Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBwayPCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sierra 307 - Aero2 UMTS zamiast HSPA

03 Gru 2012 11:20 4827 19
  • Poziom 29  
    Witam
    Posiadam modem jak w temacie i nową kartę do Aero2
    Od kilku dni mam taka sytuacje, że modem loguje mi się do sieci jako UMTS
    i wtedy nie działa internet.
    Jak mam chwilowo HSPA to działa normalnie.

    Do tej pory wszystko działało ok, sygnał mam 85%
  • PCBwayPCBway
  • PCBwayPCBway
  • Poziom 29  
    Nie mogę się zgodzić z tym co jest w tym linku.

    Ja swojej Sierry używam od 6 miesięcy w routerze Pentagram P-6367.
    Na początku były schody, ale jak zmieniłem fimware routera na oprogramowanie Tenda router poprawnie rozpoznaje USB307, łączył i niezauważalnie wznawiał połączenia z Aero2.

    Tak było do 16 11 2012. Teraz są problemy.
    Myślałem że padł mi modem kupiłem E3131 i to samo.

    Oba modemy logują się do sieci WCDMA Plus Aero (Roaming) robię połącz i "kredki"

    Jest połączenie sygnał -85dBm WCDMA i nic nie mogę odebrać tylko widzę że modem coś wysyła.
    Po 10-15 próbach połącz wyłącz udaje mi się (albo nie) wskoczyć na HSPA+ i modem działa normalnie
  • Poziom 15  
    Ustawiałeś w top net info na samą częstotliwość 900?? ja używam huawei e173 2 wersje i router huawei b260a i nie ma problemów z Aero2 i zasięg mam jakieś 45% na antenie i żadnych problemów od marca. Masz inną karte Aero2?? to sprawdź czy ten sam problem
  • Poziom 29  
    Ja też nie miałem problemów, 900 ustawiałem i nic, dalej nie widzę sieci PL17 czyli aero2 tylko mam plusa z roamingiem

    Przykładowe odczyty z Top-Netinfo

    Plus GSN HSPA++
    IP 37.209.134.141.
    sygnał -85 dBm CSQ11
    CID 26145, 5-S SE (pd-ws), LAC 29001

    Plus GSM UMTS
    IP 37.209.134.141.
    sygnał -90dBm CSQ10
    CID"18876, 6-W (zachód). LAC: 50002


    Ciekawe jest że wszystko niby jest ok.
    łączę się normalnie tylko tranferu nie ma.
    Tak to wygląda jak bym się łączył do "kaloryfera"
    niezależnie czy UMTS czy HSPA
    Tak ma od 16 listopada

    a potem nie wiem, dlaczego robię połącz i modemy działają normalnie.

    Od tygodnia dziennie pisze do BOK aero2, żeby sprawdzili nadajnik/nadajniki z którym się łączę i du... blada nie wiem czy ten BOK działa, czy to jakaś lipa, próbowałem się tez dodzwonić i to samo.
    Chyba kupie kartę innego operatora bo nie mam pomysłu jak to rozwiązać, a netu mobilnego potrzebuje jak wody
  • Poziom 23  
    Poczytaj dyskusje pod ostatnim artykułem na jdtech.pl - jest sporo narzekań na problemy z przeciążeniem sieci, a także wyniki skarg do UKE a propos rezerwacji 20% pasma.
  • Poziom 29  
    Mija kolejny dzień, a mi ten darmowy internet "wychodzi bokiem"
    Ni jak to reklamować BOK nie odpowiada, nawet nie wiem komu zgłosić problem.
    Dostawca wywiązuje się z umowy wszak mam połączenie, tyle tylko ze chyba do "kaloryfera"
  • Poziom 20  
    Czytając te i podobne "cyrki" z AERO upewniam się, że jednak dobrze, że w to nie wszedłem. Ja mam huawei e156g (oczywiście nie zgodny z AERO) na karcie PLAY online pro. Chodzi mi to dosyć dobrze ale jest jeden problem. Jak chcę ściągnąć jakiś większy plik to po chwili mi "mrozi" transfer i co bym nie zrobił tak plik zatrzymuje się w tym samym miejscu i dalej ni huhu. Okazało się że muszę ustawić na jakimś programie zarządzającym maksymalną prędkość pobierania do 49kB/s bo inaczej mam mrożenie. Może tu jest przyczyna że u Was to AERO "pali głupa"
  • Poziom 29  
    Najbardziej mnie wkurza to ze w BOK nabrali wody w usta i milczą.
    Korzystam z tego netu w wielu miejscach w kraju, w większości w Bieszczadach gdzie o dziwo mam zasięg Aero2 HSPA++ i transfer 500kb, a nie ma PLAY Gdyby był ten ostatni to bym dawno zrezygnował a aero.
  • Poziom 15  
    Sebastian.R napisał:
    Czytając te i podobne "cyrki" z AERO upewniam się, że jednak dobrze, że w to nie wszedłem. Ja mam huawei e156g (oczywiście nie zgodny z AERO) na karcie PLAY online pro. "

    Wydać 27zł na Aero2 to nie majątek masz problemy z konfiguracją to odstawiasz takie moje zdanie
    Janszy miałeś podmienić karte i co to samo??
    Sierra 307 - Aero2 UMTS zamiast HSPA
    Prawidłowa konfiguracja pasma Aero2
  • Poziom 20  
    A to prawda , zawsze istnieje ryzyko że sobie z czymś nie poradzimy. Ja poczytałem kilka for na temat AERO i apetyt mi zmarniał do zera. Tak wiele pytających a tak mało chętnych do rzeczowej odpowiedzi.
    Jak widzę są wyjątki (jeden na sto? na tysiąc?) jak Ty giacamix2 który ma na prawdę imponującą wiedzę. Podejrzewam że udałoby Ci się mojego huaweia e156g "dostosować" do AERO mimo że wszędzie piszą że nie zgodny (albo stanowcze NIE albo w ogóle brak na liście zgodnych modemów). No ale chyba o to chodzi w AERO by nieliczni w to się bawili.
  • Poziom 29  
    Kartę i owszem zmieniałem i to samo.
    Aero mam od początku i miałem kilka modemów, ostatnio używam zamiennie na wsi Sierra USB 307 z antena ATK10 bo mam ponad 15 km do nadajnika, a w mieście Huawei E3131 bo do nadajnika mam poniżej 1000m. i jest to wygodniejsze.
    Trochę się w temacie oriętuję i nie miałem problemów, tylko ostatnio od 16 11 2012.
    Nie jest to wina poziomu sygnału skakania bo BTS, czy jakieś zakłócenia radiowe bo i takie sprawdzałem. Wina bez spornie jest po stronie operatora, bo jak inaczej wytłumaczyć fakt że modemy łączą się poprawnie, czsami nawet można odebrać kilka kilobajtów i z czytać pocztę, ale to tylko czasami, albo tak jak teraz pisać tego posta, bo piszę poprzez aero.
  • Poziom 15  
    Zacznijmy tak problem tkwi w tym że coś zakłóca ci nadajnik
    Ten to Aero 2 UMTS 900
    Cytat:
    Plus GSM UMTS
    IP 37.209.134.141.
    sygnał -90dBm CSQ10
    CID"18876, 6-W (zachód). LAC: 50002

    A ten to Plus GSM 900/1800
    Cytat:
    Plus GSN HSPA++
    IP 37.209.134.141.
    sygnał -85 dBm CSQ11
    CID 26145, 5-S SE (pd-ws), LAC 29001

    Pisałeś że wyłączyłeś pasmo Gsm to czego ci go wyszukuje??
    Ma szukać tylko pasma umts 900 w top net info to w900

    Sebastian.R napisał:
    Podejrzewam że udałoby Ci się mojego huaweia e156g "dostosować" do AERO mimo że wszędzie piszą że nie zgodny (albo stanowcze NIE albo w ogóle brak na liście zgodnych modemów). No ale chyba o to chodzi w AERO by nieliczni w to się bawili.

    Tego modemu nie da się skonfigurować pod Aero2 bo nie obsługuje pasma umts 900
  • Poziom 29  
    Wyłączyłem GSM 900 i tego nadajnika

    Plus GSN HSPA++
    IP 37.209.134.141.
    sygnał -85 dBm CSQ11
    CID 26145, 5-S SE (pd-ws), LAC 29001

    już nie wyszukuje.

    Jak pisałem teraz mam tylko HSPA i "czasami" nawet działa internet.
    W tych "porywach" działania transfer jest porównywalny z tym jaki 20 lat temu miałem przez modem telefoniczny z TPSA (0-56kb).
  • Poziom 15  
    Daj odczyty z Top-Netinfo jak zaloguje ci się do do sieci
    Możesz sprawdzić na innym nadajniku??
  • Poziom 29  
    Pożyczyłem modem e173u-2 (taki miałem na poczatku), ustawiłem pasmo na W900 i o dziwo działa i to o wiele lepiej niż e3131, większość jest HSPA.
    Wydawało mi się że z nowymi kartami, ten modem (klasa 8) nie powinien działać.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Odczyt Top_netinfo
    modem e173u-2

    Plus GSN HSPA
    sygnał -91dBm CSQ10
    CID 26145, 5-S SE (pd-ws), LAC: 29001

    Plus GSM UMTS
    sygnał -90dBm CSQ10
    CID"18876, 6-W (zachód). LAC: 50002

    niezależnie czy ten pierwszy czy drugi to jest interent
  • Poziom 15  
    janszy3643 napisał:
    Pożyczyłem modem e173u-2 (taki miałem na poczatku), ustawiłem pasmo na W900 i o dziwo działa i to o wiele lepiej niż e3131, większość jest HSPA.
    Wydawało mi się że z nowymi kartami, ten modem (klasa 8) nie powinien działać.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Odczyt Top_netinfo
    modem e173u-2

    Plus GSN HSPA
    IP 37.209.134.141.
    sygnał -91, 35% dBm CSQ10
    CID 26145, 5-S SE (pd-ws), LAC: 29001

    Pisałem wyżej że używam cały czas E173
    Na Huawei E3131 ustaw takie pasmo gsm 900, 1800 i W2100
    Odznacz W900 i zobacz co się będzie działo
  • Poziom 29  
    Ustawiałeś w top net info na samą częstotliwość 900??

    Coś mi się pokręciło, to raz piszesz jak powyżej, a teraz mi każesz włączyć 900,1800,2100 ciekawe po co jak aero nadaje tylko na 900 (w900)
  • Poziom 15  
    Cytat:
    Plus GSN HSPA
    sygnał -91dBm CSQ10
    CID 26145, 5-S SE (pd-ws), LAC: 29001

    Ten nadajnik nie ma pasma W900
    to musi korzystać z W2100 zrób jak prosiłem
    i włącz roaming w top net info
  • Poziom 29  
    modem e3131 ustawine GSM900,GSM1800 w900, w2100 roaming włączony

    Plus GSM UMTS
    sygnał -89dBm 38% CSQ12
    CID"18876, 6-W (zachód). LAC: 50002

    Nie wiem czy to pomogło, ale jak dotąd ostatnie 10 minut e3131 działa i nawet czasami przełącza się na HSPA

    Dodano po 3 [godziny] 24 [minuty]:

    Na PRW odpowiem na forum.

    W2100 błąd 619 modem nie widzi sieci 3G dioda mruga na zielono
    GSM900 błąd 619 modem mruga tylko na zielono
    W900 błąd 619 modem widzi 3G i mruga na niebiesko

    tylko GSM90, GSM1800 W900 W2100 modem działa poprawnie WCDMA/HSPA+