www.comp4you.eu/monitory-akcesoria/4world-regenerator-wzmacniacz-sygna%C5%82u-hdmi-do-30m-1080p-hdmi-f-f-repeater-hdmi-06918/p-c0191373
    TataTomka
    Level 2  
    Szybko i bardzo konkretnie ze wskazaniem gotowego rozwiązania! Bardzo dziękuję.