Mam problem z moim audi mianowicie , czasem nie chce sie "uciagnac" , powyzej 3000 obrotow . Po zdiagnozowaniu jej sa dwa bledy , zawsze blad "czujnik cisnienia przewodu dolotowego G71 zwarcie do plusa" , i czasem razem z nim jest jeszcze blad "zbyt niskie cisnienie w przewodzie dolotowym" . Mam problem mianowicie taki ze nie jestem pewien ktory to czujnik , a dokladnie gdzie on sie znajduje . Jak dowiedzialem sie podobno ten czujnik wystepowal najczesciej w razem z czujnikiem temperatury przewodu dolotowego , ale u mnie czujnik ten ma tylko dwa piny , wiec ta wersja odpada . Byly tez podobno wersje ze czujnik ten jest umiejscowiony w komputerze , a mierzone przez niego cisnienie jest doprowadzane cienkim przewodem z przewodu dolotowego . Nie jestem jedbnak do konca pewien czy to ten czujnik . Jest u mnie ta rurka ktora idzie do kompa , a w kompie jest czujnik , ale nie jestem przekonany czy to napewno ten czujnik . Ten czujnik z kompa ktory jest u mnie jest produkcji Bosch-a koloru czarnego i ma trzy piny wlutowane na stale do plytki komputera. Chcialem sie zapytac drogich kolegow czy ktorys z Was nie mial juz podobnych problemow z tym czujnikiem , moze ktos zna jakis patent na jego naprawe , nowy bowiem jak sie dowiedzialem wystepuje ale kosztuje okolo 400 PLN , i jest tylko na zamowienie z Niemiec . Moze zna ktos metode jego przeczyszczenia , podejrzewam ze moze byc zabrudzony olejem ktory zawsze sie dostaje do przewodu dolotowego przez odme . Czy ktos moze kiedys z Was czyscil cos takiego , jesli tak to czym . Jak zbudowane jest ten czujnik , czy jest rozbieralny , czy jest w nim jakas membrane , a moze regulacja odbywa sie potencjometrycznie ?
Moze zna ktos odpowiedzi na te nurtujace mnie pytania ? Dodam jeszcze ze to audi jest z roku 96 , ale po modelu 97 , a oznaczenie silnika to AFN . Pozdrawiam zgory dziekujac za jakakolwiek pomoc .
Moze zna ktos odpowiedzi na te nurtujace mnie pytania ? Dodam jeszcze ze to audi jest z roku 96 , ale po modelu 97 , a oznaczenie silnika to AFN . Pozdrawiam zgory dziekujac za jakakolwiek pomoc .