Mam dwa COB'y noname ze Stonki, za 12zł ( potem za 9,99zł), 4W, biała plastikowa obudowa, GU10, plastikowa soczewka rozpraszająca, świeci "mocno" kolor do zaakceptowania, pulsowanie światła prawie niezauważane. Chyba ma przetwornice w środku bo zapala się dopiero po ułamku sekundy. Służy do doświetlania rogu pokoju przy paleniu w w piecu.
Jeszcze kilka miesięcy temu firma Master-lux sprzedawała na Allegro pod marką Ledlumen LEDy 2835 z gwintem GU10 o mocy 6-7W - 650lm. Obecnie nie widzę ich już w sprzedaży.
Kupiłem na miejscu u siebie w mieście w lokalnym sklepiku, żeby w razie problemów mieć pod nosem wymianę.
Korpus z aluminium, wyglądają przyzwoicie.
Wczoraj zamontowałem pierwsze 5 sztuk pozostałe 3 jeszcze czekają na montaż, zobaczymy jak długo posłużą.
Trafiłem na ten wątek ponieważ szukam źródła światła dla lampy biurkowej (kreślarskiej?) IKEA TERTIAL. Ze wszystkich biurkowych ma (moim zdaniem) najlepiej zaprojektowaną oprawę, w której żarówka jest stosunkowo głęboko ograniczając ryzyko olśnienia. Tylko, no właśnie - żarówka. Miałem taką lampę dawno temu i pamiętam że klosz mocno nagrzewał się od żarówki, a że ma to być lampa na biurko dla dziecka, chciałbym zastosować wydajniejsze (mniej grzejące się) źródło światła. Wybór padł na LED. Tradycyjnie zacząłem od Allegro ale znalazłem tam tylko wynalazki. Najbardziej spodobał mi się taki:
Z jednej strony posiada przetwornicę, światłość adekwatna do mocy, odpowiadająca mi barwa 4000K, wydaje się że odprowadzenie ciepła jest wydajne, z drugiej strony, przeczytałem w tym wątku raczej złe opinie o LEDLumen-ach a i zbyt duży rozstrzał barwy (500K) sugeruje przypadkowość w doborze diod.
Teraz zastanawiam się, czy lepsza nie będzie taka lampa:
W końcu producent renomowany. Tylko barwa gorsza i sieje światłem na wszystkie strony, ale to załatwi chyba oprawa.
Żeby było śmieszniej, ten LEDLUMEN jest droższy od PHILIPSa : -)
Co radzicie? Może jednak świetlówka?
Na marginesie, jak ma być oszczędnie w eksploatacji, (bardzo) dużo światła (bardzo) dobrej jakości to tylko lampa metalohalogenkowa o barwie 930 lub 942, goniona statecznikiem elektronicznym : -)
TE cyferki to ich rozmiary w mm, musisz porównać ich karty katalogowe i wywnioskować, która ma najlepszy stosunek światła do pobieranej energii oraz do rozmiaru.
pawelpiwowarczyk, do Ikea Terial włożyłem STARX E27 15W http://www.ideal-polska.pl/starx-e27-15w.html i powiem, że światła jest od groma.
Światło jest bardziej ukierunkowane niż w zwykłej żarówce, ma jednolity rozkład - brak niedoświetlonych plam. Barwa niby ciepła, ale daleko jej do zwykłych żarówek, jest sporo chłodniejsza.
Widzę, że w sklepie Master-lux na Allegro pojawiły się nowe LED-y (GU10) o mocy 8W, rzekomo 800lm (kąt 105 stopni). Jeśli ktoś wypróbuje, to bardzo proszę o podzielenie się tutaj swoją opinią.
Witam, zastanawiam się nad zakupem lamp led, ale mam problem z wyborem czegoś co będzie odpowiednikiem 60W (700lm -800lm) i będzie miało gwint E14. Ani Philips ani Osram nie ma niczego takiego w ofercie. Czy może mi ktoś polecic coś dobrego bo na Allegro jest pełno wynalazków, ale sporo wydaje się oszukanych, skoro np ktoś pisze, że 800lm to odpowiednik 75W.
Zastanawiałem się ewentualnie nad taką przejściówką:
Wszystko dlatego, że łatwo dostać markowy odpowiednik 60W z gwintem E27. Pytanie czy takie cudo jest bezpieczne dla lampy led?
Ostatnia sprawa. Czy ktoś orientuje się czy lampa Osram Parathom Classic nadaje się do łazienki? Chodzi mi o to czy wilgotność jej nie zabije Link do lampy o której mowa.
Dodam od siebie
W całym domu używam głównie żarówek GU10 27 LED 5050 SMD
Jedne są w gładkiej obudowie a drugie dawniej kupione w radiatorze Bardziej jestem zadowolony z tych starszych - więcej światła
Duża część żarówek świeci ponad 2 lata i jest OK
I UWAGA !!!!! Kupiłem kilka żarówek Power LED 3W ze względu na kąt świecenia (dużo mniejszy) i wszystkie zepsuły się - poszły draivery
Okazało się że była duża partia tych ledów i na aukcjach są sprzedawane tanio (kilka złotych) ale bez gwarancji
Więc zwracam uwagę na gwarancję przynajmniej na 2 lata Zawsze można reklamować, no i oczywiście sklep ze starzem
1MrPiter Sam kupiłem te redukcje z gwintu E14 na gwint E27 po wkręceniu okazało się że gwint redukcji nie sięga do styków w gniezdzie E14. Bo oprawa redukcji jest bardziej kanciata i plastik zapiera się o plastik( zaokrągloną żarówkę można głębiej wkręcić)
Hmmm, no to kaszana. A znasz może w takim razie jakąś godną polecenia lampę LED, która będzie dobrym zamiennikiem 60W i na gwincie E14? Zależy mi na tym żeby dawała światło 2700K (ewentualnie 3000K), odwzorowanie minimum 80Ra oraz minimum 700lm.
Edit: A możesz jeszcze dorzucić zdjęcie slotu (? nie wiem jak to nazwać) w żyrandolu do którego wkręcałeś tę przejściówkę? Chcę zobaczyć ile masz tam miejsca i czy ja mam tak samo.
Kupiłem dzisiaj w Carrefourze leda na e27 12W marki omega za 12zł
Myślę sobie do przedpokoju to niech se mruga...Na trzech telefonach sprawdzałem ani drgnie!A załącza się od strzału może mi to ktoś wytłumaczyć?
Cześć, widzę, że znalazłam odpowiedni temat, ale zbyt wiele z tych technicznych opisów nie rozumiem. Może więc któryś z panów po prostu doradziłby mi, czy taka żarówka:
będzie wystarczająca do oświetlenia pokoju o powierzchni około 12 mkw?
Znalazłam ją w Perfektmarkecie, ale widziałam też podobne u Chińczyka, zresztą za podobną cenę (16 zł). W specyfikacji ma ona napisana, że daje 500 lumenów i zastanawiam się, czy to trochę nie za mało. Podpowiecie mi coś?
Kupiłem dzisiaj w Carrefourze leda na e27 12W marki omega za 12zł
Też tego leda kupiłem, był przez jeden wieczór w kuchni. Ale jak stwierdziła żona, a ja przyznałem jej racje, " żarówka świeci mocno, ale w kuchni ciemno" w porównaniu do świetlówki kompaktowej 20W.
lavinia11 wrote:
czy taka żarówka: będzie wystarczająca do oświetlenia pokoju o powierzchni około 12 mkw?
/.../ A znasz może w takim razie jakąś godną polecenia lampę LED, która będzie dobrym zamiennikiem 60W i na gwincie E14?/.../
Nie jest możliwe (przynajmniej na razie) stworzenie ledowego zamiennika żarówki 60W na gwincie E14. Powód jest prosty - korpus z gwintem e14 jest zbyt mały żeby odprowadzić taką ilość ciepła wydzielanego przez diody.
Z tego co widzę najmocniejsze ledy na e14 ledwo dobijają do odpowiednika 40W żarówki. A i tu jest ryzyko,że żywotność będzie krótsza od deklarowanej ze względu właśnie na możliwość przegrzania ledów.
Sam posiadam coś takiego i powiem, że żarówkę 40W zastępuje godnie.
A wracając do GU10, to czy nikt jeszcze nie wypróbował tych nowych, rzekomo mocniejszych LED z Master-lux?
Żarówka GU10 10 LED 2835 SMD 800lm Ciepła Ra80
Mają nieco mniejszy kąt (105 st.) i to mnie niepokoi. No i czy te niby 800lm to faktycznie byłby odpowiednik tradycyjnej żarówki 70W.
Żadnych opinii?
Kupiłem jeden taki panel (na razie testowo) i zamonotowałem. Wybrałem barwę "biała naturalna" (4000-4500 K) - efekt jest niesamowity.
Ten jeden panel 20W daje więcej światła niż dawały tamte dwa x 100W.
Najbardziej zaskakujące jest dla mnie to, że to światło widać nawet przy święcącym za oknem słońcu - jest po prostu białe. W nocy w ogóle świat wygląda inaczej, zwykłe żarówki i halogeny są zwyczajnie żółte przy tym świetle.
Muszę dokupić jeszcze dla symetrii drugi panel i mam niewielki dylemat - czy wziąć drugi "biały naturalny" - czy jednak wymienić na dwa "białe ciepłe"?
Spróbuję wziąć "biały ciepły" i porównać.
Jakie macie subiektywne odczucia dotyczące temperatury barwowej? Czy światło "białe naturalne" sprawdza się na co dzień, można się do niego przyzwyczaić? Po dwóch dniach na razie każde włączenie światła (gdy za oknem ciemno) jest zaskoczeniem. Oprócz tych halogenów mam jeszcze trochę innych (słabszych) źródeł światła w tym pomieszczeniu, więc wspominany w postach efekt "przytulności" czy do oglądania TV osiągnę włączając inne światła, światło LEDowe ma być wtedy gdy ma być jasno.
I jeszcze a propos "migotania". Podręczny przyrząd - gitara i drgająca struna
Przy tym panelu widać że migocze (niedostrzegalnie dla oka nieuzbrojonego oczywiście) - na strunie pojawia się sinusoida, której nie widać na zwykłych żarówkach i halogenach.
Jeśli to nie przeszkadza (odczuwalnie, zmęczenie itd.) - to czy może być szkodliwe jakoś dla wzroku itp.?
czepiacie się nazewnictwa
Luminescencja, tzw. zimne świecenie, jarzenie – zjawisko emisji fal świetlnych przez ciała (luminofory), wywołane inną przyczyną niż rozgrzanie ich do wysokiej temperatury, co oznacza, że luminescencja nie jest promieniowaniem cieplnym
.
Czyli można mówić lampa diodowa to również według definicji diodowa lampa jarzeniowa:)
Tak co do czepialskich to chyba tak to powinno się nazywać.
Tylko teraz powinniśmy zapytać czy używając pojęcia lampa elektroluminescencja bez użycia słowa diodowa możemy mieć na myśli świetlówke kompaktową
Elektroluminescencja – zjawisko luminescencji w ciałach stałych i gazach pod wpływem przepływu prądu, wyładowania elektrycznego, pola elektrycznego, fali elektromagnetycznej.
Zjawisko elektroluminescencji w gazach wykorzystano przy budowie lamp jarzeniowych.
W półprzewodnikowych złączach p-n elektroluminescencja jest wynikiem rekombinacji elektronów i dziur, podczas której elektron oddaje energię w postaci fotonu (światła).
Więc jeśli ktoś użyje określenia żarówka zamiast jarzenie(jarzeniowa) według sjp
jarzyć się:
a) żarząc się, świecić słabym blaskiem;
więc nie popełnia tak dużego błędu jak tu co niektórzy mówią
I przepraszam za błędy ale po paru piwach pisałem
A tak wracając do żarówek led
2 lata temu kupiłem 30 żarówek led z gwintem gu10(pytanie czy to gwint) firmy max led 5w barwa biała zimna jak je załącze w łazience czy pokoju/2 łazienkach/ przedpokoju i kuchni to mam bardzo jasno. Teraz gdybym miał kupować kupił bym białą ciepłą ale niestety żadna się nie zepsuła. Ostatnio w 4 pokojach zamontowałem najtańsze żarówki led z gwintem e14 około 15 sztuk barwa ciepła według subiektywnej opinii świecą bardzo dobrze i dużo jaśniej niż świetlówki kompaktowe.
Na podwórku założyłem halogen led z czujnikiem ruchu o mocy 50W ale jak się zaświeci to widać super na całym placu narazie działa około roku.
W garażu mam założony led corn moc 11W 1100 lm i według mnie świeci mocniej niż żarówka 100W mam zamiar dołożyć drugą lampe w piwnicy bo niestety mam dalej za ciemno.
Ostatnio założyłem również ledy w piwnicy ale zbyt mało czasu używam by wyrobić sobie opinie.
Zastanawiam się jeszcze nad zakupem do jednej lampy led filament ale obawiam się że 4x2W będą zbyt słabe aby oświetlić kuchnie na piętrze. Widziałem też mocniejsze(mające ok 2x więcej lumenów) ale cena około 30 zł
Wszystkie żarówki kupiłem na znanym portalu aukcyjnym mam nadzieje że długo wytrzymają a gwarancje mam gdzieś Teraz zamówiłem do mebli led g4.
Niestety najbardziej mnie smuci to że ostatnio przyszedł mi rachunek za prąd o 10 zł większy jednakże za w sumie 2 rodziny 130 zł na miesiąc to nie ma dużo. Zobaczymy czy następny rachunek przyjdzie niższy
Witam wszystkich, czy ma ktoś doświadczenia z przyciemnianiem żarówek ledowych tradycyjnym ściemniaczem? Ściemniacz już zainstalowany pozostało dobranie odpowiednich lampek do żyrandola 8 ramiennego w pokoju 18 m kw myślałem o zastosowaniu Ledlumen świeczka 5W gwint E14 (480lumenów wg sprzedawcy allegro). Czy to odpowiedni wybór jak sprawują się takie żaróweczki z możliwością ściemniania? Trochę to będzie kosztowało, będę wdzięczny za opinie i rady..
bodziu81 - jeśli żarówka nie ma sterownika specjalnie dedykowanego do ściemniacza to będzie gasnąć w chwilę po włączeniu ściamniacza, bo układ żarówki będzie się starał utrzymać stałe zasilanie ledów pomimo obniżenia napięcia zasilania. W opisie żarówki na allegro nie ma o tym ani słowa. Wielkość żarówki, cena, oraz obudowa wskazuje na sterownik RC - więc ze ściemniaczem trochę pomiga i zgaśnie.
Jeśli ma taki sterownik - to poza sterownikami dedykowanym CirrusLogic, NXP, ON (średni koszt sterownika z komponentami to ok 5-6$) - ściemnianie jest w zakresie do ok 30% mocy z często widocznymi efektami PWM (migotanie) i działają zależnie od przypadku jak się trafi dopasowanie ściemniacz / sterownik żarówki. Poza bardzo drogimi żarówkami firmowymi nie ma żarówek ściemnialnych które działają ze wszystkimi dostępnymi ściemniaczami (a i tym zdarzają się odchyłki jeśli tą samą żarówkę przetestujesz z kilkoma ściemniaczami).:
Moderated By kkas12:
Proponuję przeczytać Link i zapamiętać, że kolejne użycie przez kolegę nazwy "żarówka LED" zostanie "nagrodzone.
Ja bym się dalej sprzeczał ale może miodek by się musiał wypowiedzieć, tak jak napisałem wcześniej żarówka - jarzenie - i technologia LED to nazwy bardzo pokrewne... tak jak samochód auto pojazd... można powiedzieć że VW albo Suzuki i każde określenie jest dobre
A żeby nie robić offtop
Kupiłem led 6x g4 działa z transformatorem toroidalnym bez żadnych prostowników, stabilizatorów nie migota ładna barwa światła.
Na początku dałem je do żyrandola gdzie jest transformator elektroniczny(taki standardowy do halogenów) zostawiłem jeden halogen żeby zastartował zasilacz lecz było odczuć migotanie światła przy 8 szt led i jednym halogenie. Zostawiłem tam 2 szt led i już takiego efektu nie czuć.
Do łazienki kupiłem led g9 ale mam pewien problem bo nie wiem czemu ale jak wyłącze włącznik światła to dalej minimalnie żarzy i nie gaśnie gdy włącze świeci normalnie.
Zakupiłem na alledrogo LED 16W E27 1620 lm no name zamiennik żarówki 120W około 4 miesiące temu i jest używana codziennie po około 8 godzin. Na początku po pierwszym użyciu szok jak jasno świeci. Z czasem coraz gorzej oświetla. Dziś świeci jak żarówka 80W.
Zakupiłem na alledrogo LED 16W E27 1620 lm no name zamiennik żarówki 120W około 4 miesiące temu i jest używana codziennie po około 8 godzin. Na początku po pierwszym użyciu szok jak jasno świeci. Z czasem coraz gorzej oświetla. Dziś świeci jak żarówka 80W.
Mogę się zgodzić, że spadł strumień świetlny. Niemniej jednak strumień świetlny to nie luminancja, która odpowiada za ten efekt o którym mówisz (jaskrawe punktowe źródło światła).
A wracając do GU10, to czy nikt jeszcze nie wypróbował tych nowych, rzekomo mocniejszych LED z Master-lux?
Żarówka GU10 10 LED 2835 SMD 800lm Ciepła Ra80
Mają nieco mniejszy kąt (105 st.) i to mnie niepokoi. No i czy te niby 800lm to faktycznie byłby odpowiednik tradycyjnej żarówki 70W.
Żadnych opinii?
Czyżbym był pierwszy na Elektrodzie, który spróbuje zamówić te ledy?
Żadnych opinii?