Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kopiowanie z określonego arkusza do innego arkusza

Facetjanusz 03 Gru 2012 14:02 2259 16
  • #1 03 Gru 2012 14:02
    Facetjanusz
    Poziom 15  

    Witam
    Stosując poniższą formułę po kliknięciu na przycisk kopiuj działa wszystko OK , ale tylko w wypadku gdy kopiuję z arkusza na którym znajduje się przycisk ( czyli z X1) ! Jeżeli jednak chcę kopiować z innego arkusza (w ostatniej linii wpisuję np. X5) , a przycisk znajduje się na arkuszu X1 - to niestety nie kopiuje z arkusza X5.
    I w tym momencie mam prośbę - mianowicie co napisałem źle i jak powinno być prawidłowo abym mógł kopiować z zadanego arkusza ?

    'kopiowanie()'
    Range("D6:H10").Select
    Selection.Copy
    Sheets("X2").Select
    ActiveSheet.Cells(6, 4).Select
    ActiveSheet.Paste
    Sheets("X1").Select

    0 16
  • #2 03 Gru 2012 14:57
    marek003
    Poziom 40  

    jak coś napiszesz to spróbuj przeczytać kod tak jak to robi makro

    Range("D6:H10").Select - zaznacz komórki D6:H10
    Selection.Copy - skopiuj selekcję
    Sheets("X2").Select - zaznacz arkusz X2
    ActiveSheet.Cells(6, 4).Select - w akrtwnym skoroszycie zaznacz D6 (ponieważ wyżej zaznaczyłeś arkusz X2 więc on będzie aktywny)
    ActiveSheet.Paste - w aktywnym arkuszu wykonaj "wklej" (w domyśle w arkuszu X2 w komórce D6)
    Sheets("X1").Select - zaznacz powrotnie arkusz X1

    Jeżeli chcesz by kopiował z innego arkusza musisz "powiedzieć" mu z którego np wpisując nazwę w jakąś komórkę i pobierając ją do kodu.
    Jeżeli nazwa by była w A1 to jako pierwsza linia kodu (przed twoimi liniami) powinna wyglądać np. tak

    Sheets(ActiveSheet.Range("A1")).Select - zaznacz arkusz o nazwie pobranej z komórki A1 aktywnego arkusza

    0
  • #3 03 Gru 2012 18:46
    Facetjanusz
    Poziom 15  

    Z jednej strony bardzo dziękuję za podpowiedź , a z drugiej to nie mogę bardzo zrozumieć tego - zaznacz arkusz o nazwie pobranej z komórki A1 aktywnego arkusza (pewnie jestem kompletnie do niczego) - próbuję w różny sposób i nie działa...

    0
  • Pomocny post
    #4 03 Gru 2012 19:24
    marek003
    Poziom 40  

    :) Nic nie zaznaczaj, przeczytałem po ludzkiemu kod makra.


    Jeżeli w tym arkuszu w którym masz przycisk w komórce A1 wpiszesz nazwę arkusza np: X5

    To twój kod z moją pierwszą linią

    Sheets(ActiveSheet.Range("A1").Value).Select
    Range("D6:H10").Select
    Selection.Copy
    Sheets("X2").Select
    ActiveSheet.Cells(6, 4).Select
    ActiveSheet.Paste
    Sheets("X1").Select


    Skpiuje dane z komórek D6:H4 arkusza o nazwie X5 do arkusza X2 i docelowo otworzy arkusz X1

    Edit:
    Dodałem przykłąd. Wcześniej sprawdzałem w 2007 i nie trzeba było dodsawać w kodzie Value ale 2003 nie chciał bez tego ruszyć.

    0
  • #5 03 Gru 2012 20:21
    Facetjanusz
    Poziom 15  

    Dzięki serdeczne marku! Wszystko obecnie działa OK - po prostu nie mogłem się połapać w oznaczeniach , ponieważ to makro używam do b. skomplikowanego programu "Ewidencja" w którego to budowie bardzo mi pomagałeś przez długi okres czasu. Od roku działa on u mojej księgowej i około 10-cio krotnie ułatwia i przyspiesza jej pracę. Ten układ (makro) działać będzie w przygotowaniu skoroszytu na nowy rok, kopiując wzorzec tabeli z formułami na poszczególne miesiące.
    Pozdrawiam Janusz

    0
  • #6 06 Gru 2012 20:45
    Facetjanusz
    Poziom 15  

    Mam prośbę aby mi ktoś podpowiedział w jaki sposób pisze się program (na forum) aby pisało na białym i można było przesuwać ??

    0
  • #7 06 Gru 2012 21:54
    marek003
    Poziom 40  

    Co do przesuwania to nie wiem o co chodzi (może to automat ustawia) a co do "białego tła" zxaznaczasz kod i możesz zastosować:
    1.
    Dla mnie preferowane bo skopiowany taki tekst do modułu jest identyczny.
    Kopiowanie z określonego arkusza do innego arkusza
    2.
    Ładnie wygląda na forum ale po skopiowaniu do modułu masz jedną linię i trzeba ją samemu dzielić.
    Kopiowanie z określonego arkusza do innego arkusza

    Ale zawsze możesz zobaczyć jak to bedzie wyglądać gdy przed wyślij wciśnież podgląd.
    Kopiowanie z określonego arkusza do innego arkusza

    0
  • #8 09 Gru 2012 12:29
    Facetjanusz
    Poziom 15  

    Dzięki bardzo za info , o to mi między innymi chodziło. Powiększyłeś moje wiadomości..
    Jeżeli chodzi o przesuwanie to pokazuję przykład ilustrujący o co mi chodzi

    Pozdrawiam

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #9 09 Gru 2012 13:56
    marek003
    Poziom 40  

    Nie wiem z jakiego wątku to skopiowałeś ale czasamy wystarczy nacisnąć "cytuj" i zobaczyć jak wygląda "kod" wiadomości. (Dzięki temu można wejść na kolejny stopień "wtajemniczenia" forumowicza - podglądać jak to robią inni :) )
    A ja z góry przyznaje że nie stosowałem więc nie wiem.

    0
  • #11 10 Gru 2012 10:09
    xamrex
    Poziom 28  

    Facetjanusz
    Kod podajesz w znacznikach

    Code:
    <[syntax=vb]> JAKIS KOD </syntax>

    Oczywiście musisz zamienić nawiasy ostre na klamrowe

    0
  • Pomocny post
    #12 10 Gru 2012 10:59
    marek003
    Poziom 40  

    :) Naprawdę nie stosowałem tu żadnego zabiegu. :)

    Może "Forum" tak współpracuje z twoja przeglądarką/monitorem.
    Ja mam IE8 i IE9 (w zależności od kompa) i monitor 21 calowy w rozdzielczości 1920x1080 jak wchodzę na ten topik widzę cały kod, te kody o wiele dłuższe też (nie mam pasków przewijania) a odnośnik "zwiń" / "rozwiń" przy "Kod Visual Basic" u mnie na nic nie wpływa.

    U mnie tak to widać (zauważ że mam nagłówek nad kodem):

    Kopiowanie z określonego arkusza do innego arkusza

    0
  • #13 10 Gru 2012 19:42
    Facetjanusz
    Poziom 15  

    Sorry za kłopot - u mnie długie programy można rozwijać - myślę, ze dlatego iż mam w kompie zainstalowany WINDOWS 7, a program to OFFICE 2007. Nie ma więc żadnego problemu. Wkrótce będę miał pytanie w którym użyję długiego programiku - jeszcze raz dzięki!

    0
  • #14 10 Gru 2012 20:02
    marek003
    Poziom 40  

    Na win7 też mam tak samo. Przed chwilą sprawdziłem. to zależy od przeglądarki (nie excela). Na komputerze córki w Chrome jest ten pasek przewijania w IE8 lub IE9 nie ma. A jakiej przeglądarki Ty używasz ?

    0
  • #15 13 Gru 2012 09:51
    Facetjanusz
    Poziom 15  

    Witaj
    Faktycznie zależy to od przeglądarki! Używam tylko Mozilli firefoxa , sprawdziłem i w Explorerze [b] brak tej możliwości. Człowiek całe życie się uczy....[/b]

    0
  • #16 19 Gru 2012 10:33
    sławek.gryf
    Poziom 8  

    Dzięki za podpowiedź - tego to nie wiedziałem!

    0
  • #17 17 Maj 2014 17:34
    Facetjanusz
    Poziom 15  

    Rozwiązuję temat

    0