Witam, przez kilka ostatnich dni próbuję rozgryźć cały ten port COM, udało mi się "dogadać" z Atmegą16, jednak tylko przez terminal (dokładnie przez SimpleTerm, HyperTerminal oraz przez terminal BASCOM-AVR). Wszystko fajnie działa, jednak gdy przychodzi mi napisać program w czymkolwiek, czy to WinAPI+C, WinAPI+C++, C#, Delphi, to za nic w świecie nie chce działać. Dlatego myślę, że elektronika jest ok, skoro można przesyłać dane, dlatego poniżej zamieszczam swoje kody i jeśli będzie taka potrzeba, zrobię ładny schemat i zamieszczę zdjęcia mojej płytki. Streszczając, komunikuję się tak:
PC=>Konwerter USB->RS232=>MAX232=>Atmega16
Konwerter na układzie Prolific PL-2303.
Co do samej płytki, to zawiera ona dodatkowo 3 mostki L293D, cały układ tymczasowo zasilany z USB, testowany na 1 silniku DC. Atmega chodzi na wewnętrznym kwarcu.
Kod BASCOM:
Kod C++
Dodam jeszcze, że terminal 232Analyzer nie chce współpracować. Może to coś z buforowaniem? Z może z jego brakiem po stronie AVR?
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc, będę wdzięczny.
PC=>Konwerter USB->RS232=>MAX232=>Atmega16
Konwerter na układzie Prolific PL-2303.
Co do samej płytki, to zawiera ona dodatkowo 3 mostki L293D, cały układ tymczasowo zasilany z USB, testowany na 1 silniku DC. Atmega chodzi na wewnętrznym kwarcu.
Kod BASCOM:
Code: vbnet
Kod C++
Code: cpp
Dodam jeszcze, że terminal 232Analyzer nie chce współpracować. Może to coś z buforowaniem? Z może z jego brakiem po stronie AVR?
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc, będę wdzięczny.