logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu iluminofonii wg Wojciechowskiego z Nowoczesne zabawki

maszloch 03 Gru 2012 20:03 5913 7
REKLAMA
  • #1 11606526
    maszloch
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam, dawno temu zrobiłem iluminofonię wg schematu pana Wojciechowskiego "Nowoczesne zabawki". Po latach chciałbym to powtórzyć. Niestety, nie mam już tej książki, a takiego schematu nie udało mi się znaleźć. Z tego, co pamiętam, były tam trzy filtry RC, wzmacniacz na dwóch tranzystorach na kanał, sterujący trzema zwykłymi ŻARÓWKAMI 3.5V, takimi od latarki. Chodzi mi o wysterowanie żaróweczek, nie diód czy żarówek 230V. Działało to rewelacyjnie, nie za dużo światła, inna charakterystyka, bardziej łagodna niż przy tyrystorach.

Wiem, że to kompletne retro w dobie scalaków, ale poczciwy TG70 z radiatorem to był wtedy przedmiot kultu...

Gdyby ktoś odkopał ten schemat i wrzucił skana, byłbym wdzięczny.

A tak przy okazji, jak zorganizować bezpieczne (bez spalenia komputera) wejście z gniazda słuchawkowego? Transformator? Jaki?

Pozdrawiam i liczę na pomoc - OldTimer.
  • REKLAMA
  • #2 11608749
    maszloch
    Poziom 10  
    Przypomniałem sobie, że ta książka była wydana także po rosyjsku :D Poszukałem, znalazłem, tu schemat:

Czy mógłbym liczyć na schemat jakiegoś przedwzmacniacza do tego układu? Widzę, że to jest podłączone bezpośrednio do głośnika, chciałbym raczej podać na wejście sygnał z gniazda słuchawkowego komputera.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11699316
    maszloch
    Poziom 10  
    OK, widzę,że starożytne konstrukcje są mało popularne. Sam walczyłem z tym schematem przez 2 tygodnie i składam broń.

1. Układ nawet z przedwzmacniaczem jest zbyt mało czuły (chodzi mi o płynne wysterowanie żarówek 12V, a nie błyskających diod.

2. Są kłopoty z częściami.

Chcę pójść w innym kierunku, dlatego proszę o radę fachowców i praktyków. Proszę nie pisać "wpisz w google", przesiedziałem tam wiele godzin.

Mam "na oku" gotowy kit Jabel j-050 ale:

1. nie interesuje mnie zupełnie rozwiązanie z mikrofonem, ma to być z założenia wysterowane wyjściem słuchawkowym z komputera, wyjściem z odtwarzacza mp3 itd.

2. Nie mam zamiaru stosować napięcia 230V, co najwyżej żarówki 12V i osobny zasilacz.

3. Mam do dyspozycji gotowy układ wzmacniacza m.cz. ze starych kolumienek głośnikowych załączanych do wyjścia słuchawkowego karty muzycznej komputera za pomocą wtyczki mini-jack.

Teraz pytanie o sposób podłaczenia.

* czy dać transformator separujący o przełożeniu np 1:3 (mam taki nawinięty z poprzednich prób, 50 zw. 0.2 na pierwotnym, 150 zw. 0.2 na wtórnym, przekrój rdzenia 4cm.kw.) - pierwotne zamiast mikrofonu a wtórne do jack'a?

* czy dać jakiś potencjometr, jaki opór i gdzie - na jack'u czy przy wejściu, zamiast mikrofonu?

* a może pominąć przedwzmacniacz i dać pierwotne od razu na blok filtrów, gdzie to podłączyć?

* a może zrobić tak: wzmacniacz od kolumienek podłączyć do transformatora a potem do filtrów?

Pytam, bo szkoda by było uwalić komputer albo jabla...

schemat jabla pewnie znacie ale na wszelki wypadek dołączam:

Dziękuję za liczne odpowiedzi :)
  • #4 11706589
    maszloch
    Poziom 10  
    Jeszcze raz spróbuję zapytać:

Na forum wyczytałem, że przedwzmacniacz mikrofonowy ma "potężne wzmocnienie" i niektórzy radzą, by po usunięciu mikrofonu i zastąpieniu go uzwojeniem transformatora usunąć rezystor R2 (podejrzewam, że chodzi o odcięcie zasilania do mikrofonu, niektórzy twierdzą, że chodzi o to by "nie magnesować niepotrzebnie rdzenia transformatora").

Co do transformatora to niektórzy radzą dać przełożenie 1:1 a niektórzy 10:1 (sygnał z mini jacka / wejście przedwzmacniacza).

Są i tacy, którzy zalecają "wielokrotnie zmniejszyć wartość R4"

Trochę to zaplątane...

Może koledzy się wypowiedzą, czy taki pomysł jest dobry:
    1. dam transformator 3:1
    2. na pierwotne szeregowo dodatkowy potencjometr 100K aby nie przesadzić z zasilaniem przedwzmacniacza
    3. co do R4 to nie mam pomysłu, może też potencjometr 4,7M ?

Pomocy, proszę ...

Dokładam schemat:
  • REKLAMA
  • #5 11715935
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2796
    maszloch napisał:
    Na forum wyczytałem, że przedwzmacniacz mikrofonowy ma "potężne wzmocnienie" i niektórzy radzą, by po usunięciu mikrofonu i zastąpieniu go uzwojeniem transformatora usunąć rezystor R2 (podejrzewam, że chodzi o odcięcie zasilania do mikrofonu, niektórzy twierdzą, że chodzi o to by "nie magnesować niepotrzebnie rdzenia transformatora").

Za duże wzmocnienie jedna sprawa, eliminacja niepotrzebnego rezystora sprawa druga. Mają ze sobą niewiele wspólnego, jedynie przyczynę - usunięcie mikrofonu elektretowego.

maszloch napisał:
    Co do transformatora to niektórzy radzą dać przełożenie 1:1 a niektórzy 10:1 (sygnał z mini jacka / wejście przedwzmacniacza).

zacząć trzeba co to u ciebie jest "sygnał z mini jacka / wejście przedwzmacniacza" - jeśli to sygnał wzięty z jakiegoś wyjścia przedwzmacniacza to owo wyjście ma zwykle wysoką impedancję i nie za bardzo można tam podpiąć transformator o impedancji dopasowania 600 omów (takie występują najpowszechniej). Jeśli sygnał bierzesz z wyjścia słuchawkowego to uzyć możesz transformatora 10:1 bez zmian w układzie albo 1:1, w tym drugim przypadku zmniejszenie R4 może być konieczne.
    Pamiętaj że transformator ma mieć izolację na napiecie sieci, stąd najlepiej 'podejdą' małe sieciowe (TS2/15) na przykład.

maszloch napisał:
    Trochę to zaplątane...

Tu raczej nic nie jest zaplątane, poza tym że ten sam rezultat można osiągnąć wieloma sposobami.

maszloch napisał:
    Może koledzy się wypowiedzą, czy taki pomysł jest dobry:
    1. dam transformator 3:1

3:1 z odpowiednio dobrą izolacją będzie trudno nabyć, 10:1 czy 20:1 bez problemu (230/24V, 230/12V).

maszloch napisał:
    2. na pierwotne szeregowo dodatkowy potencjometr 100K aby nie przesadzić z zasilaniem przedwzmacniacza

Raczej nie potencjometr a stały rezystor, o przeznaczeniu zabezpieczającym, o rezystancji równej minimalnej dopuszczalnej impedancji obciązenia wzmacniacza.
    Potencjometr w klasycznym dzielnikowym połączeniu daj za transformatorem.

maszloch napisał:
    3. co do R4 to nie mam pomysłu, może też potencjometr 4,7M ?

Przygotuj sobie kupkę oprników do podmiany 4,7M, 470k, 47k.
  • #6 11716828
    maszloch
    Poziom 10  
    Złączam zmodyfikowany schemat. Zamiast mikrofonu pierwotne transformatora. Nadal mam wątpliwości co do R2, czy go zostawić, czy usunąć?

Czy tak może być?
    Dziękuję za pomoc. Szukam schematu iluminofonii wg Wojciechowskiego z Nowoczesne zabawki
  • Pomocny post
    #7 11717894
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2796
    maszloch napisał:
    Złączam zmodyfikowany schemat. Zamiast mikrofonu pierwotne transformatora.

Radziłem rezystor zabezpieczajacy przed transformetorem i poencjometr połaczony jako dzielnik napięcia a nie jako rezystor regulowany, u ciebie jest inaczej.

maszloch napisał:
    Nadal mam wątpliwości co do R2, czy go zostawić, czy usunąć?

Oczywiście ze jest zbędny.
  • REKLAMA
  • #8 11717964
    maszloch
    Poziom 10  
    Ale pisałeś, że: "Potencjometr w klasycznym dzielnikowym połączeniu daj za transformatorem."

Jeśli masz czas i chcesz pomóc, to proszę WYOŚLIJ mi to, wrzucając poprawkę do mojego schematu.

W ten sposób zaoszczędzisz mi kosztów na spalony komputer/jabel :)
    Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Poza tym TRANSFORMATOR SIECIOWY TS 2/15 ma przełożenie napięciowe w/g mnie 22.77 a nie 10. Czy on będzie odpowiedni, czy nawinąć po swojemu?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu iluminofonii według Wojciechowskiego z książki "Nowoczesne zabawki", którą zbudował wiele lat temu. Opisuje, że układ składał się z trzech filtrów RC oraz wzmacniacza na dwóch tranzystorach, sterującego żarówkami 3.5V. Po latach chciałby odtworzyć ten projekt, ale nie ma dostępu do schematu. W dyskusji pojawiają się pytania dotyczące podłączenia sygnału z gniazda słuchawkowego komputera oraz użycia transformatora separującego. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z czułością układu, problemami z częściami oraz różnymi rozwiązaniami, w tym gotowym zestawem Jabel j-050. Pojawiają się również wątpliwości dotyczące wartości rezystorów w układzie oraz doboru transformatora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA