Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

corsa d - Polerowanie przedniej szyby samochodowej

alterro 02 Dec 2012 15:18 2331 4
    alterro
    Level 11  
    Witam.
    Nie znalazłem tematu, który opisywał mój problem z przednią szybą.

W corsie d (2008r) moja przednia szyba jest cała bardzo delikatnie porysowana. Tzn w normalnych warunkach czyli dzień (nawet deszcz) i w nocy zupełnie nie ma problemu z widocznością. Problem zaczyna się podczas deszczu w nocy. Tuż po użyciu wycieraczek ( lub podczas ich ciągłej pracy) na powierzchni szyby pozostaje woda, która "wnika" w te drobniutkie gęste ryski bardzo utrudniając widoczność. Czytając różne tematy o polerowaniu, opisywane były przypadki głębokich rys, odprysków. Często pojawiał się problem efektu "soczewki" lub zniekształceń po takim zabiegu. Czy w moim przypadku możliwa jest "garażowa" delikatna polerka całej szyby? Jeśli tak to jakim preparatem. ( swego czasu regenerowałem ze znakomitym skutkiem reflektory w matizie papierem wodnym i pastą tempo, to jednak było tworzywo a nie szkło).

Proszę o porady.
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Może to i nie odpowiedź na Twoje pytanie, ale ja zmieniłbym pióra wycieraczek na inne.
    Co do tematu, to można rysy usunąć, ale tu już zaczynają się schody, ponieważ do takiej operacji potrzeba:
    -sprzęt (polerka ze specjalną głowicą)
    -pasta polerska ( z drobinkami diamentu)
    W dodatku bardzo dużo wiedzy: JAK to wykonać, inaczej = uszkodzeniem szyby...
    alterro
    Level 11  
    Pióra wycieraczek są na oko dobre...ale no oko to chłop w szpitalu leży...dlatego wymienię je bo może zmieniwszy się tan negatywny efekt na szybie lub zniknie i dam znać jaki efekt.
    A zna ktoś może dobry punkt na śląsku, który dobrze wykona taka usługę ( polerowania szyby).

Doszukałem się starych postów z roku 2008 o efekcie spiaskowanej szyby, jako rezultat oddziaływania piasku itp. na szybę podczas jazdy. Odradzano tam polerowanie szyby...czy na przełomie 2012/2013 są jakieś nowe lepsze metody?
    hubertbaran
    Level 17  
    Nie chodzi tu o środki tylko o to że to bez sensu, rozglądał bym się za nową(tzn. ze sklepu) szybą. Czasem to co wydaje się rozwiązaniem droższym jest w rzeczywistości tańsze i cholernie skuteczne.
    mazi88
    Level 11  
    polecam wybrać się do serwisu NORDGLASS. też miałem taki problem i pomogli.