Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Urmet 19A + Amplyvox - Wszystko działa ale brzęczy i podczas rozmowy dzwoni.

Hoaxx 03 Dec 2012 00:57 8715 27
Optex
  • #1
    Hoaxx
    Level 12  
    Witam,

    Podłączyłem dwie słuchawki Amplyvox Elite do zasilacza Urmet 19A2 oraz kasety rozmownej dwurodzinnej i elektrozaczepu. Wszystkie funkcje działają poprawnie (da się dzwonić z kasety do obu unifonów oddzielnie, słychać i w słuchawce i przy kasecie, poziom głośności dzwonka oraz rozmowy jest w porządku, przycisk aktywuje elektrozaczep).

    Natomiast, co stwarza mi niedogodność, to fakt, że podczas rozmowy (tj. przy podniesionej słuchawce) w tle nieustannie słychać dzwonek (bardzo cicho, ale jest) oraz, gdy wszystko jest pozawieszane, z głośnika kasety wydobywa się harczenie/brzęczenie (również niezbyt głośne).

    Zastosowałem się do tego schematu:
    Urmet 19A + Amplyvox - Wszystko działa ale brzęczy i podczas rozmowy dzwoni.


    Kilka dodatkowych informacji:

    W tym wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1802101.html#8655336
    Czytam, że "Generator (czyli dźwięk dzwonka) leci przez cały czas z zasilacza do kasety." oraz "Dźwięk może się przedostawać przez bliskość żył. Wzmacniacz w kasecie jest cały czas w gotowości i zasila głośnik kasety."
    - Czy to może być faktycznie powodem (da się jakoś wyeliminować?), czy jednak szukać przyczyn gdzie indziej?

    Dodam jeszcze szczegół na temat funkcji Interkomu: Jedna słuchawka ma u mnie 8 żył do dyspozycji, druga tylko 6, niestety przekonałem się o tym fakcie w trakcie, i z tego jedynie podłączyłem "CP" w słuchawkach do "T" w zasilaczu oraz przeciąłem zworkę "JP1" - natomiast nie łączyłem "Z1" jednej słuchawki z "E" drugiej (z uwagi na brak żył). Nie potrzebuję tej funkcji w ogóle, jednak podaję powyższe, na wypadek gdyby mogło to być powodem problemu.

    Dodam również, że świeżo wymieniłem zasilacz, bo "fachowiec" poprzedni podczas instalacji spalił (pracował przy podłączonym zasilaniu. Jedyna różnica w jego podłączeniu co do przewodów był dodatkowy mostek na zasilaczu pomiędzy "-0" a "~0". Nie wiem czy słusznie uczyniłem, go usuwając (sugerowałem się schematem z tego wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2050242.html).

    Nie wykluczam, że kaseta też oberwała przy zwarciu, chociaż w takim wypadku oczekiwałbym, że jakaś funkcja by nie działała całkowicie a tu jednak wszystko ogólnie działa.

    Edit: poprawiłem nr ref zasilacza (19A, nie 19A2).
  • Optex
  • #2
    Ircys
    Intercoms specialist
    Odłącz na moment żyłę G od zasilacza i zobacz czy problem jest dalej.

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #3
    Hoaxx
    Level 12  
    Dobry pomysł.

    Ok, więc odłączyłem przewód łączący panel z zaciskiem G(eneratora) na zasilaczu i tym samym odłączyłem dzwonek.

    Nie zmieniło to jednak niczego - w dalszym ciągu jest cichy dzwonek w obu unifonach oraz głośnik panela brzęczy w spoczynku (tzn. nieustannie).

    Zrobiłem ponadto próby regulacji głośności unifonów i panela przy zasilaczu, i wnioski są takie:
    - dzwonek (ten niepożądany w tle) w obu unifonach jest zawsze taki sam, czy ustawie głośno czy cicho (i jak pisałem wyżej, jest słyszalny nadal po odłączeniu Generatora na zasilaczu).
    - harczenie w panelu jest uzależnione od ustawienia głośności - ustawie głośniej, mocniej słychać.

    Co też zauważyłem: regulacja głośności (na zasilaczu) dla panela działa podejrzanie. Nie mam płynnej regulacji niskiego zakresu - do pewnego punktu jest niesamowicie cicho (ledwo słychać), potem przeskakuje na tryb głośny/normalny.

    Teraz najciekawsze: Gdy panel jest wyciszony na zasilaczu (tj. słychać rozmowę, ale ledwo), głośnik panela nie harczy, jednak wówczas po przyłożeniu ucha do kasety - słyszę ten sam "dzwonek" co w unifonach.
  • #4
    Ircys
    Intercoms specialist
    Teraz odłącz i żyłę G (generator) i T (interkom) od zasilacza i zobacz czy coś się zmieniło.
    Jeżeli nic się nie zmieniło to zasilacz jest uszkodzony. Jeżeli jest jeszcze na gwarancji to reklamuj go.

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • Optex
  • #5
    Hoaxx
    Level 12  
    Odłączyłem i G i T i nic się nie zmieniło.
    Czy to może być tylko wina zasilacza? Mam go nawet nie pełne 10 dni i dopiero co wymieniłem z całkiem niesprawnego...

    Spróbuję jeszcze odłączyć zasilanie kasety... może ta jest walnięta?

    Edit: odłączyłem wtyki ~12, ~0 oraz Z (zasilanie kasety + elektrozaczep), tak że w systemie pozostaje mi tylko zasilacz i dwa unifony. Dzwonek w słuchawce pozostaje (nawet gdy ją wyciszę na zasilaczu). Cały czas mam ciche dryndanie (słychać tylko po przyłożeniu ucha).
  • #6
    Ircys
    Intercoms specialist
    Raczej zasilacz, ale dla pewności można jeszcze odłączyć wszystko i podłączyć wkładkę słuchawkową do złączy -O i GP a później -0 i SU.

    Dlaczego piszesz "zasilacz 19A2"? Przecież to jest zasilacz 19A. Czyżby ta Twoja "2" na końcu wzięła się z ilości unifonów?

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #7
    Hoaxx
    Level 12  
    Napis 19A2 widnieje na płytce zasilacza po usunięciu pokrywy, jakoś mi to się utrwaliło w pamięci. Ale faktycznie nr ref to 19A a sprzedawany jest chyba z reguły jako 19A1.

    Wkładkę słuchawkową, czyli rozebrać unifon?

    Czy zworka JP1 w unifonach może mieć tu jakieś znaczenie? Przecięta powinna być przy funkcji interkomu. Czy to może przeszkadzać po odłączeniu ze styku T?
  • #8
    Ircys
    Intercoms specialist
    Jeżeli nie masz oddzielnej wkładki słuchawkowej to masz ją w unifonie na stykach T-O, po podniesieniu słuchawki. Unifonu nie musisz rozbierać.
    JP1 powinna być przecięta.

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #9
    Hoaxx
    Level 12  
    Jutro odkręcam kasetkę i wszystko ląduje na stole do testów na krótkich przewodach. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.

    Sprzedawca podsunął kwestię, że te unifony nie są Urmetowskie - ale patrząc na mnogość wpisów na forum, gdzie stosowana jest dokładnie ta konfiguracja (Urmet 19A + Amplyvox Elite) zakładam, że braku kompatybilności tu nie powinno być.

    Zastanawia mnie trochę ta kwestia, że mój panel nie da się regulować płynnie potencjometrem na zasilaczu. Czy to tak w kasetkach urmetowskich może być, czy wskazuje to na defekt zasilacza bądź kasety?

    (Nie znam dokładnego określenia - kaseta wygląda tak jak na tej aukcji: http://allegro.pl/i2816167270.html, tyle, że na mojej jest napis "bitumvideo miwi" o ile dobrze pamiętam...

    W sumie, gdy podłącze unifon do styku GP będę wiedział czy to wina kasety czy zasilacza.
  • #10
    Hoaxx
    Level 12  
    Rozłączyłem wszystko, i następnie po kolei oddzielnie:

    1. podłączyłem unifon do zasilacza na styku głośnika unifonu (O do -0; T do SU)
    = jest przebicie generatora głośnika.
    2. podłączyłem unifon do zasilacza na styku głośnika panela (O do -0; T do GP)
    = jest przebicie generatora głośnika.
    3. podłączyłem panel do zasilacza na styku głośnika panela (MK+GŁ(2) do -0; GŁ(1) do GP)
    = jest przebicie generatora głośnika.
    4. podłączyłem panel do zasilacza na styku głośnika unifonu (MK+GŁ(2) do -0; GŁ(1) do SU)
    = absolutna cisza.

    W pkt. 3. Przebicie w panelu jest tylko słyszalne, gdy potencjometr jest skręcony na minimum, po podkręceniu wzwyż natomiast głośnik panela "nadaje" hałas (szeleści), mimo że nie ma podłączonego żadnego mikrofonu.

    Natomiast trochę irytuje mnie pkt. 4.
    Podłączyłem dodatkowo mikrofon unifonu do styku dla mikrofonu panela, bez zmiany, nic. Natomiast gdy obrócę (mikrofon panela do styku MP, a głośnik unifonu do SU), to jest ok (tyle, że dalej z przebiciem generatora).
    Dlaczego głośnik panela nie reaguje po podłączeniu go do styku dla głośnika unifonu?
    Gdy w to miejsce wepnę drugi unifon (czyli jeden unifon jako panel drugi jako unifon), to jest przekaz.
  • #11
    Ircys
    Intercoms specialist
    Skoro na 1-2 jest przebicie to uszkodzony jest zasilacz i dalsze czynności testowe (pkt.3-4) nie mają już sensu.

    Doprecyzuj jeszcze jaką masz dokładnie kasetę, czy taką, że powyższy schemat do niej pasuje?

    Unifony Amplyvox nie są tu powodem usterki.

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #12
    Hoaxx
    Level 12  
    Kaseta "MIWI PDR525" (napis na pcb wewnątrz). Określenia zacisków takie same jak na schematach.

    Zasilacz idzie dzisiaj wraz z kasetką do sprzedawcy (tzn. kasetę kupiłem w innym sklepie, ale sprzedawca zasilacza zaproponował, że i tą i mój stary zepsuty zasilacz weźmie pod lupę).
  • #13
    Hoaxx
    Level 12  
    Serwis nie stwierdził żadnej awarii.
    Zarówno panel jak i zasilacz zostały określone jako sprawne.

    Może po prostu tak ma być w systemach analogowych, że trzeba się pogodzić z niepożądanymi odgłosami w tle, a ja jestem po prostu zbyt przewrażliwiony?
    Chociaż z drugiej strony nie spotkałem się jeszcze z tym, że przechodzę koło czyjegoś domofonu, a tam głośnik sobie na stałe buczy i brzęczy niczym przeciążony transformator...
  • #14
    Hoaxx
    Level 12  
    Naprawiono mi stary zasilacz, tak że mam teraz 2x 19A do testów.
    I co mnie zaskakuje, oba mają problemy z przebiciem generatora głośnika.

    Stawiał bym na panel, ale to samo mam w unifonach...
  • #15
    William Bonawentura
    Level 33  
    Hoaxx wrote:
    Stawiał bym na panel, ale to samo mam w unifonach...


    "Zasilacze" Urmeta do systemów analogowych są robione ewidentnie "po kosztach" i w związku z tym mają sporo wad konstrukcyjnych. Jedną z nich już odkryłeś - na stałe włączony generator wywołania. Został zrobiony na bramkach CMOS źle podłączonych do zasilania (bez filtru dolnoprzepustowego, bez masy w układzie gwiazdy). W efekcie sygnał przenika na część rozmówną. Druga poważna wada tych urządzeń to wzmacniacz słuchawkowy unifonu. Dla oszczędności jest to jedntoranzystorowy układ WE w którym słuchawka pracuje za obciążenie kolektorowe. W konsekwencji pozostaje podmagnesowana stałym prądem co ewidentnie przekłada się na "skrzekliwość" domofonu.
  • #16
    Hoaxx
    Level 12  
    Czyli cichy dzwonek podczas rozmowy oraz trzaski na panelu przy odłożonych słuchawkach to nie usterka mojego konkretnego egzemplarza, tylko "urok" całej serii. Ok, co najmniej wiem, że nie ma co serwisować. Wysteruję potencjometry jakoś tak, żeby najmniej przeszkadzało.

    Dzięki.
  • #17
    embros
    Level 24  
    Witam!
    Z Twojego postu i poprzednika wynika że wszystkie analogowe systemy domofonowe a tym bardziej zasilacze Urmeta powinny buczeć, brzęczeć itd a tak nie jest. Masz w dalszym ciągu usterkę.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #18
    William Bonawentura
    Level 33  
    embros wrote:
    Witam!
    Z Twojego postu i poprzednika wynika że wszystkie analogowe systemy domofonowe a tym bardziej zasilacze Urmeta powinny buczeć, brzęczeć itd a tak nie jest. Masz w dalszym ciągu usterkę.
    pozdrawiam
    Piotrek


    Są analogowe zasilacze, gdzie jest scalony, dwukanałowy wzmacniacz audio, zaś renerator zewu blokuje się gdy nie jest obciążony słuchawką. Generalnie nowe konstrukcje są zrobione zbyt oszczędnie.
  • #19
    Hoaxx
    Level 12  
    Głównie się zastanawiam, czy w moim wypadku (kolejna) reklamacja gwarancyjna ma szanse na powodzenie.

    Serwis (sklepu) już raz stwierdził rzekomą sprawność i mi odesłał - a do tego mam drugi zasilacz tego samego typu (od innego sprzedawcy) wykazujący tą samą cechę (wadę / usterkę, jak kto to nazwie).

    Może obejść sprzedawców i dobić do serwisu producenta?

    Narzuca mi się przede wszystkim pytanie: moje "szczęście", czy usposobienie całej serii? - Najchętniej bym usłyszał użytkownika tego zasilacza (19A), czy jego się podobnie zachowuje...

    William Bonawentura: Chciałbym dopytać - czy miałeś może okazję zbadać zasilacz tego typu (lub podobnej, oszczędnej konstrukcji) w akcji i możesz potwierdzić, że takie cechy jak tu opisane, faktycznie występują w praktyce?
  • #20
    Ircys
    Intercoms specialist
    Hoaxx wrote:
    Najchętniej bym usłyszał użytkownika tego zasilacza (19A), czy jego się podobnie zachowuje...


    Zasilacz nowy (wyjęty z pudełka) - po podłączeniu nie ma takiej wady, o której Ty piszesz, dlatego też uważam Twój egzemplarz za uszkodzony.
    Może jak masz jeszcze wątpliwości to dopytaj w serwisie producenta tel.: +48 42 616 21 00

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #21
    embros
    Level 24  
    Witam!
    Właśnie wczoraj instalowałem zasilacze 18A1 i 19A. mam chyba pecha bo nie ma objawów opisywanych przez Ciebie jest cicho. Zrób jak poleca kol. Ircys zadzwoń do serwisu producenta.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #22
    Hoaxx
    Level 12  
    Ok, dzięki wielkie, tak zrobię.
    Dam znać jak wyszło.

    Dodano po 33 [minuty]:

    Pan w serwisie Urmeta stwierdził, że testowanie samym panelem, a tym bardziej tylko słuchawką/wkładką, mija się z celem. Zasilacz wg. niego musi zostać wywołany w odpowiedni tryb, oraz wymaga obciążenia słuchawką - inaczej "może wariować".

    Na temat słuchawek Amplyvox (rzecz aczkolwiek jasna) nic mi nie powiedział, radził zaopatrzyć się w słuchawkę Urmet i przetestować na pełnym podłączeniu.

    Podłączę sobie całość jeszcze raz na spokojnie, tym razem nie będę pomijał elementów interkomu - może po przecięciu zworki JP1 a nie połączeniu CP słuchawki z T zasilacza, to powodowało zwały...
  • #23
    Ircys
    Intercoms specialist
    Żeby nie wiem jaki tryb był aktualnie załączony (kaseta, interkom) na stykach -0 i SU nie powinieneś mieć "przebicia" generatora, a piszesz, że masz... dla mnie sprawa prosta.

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #24
    Hoaxx
    Level 12  
    Sklep nie widzi problemu, producent zrzeka się odpowiedzialności z powodu nieoryginalnych unifonów... Zatem sprowadzam 2 słuchawki Urmet 1132/40, przetestuje z nimi. Jak dalej będą dzwonki i brzęki, to co najmniej serwis mnie już nie oleje.

    Wówczas słuchawki zwrócę (jak te nie naprawią problemu to zbędne mi kolejne), a zasilacz albo do sklepu albo na gw. producenta - i nie ma bata, muszą coś zrobić.

    Tylko już krew mnie zalewa, po x-ty raz to całe rozłączać i słuchać od listonosza "dzwonek wam ukradli?". Powinienem dać to przez jakiś serwis zde- i zamontować i rachunek wysłać do sklepu na zasadzie ustawy o ochronie konsumenta - tylko komu się chce potem wojować o zwrot dodatkowych nakładów? Bo taka prawda, że sprzedawcy ustawy nie czytają lub wprost ignorują i nawet kosztów transportu z reguły klient nie zobaczy za wymianę towaru ewidentnie "niezgodnego z umową".
  • #25
    Hoaxx
    Level 12  
    W miejsce jednego Aplyvox podłączyłem unifon Urmet 1132, drugiego odłączyłem.
    Rezultat identyczny - podczas rozmowy w tle cichy dzwonek, po odłożeniu słuchawki w panelu brzęczenie.

    W samej słuchawce również brzęczy po odłożeniu (słychać tylko gdy się ręką zawieszkę przytrzyma a słuchawkę pozostawi przy uchu).

    Unifony Amplyvox czy Urmet, bez różnicy, tak jak koledzy mówili
    (sprawdzić musiałem, bo serwis mi tylko "Paaanie, jak to nie nasze unifony, to czego Pan chce od nas?").

    Czyli dla mnie dalej gehenna z dystrybutorem/producentem.

    Co głównie zastanawia, to fakt że dwa zasilacze zachowują się identycznie.
    Zatem główkuje, czy powodem nie jest panel - w instrukcji 19A na schemacie wyszczególnione są "Panele 1127/11, 1127/12, Panel MIWI, Panel 725 + moduł rozmówny MR-2", zaś mój panel nosi oznakowanie 525 (serwis określił go jako "Panel 525/2d").

    Patrząc na schemat dla 525, jako zasilacz zastosowany jest 18A1. Czy oba są całkowicie kompatybilne?

    Za to styki są na schemacie odrobinę inne niż u mnie (ja mam 2x G, tj. po jednym dla G1 i G2), na schemacie jest jeden (może zależy od liczby przycisków, i potrójny panel miał by już wspólny G?). Serwisant Urmet się też dziwił, że mam osobne... Styki u mnie są identyczne jak na schemacie w instrukcji do 19A.

    Przypuszczam, że 525 powinien działać z 19A bez problemów, ale czy aż takiego pecha człowiek może mieć, że trafią mu się dwa identycznie felerne zasilacze?

    Obecne podłączenie (10 i 6 zmostkowane w unifonie):
    Urmet 19A + Amplyvox - Wszystko działa ale brzęczy i podczas rozmowy dzwoni.

    Jeszcze jedno spostrzeżenie:
    Czasami zaraz po podłączeniu systemu do napięcia mam od razu połączenie między panelem a unifonem, a czasami dopiero gdy wywołam dzwonek przy panelu...
    Raz jest tak, raz tak, nie widzę reguły. W sytuacji, gdy po podłączeniu zasilacz nie wchodzi sam w tryb domofonu (zakładam że nie powinien), brak brzęku i dzwonka w tle - jednak gdy zadzwonię i odebrana zostanie słuchawka, od razu pojawia się też dzwonek w tle, zarówno na unifonie jak i panelu.

    Wygląda na to, że zasilacz nie ustawia odpowiednio trybu - startuje połączony, a do tego po odłączeniu nie wychodzi z trybu (zasilacz dalej przesyła sygnał do głośnika, tyle, że skoro słuchawki są odłożone, sygnał jest odgłosem statycznym). Tak to rozumiem.
  • #26
    andziabb
    Level 20  
    Witam! Czy dalej ma Pan problem z tym zasilaczem? Z naszego doświadczenia wynika że ostatnio zasilacze z Urmetu faktycznie się popsuły i nie zawsze chcą pracować z własnym sprzętem nie mówiąc już o cudzym. Jedne z najlepszych zasilaczy używanych do pracy interkomowej przez naszych instalatorów jest firmy Elfon EWDIN. Z nim wszystko gra nie zależnie od firmy unifony i bramfonu.
  • #27
    Ircys
    Intercoms specialist
    Hoaxx wrote:
    Co głównie zastanawia, to fakt że dwa zasilacze zachowują się identycznie.
    Zatem główkuje, czy powodem nie jest panel - w instrukcji 19A na schemacie wyszczególnione są "Panele 1127/11, 1127/12, Panel MIWI, Panel 725 + moduł rozmówny MR-2", zaś mój panel nosi oznakowanie 525 (serwis określił go jako "Panel 525/2d").


    Nie, panel nie ma w tym wypadku znaczenia.

    Hoaxx wrote:

    Patrząc na schemat dla 525, jako zasilacz zastosowany jest 18A1. Czy oba są całkowicie kompatybilne?


    Tak, 19A1=18A1+interkom

    Hoaxx wrote:

    Za to styki są na schemacie odrobinę inne niż u mnie (ja mam 2x G, tj. po jednym dla G1 i G2), na schemacie jest jeden (może zależy od liczby przycisków, i potrójny panel miał by już wspólny G?). Serwisant Urmet się też dziwił, że mam osobne... Styki u mnie są identyczne jak na schemacie w instrukcji do 19A..


    Serwisant Urmeta chyba był trochę wczorajszy :) Ile przycisków tyle x G. To normalne w kasetach serii 525.

    Hoaxx wrote:
    Przypuszczam, że 525 powinien działać z 19A bez problemów, ale czy aż takiego pecha człowiek może mieć, że trafią mu się dwa identycznie felerne zasilacze? .


    Na to wygląda. Współczuję.

    Hoaxx wrote:
    Jeszcze jedno spostrzeżenie:
    Czasami zaraz po podłączeniu systemu do napięcia mam od razu połączenie między panelem a unifonem, a czasami dopiero gdy wywołam dzwonek przy panelu...
    Raz jest tak, raz tak, nie widzę reguły. W sytuacji, gdy po podłączeniu zasilacz nie wchodzi sam w tryb domofonu (zakładam że nie powinien), brak brzęku i dzwonka w tle - jednak gdy zadzwonię i odebrana zostanie słuchawka, od razu pojawia się też dzwonek w tle, zarówno na unifonie jak i panelu.
    Wygląda na to, że zasilacz nie ustawia odpowiednio trybu - startuje połączony, a do tego po odłączeniu nie wychodzi z trybu (zasilacz dalej przesyła sygnał do głośnika, tyle, że skoro słuchawki są odłożone, sygnał jest odgłosem statycznym). Tak to rozumiem


    Dobrze to rozumiesz. Przełączenia kaseta-interkom nie jest zbyt inteligentne i jeżeli wyłączysz zasilanie przy przełączonej rozmowie na interkom to po włączeniu zasilania też będzie interkom i odwrotnie. Po prostu jest „pamiętane” to co ostatnio było załączone. Ot i cała tajemnica.

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #28
    A_k
    Level 15  
    Miałem ten sam objaw .Znalazłem przyczynę ciągłego brzęczenia w słuchawkach .Okazało się ,że żyła G miała upływność do żyły masy w kablu wychodzącym do panela przy bramie. Upływnośc była rzędu 2 kohm .To wystarczy aby uruchomić wyjście generatora .wystarczy zamienić na czystą żyłę i po problemie.