Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elemis 5510T zanika wizja i fonia

05 Lut 2005 00:51 1485 7
  • Poziom 11  
    Witam mam problem gdy telewizor postoi dluzszy czas to wszystko dziala przez jakies 30-45 min, pozniej nastepuje zanik wizji i fonii, stopniowo coraz czesciej az w koncu mam czarny ekran z niewielka kreska u gory ekranu, OSD dziala, pilot i odchylanie OK, aha nie zgadzaja sie napiecia na TDA 8503A. Posprawdzalem zimne luty...ale t nie to
    Dziekuje za wszelkie sugestie...
  • Poziom 14  
    Prawdopodobnie TV przełącza się w tryb AV.
  • Poziom 17  
    Posłużę się opisem uszkodzenia do Elemisa 5510 może coś pomoże ?

    "W odbiornikach tych załączenie wejścia AV powoduje blokadę pośredniej częstotliwości poprzez tranzystor T503 znajdujący się na płycie bazowej. Wystarczy usunąć ten tranzystor. W odbiornikach wyposażonych w moduł MET 2044 można uzyskać podobny efekt zastępując zworę D905 diodą BAVP17 lub podobną."
  • Poziom 11  
    Wylutowalem wskazany tranzystor, objawy bez zmian...

    Dodano po 4 [godziny] 46 [minuty]:

    hmm.. posprawdzalem cala mase kondensatorow i nic moze to uklad TDA 8305A jest zepsuty?
    czekam na pomoc
  • Poziom 26  
    Ciężki temat , możesz mieć to z MET-a (txt) często tam lecą BC.
    Jak nie masz jak osyloskopu to będzie problem, trzeba sprawdzić video gdzie ginie, czy dochodzi do txt.
  • Poziom 17  
    wymień BC238/BC308 w module AV/TXT
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Częstą przyczyną jest "wiadro" zimnych lutów na TXT.
  • Poziom 11  
    Tranzystory na TXT nie byly zepsute, faktycznie przyczyna byly zimne luty dziekuje wszystkim za pomoc i wszelkie uwagi. to byl moj 1-szy telewizor ktory naprawialem i wiele mnie nauczyla ta naprawa :)))