Tym pierwszym tematem witam się na forum Elektrody. Wcześniej zaglądałem tu czasem korzystając z wielu bardzo cennych informacji i wskazówek zamieszczonych tutaj przez Was. Przyznam od razu na wstępie, że z elektroenergetyki i elektroniki zakres mojej wiedzy teoretycznej i praktycznej - pomimo stykania się z nią bez przerwy podczas edukacji - oceniam krytycznie.
Po tym krótkim wstępie przechodzę do problemu związanego z odkurzaczem, który nagle pewnego dnia "postanowił", że nie włączy się. Po zdjęciu pokrywy i odłączeniu potencjometru obrotów silnika i podłączeniu prądu ~230 V bezpośrednio do niego okazało się, że pracuje bez zastrzeżeń. Z tego wynika, że uszkodzenie powstało na płytce z potencjometrem i żeby znowu cieszyć się podczas odkurzania regulacją obrotów silnika należy dokonać jej naprawy. W związku z tym proszę o dokładne porady od czego zacząć, by zlokalizować usterkę i ją usunąć. Znalazłem ten sam problem w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1109992.html, lecz nie ma w nim przedstawionej naprawy płytki z potencjometrem.
Przy oględzinach płytki nie zauważyłem zimnych lutów.
Posiadam miernik cyfrowy DT-832, który w końcu mógłby się na coś przydać.
PS Zdjęcia płytki załączone w ostatniej wiadomości tematu.
Po tym krótkim wstępie przechodzę do problemu związanego z odkurzaczem, który nagle pewnego dnia "postanowił", że nie włączy się. Po zdjęciu pokrywy i odłączeniu potencjometru obrotów silnika i podłączeniu prądu ~230 V bezpośrednio do niego okazało się, że pracuje bez zastrzeżeń. Z tego wynika, że uszkodzenie powstało na płytce z potencjometrem i żeby znowu cieszyć się podczas odkurzania regulacją obrotów silnika należy dokonać jej naprawy. W związku z tym proszę o dokładne porady od czego zacząć, by zlokalizować usterkę i ją usunąć. Znalazłem ten sam problem w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1109992.html, lecz nie ma w nim przedstawionej naprawy płytki z potencjometrem.
Przy oględzinach płytki nie zauważyłem zimnych lutów.
Posiadam miernik cyfrowy DT-832, który w końcu mógłby się na coś przydać.
PS Zdjęcia płytki załączone w ostatniej wiadomości tematu.