Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Który z tych telewizorów będzie najlepszy do podanych warunków ?

Rachut 02 Dec 2012 22:12 5811 29
    Rachut
    Level 11  
    Witam!
    Piszę w imieniu kolegi, który zamierza kupić sobie nowy telewizor w przedziale cenowym do 2000zł. Telewizor musi posiadać: metryce 32', 37', 40' max, Full HD, tuner DVB-T ( dobrze, by było jakby był też DVB-S ), odświeżanie minimum 100Hz, Smart TV ( najlepiej żeby było ono dobrze rozbudowane, tzn. dużo aplikacji ), WiFi, DLNA ( choć niekoniecznie ), 2, 3, 4 wejścia HDMI, 2, 3, 4 wejścia USB, klasę energetyczną A, A+, cienką ramkę ( maksymalnie może mieć 6cm ), krótki czas zmiany programów, możliwość podłączenia myszki i klawiatury pod USB. Więcej informacji poniżej.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 2,5 x 3m
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 1 - 1,5m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1 - 3
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost i pod bardzo niewielkim kontem
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać ( na stoliku )
    6. Jak słońce świeci w pokoju? od godziny 12 do 16 lekko świeci lecz nie pada na metryce telewizora
    7. Jaki masz obecnie telewizor? Sony KDL-32BX330
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? metryce 32', 37', 40' max, Full HD, tuner DVB-T ( dobrze, by było jakby był też DVB-S ), odświeżanie minimum 100Hz, Smart TV ( najlepiej żeby było ono dobrze rozbudowane, tzn. dużo aplikacji ), WiFi, DLNA ( choć niekoniecznie ), 2, 3, 4 wejścia HDMI, 2, 3, 4 wejścia USB, klasę energetyczną A, A+, cienką ramkę ( maksymalnie może mieć 6cm ), krótki czas zmiany programów, możliwość podłączenia myszki i klawiatury pod USB
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? na początek bezpłatna cyfrowa telewizja naziemna, a w następnym miesiącu Cyfrowy Polsat / N / Cyfra+
    10. Jakie urządzenia? pendrive, dekoder, laptop ( podłączony przez HDMI ), w przyszłości kino domowe
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 4 - 6h
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
    matową (ze względu na brak refleksów świetlnych), ale błyszcząca również wchodzi w grę
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? seriale, przyrodnicze, naukowe, wiadomości, sport
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak, ale bardzo mało
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? maksymalnie 2h, w weekendy 4-5h
    16. Preferencje co do marki? LG, Samsung, Sony, Panasonic, Philips, Toshiba, Sharp
    17. Preferencje co do wielkości? 32', 37', 40' max
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? długa zmiana programów, awaryjność, niska jakość dźwięku oraz obrazu, słaba jakość wykonania
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? większość wieczorami, a jeżeli w dzień to od godziny 14 - 15+, w weekendy od 9 - 10
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2000zł max!
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? nie wiem jakie są różnice, ale to lepsze

Kolegi typy telewizorów to ( podaję od góry te co najbardziej mu się podobają ):

1. LG 32LM620S - 1990zł
    2. Samsung UE32/37ES5500 - 1899zł/1990zł
    3. LG 32LS570S - 1899zł
    4. Sony KDL-32EX650 - 1999zł
    5. Panasonic TX-L32E5E - 1899zł
    6. Philips 32PFL5007K - 1799zł
    7. Toshiba 32/40RL939G - 1699zł/1999zł
    8. Sharp LC-40LE540E - 1999zł

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo kolega jedzie w czwartek zakupić sobie nowy telewizor i musi wiedzieć jaki.
    Rachut
    Level 11  
    Czyli po te LG, Samsungi, Panasonicki, Soniacze i Toshiby nie opłaca się fatygować nawet ?
    User removed account
    User removed account  
    Rachut
    Level 11  
    Czyli ma brać tego Philipsa 32PFL5007K , tak ? Ogólnie to z czego patrzałem na internecie to ten model Philipsa nie ma zbyt rozbudowanej funkcji Smart TV, wiecie może, czy będą dodane jakieś ciekawe aplikacje ? Jakaś aktualizacja oprogramowania, czy coś ?
    Rachut
    Level 11  
    ŁAŁ! Super sprawa z tym co podałeś ! Wiesz może ile takie " CACKO " może kosztować ? Czyli jednak ma brać tego Philipsa, tak ?
    User removed account
    Level 1  
    Rachut
    Level 11  
    LOCOLOCO wrote:
    LOCOLOCO
    - Odpiszesz na PW?
    User removed account
    Level 1  
    Rachut
    Level 11  
    Panowie, mam jeszcze jedną sprawę do was. Jutro jadę z kolegą po ten telewizor i kolega waha się pomiędzy dwoma telewizorkami. Są to:

- Samsung UE32ES5500 - 1899zł, metryca 32', Full HD, 100Hz, tuner DVB-T, dużo funkcji poprawiających jakość obrazu, bardzo dobrze rozbudowana funkcja Smart TV, dużo funkcji dodatkowych, 3 złącza HDMI, 2 złącza USB, wzornictwo One Desing i Crystal TV, klasa energetyczna A, grubość 4,7cm

- Philips 32PFL5007K - 1799zł, metryca 32', Full HD, 400Hz ( choć nie wiem, czy to prawda ;/ ), DVB-T, w miarę rozbudowana funkcja Smart TV, średnia liczba funkcji dodatkowych, 4 złącza HDMI, 3 złącza USB, klasa energetyczna A, grubość 3,6cm

Który będzie lepszy do warunków, które podałem na początku postu ? Bardzo bym prosił o szybką odpowiedź, ponieważ jutro rano jedziemy na zakupy, hehe :P.
    Pozdrawiam!
    User removed account
    Level 1  
    Rachut
    Level 11  
    Najpierw bezpłatna cyfrowa telewizja naziemna, a później tzn. jeszcze w grudniu albo w styczniu Cyfrowy Polsat / N / Cyfra+

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

Tak więc, który z nich będzie lepszy ?

Dodano po 46 [minuty]:

Doradzi ktoś, który ten TV znajomy ma kupić, bo jutro z rana jedzie..
    User removed account
    Level 1  
    Rachut
    Level 11  
    Czyli, który byś wybrał, jeżeli to Ty byś kupował ? Lepiej wybrać lepszą jakość obrazu i poczekać na aktualizację aplikacji, czy z trochę gorszym obrazem, a większą ilością aplikacji ?
    Rachut
    Level 11  
    Dziękuję serdecznie! Przekonałeś mnie i mojego znajomego do tego Philipsa 32PFL5007K. To co napisałeś to czysta prawda. Aplikacje można dokupić, a jakości obrazu już nie. Mam jeszcze jedno pytanie. Mógłbyś mi podać na PW link albo chociaż gdzie i za jaką cenę można kupić tego ANDROIDA do TV ? Byłbym bardzo wdzięczny. Jeszcze raz dziękuję za pomoc w wyborze dla mojego znajomego. Jutro po zakupie i po przetestowaniu napiszę opinię. Pozdrawiam
    Kamil.
    User removed account
    Level 1  
    mati007
    Level 11  
    Witam serdecznie.
    Warunki lokalowe mam prawie identycznie jak autor topiku.
    Zależy mi na dobrej matrycy, neutralnych kolorach, dobrym dźwięku przy standardowych głośnikach.
    Funkcje internetowe mnie interesuję, ale jest Android TV Dongle i niedługo nowa platforma (Philips, Toshiba, Sharp, LG, Loewe) więc zostawiłbym je na boku. 3d jest opcjonalne, nie wymagam ale to już prawie standard.
    Ważna rzeczą jest możliwość podłączenia bezprzewodowej myszki i klawiatury pod USB. I nagrywanie programów na pendrive'a/dysk pod usb.

Rozmiar: 32 cale
    Sygnał: tv kablowa + filmy avi i HD z pendrive'a (wymagana dobra obsługa napisów)
    Budżet: bliżej nieokreślony, powiedzmy 2500 złotych.
    Producent: też nie, jednak mam obiekcje co do Samsungów.

Zainteresowały mnie do tej pory:
    Panasonic TX-L32ET5 - 2000 zł
    i po Waszych opiniach Philips 32PFL5007K - ok. 1800 zł

Proszę o poradę. Może jest coś lepszego(droższego)?
    Pozdrawiam, Mateusz!
    mati007
    Level 11  
    LOCOLOCO, dziękuję za szybką odpowiedź.
    Ten 32PFL6007 wygląda na prawdę imponująco. Warto dołożyć aż 700 złotych w porównaniu do modelu 32PFL5007? Moi rodzice nie są aż takimi maniakami telewizyjnymi, choć "fajny" dźwięk by się przydał. Ciekawi mnie ta sprawa, nie wiem co można uzyskać z tych standardowych głośników, bo miałem przyjemność tylko z standardowym 5-letnim modelem Sony.

A z konkurencyjnych modeli od Sharpa, Toshiby, Panasonic możesz coś polecić?
    User removed account
    Level 1  
    mati007
    Level 11  
    Z tego co widzę w porównaniu na stronie Philips to głównym dodatkiem jest ambilight. Matryca ma takie same parametry jak model 5000 czy 5500 (które mogą odbiegać od rzeczywistości). No i oczywiście design, 3D.
    mati007
    Level 11  
    LOCOLOCO jesteś sprzedawcą Philipsa? :p

Chyba mnie jednak przekonałeś do tego 6007.
    Sharp i Toshiba leżą tak?
    lukasicho
    Level 1  
    witam, wie ktos moze jak wylaczyc wi-fi w smart tv,bo na opcji siec nie ma nic,chce rozlaczyc bo planuje puscic kabelkiem
    User removed account
    Level 1  
    karrel
    Level 10  
    Większość telewizorów LG spełnia wymagania Twojego kolegi, jednak sam na pierwszym miejscu podał LG 32LM620S. Zdecydowanie dobry wybór, kolega bez problemu może kupować to cudeńko.
    mati007
    Level 11  
    LOCOLOCO zakupiłem 32PFL6007K. Wizualnie telewizor bardzo ładny. Kolory naprawdę dobre. Jednak dużą wadą jest mocno błyszcząca matryca. Jest to duży minus, widać odbicia, nie da się od nich uciec. Po drugie podświetlenie matrycy nie jest tak super równomierne, jest parę białych plam w rogach.
    Telewizora jeszcze nie kalibrowałem, ustawienia były uzupełniane na szybko. Pobawię się nim jeszcze.

Jednak został no zakupiony na raty w Rtv Euro Agd. Wiecie czy Rtv euro przyjmuje takie zwroty?