Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor DELL 1100MP - Przetwornica

mc.jack 05 Dec 2012 01:34 4620 18
    mc.jack
    Level 16  
    Witam, jest to płytka przetwornicy projectora, na rysunku zaznaczyłem kolorem różowym 2 diody smd- proszę podpowiedzieć co to są za diody ?
    Dioda z jednym paskiem żółtym.
    Projektor DELL 1100MP - Przetwornica Projektor DELL 1100MP - Przetwornica
    mc.jack
    Level 16  
    Problem jest następujący, gdy włączę projektor mruga niebieska dioda na panelu. Na głównym kondensatorze napięcie wynosi 300V gdy przycisnę switch power napięcie rośnie do 560V -580V i tak utrzymuje się przez 5-7 sek. Póżniej uruchamia sie przetwornica lampy, (lampa świeci) i w tym czasie napięcie spada do 370-380 V.
    Napięcia z przetwornicy są prawidłowe zgodne z opisem na płytce.
    Projektor działa prawidłowo, ale do czasu, kiedy przycisnę przycisk power aby go wyłączyć lampa gaśnie, wentylatory szybciej sie kręcą ale napięcie ponownie wraca powyżej 550V. Zrobiłem takie tylko 2 próby, ponieważ kondensator już dawał o sobie znać. Wymieniłem mostek i kondensator 100uF/450V, znalazłem uszkodzoną diodę którą zamieściłem na rysunkach wyżej- nie znam parametrów, więc nie wiem na co ją wymienić.. Jak rozwiązać ten problem?
    wlodek19573
    Level 13  
    mc.jack dioda wygląda na zenerkę (jej zastosowanie w tym układzie),bez schematu się nie obejdzie . Napisz na tego e-maila web(malpa)mbsit.co.uk ,mi się kilka razy udało czego i Tobie życzę .Może Ci odpowiedzą . Przetłumacz cały swój tekst z elektrody pierwszy i drugi post i dodaj zdjęcia. Tekst z elektrody jest wystarczająco rzeczowy. Pozdrawiam i powodzenia
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    power napięcie rośnie do 560V -580V i tak utrzymuje się przez 5-7 sek.

B.dziwne?!

Te tranzystory polwe wychodzi ,że pracują w jakimś kluczu .. może układ PFC?
    Popatrz w datasheet polowych, ołówek i rozrysuj

Czy masz tam jakiś IC _scalak?

Dla mnie ta dioda to jakaś prostownicza (noże szybka) coś z serii UF4xxx / BA159
    *czy znasz jak tam była wcześniej?
    -co pisze na płytce zasilacza /.
    wlodek19573
    Level 13  
    kol. lisek pełen szacun dla Ciebie.Dlatego napisałem że mi na taką wygląda to nie znaczy że nią jest.
    lisek
    Service technician RTV
    Masz dobre oczy (lub dojscie do schematu do Sanyo PLC-XP50)
    dawali schemat zasilacza na polowych (równolegle połaczone + FA5502) w PFC

jakiś kawałek tego PFC znalazłem swego czasu na
    http://f2.s.qip.ru/02INuZ.png
    lub lepsza wer. http://mtechnic.ru/index.php?page=sxem_bp_eiki" target="_blank" rel="noopener nofollow ugc" title="http:// http://mtechnic.ru/index.php?page=sxem_bp_eiki" class="postlink inline-block ">Link

Może masz lepsze oczy jak moje i doczytasz

p.s
    jak nie ..to jak pisałęm , rozrysuj i popatrz w aplikacje PFC
    Jakiś tam scalak MUSISZ mieć?!
    mc.jack
    Level 16  
    Wylutowałem radiator, który zasłaniał poprawny odczyt układów scalonych, oto one:
    SG6841SZ SMD 8pin
    1PC501.... Projektor DELL 1100MP - Przetwornica Projektor DELL 1100MP - Przetwornica Projektor DELL 1100MP - Przetwornica GO508
    4435GM- 2 ułady linnia +12,5V i +13,5V
    prawdopodobnie tak jest napisane CBa148AA linnia +5V
    wlodek19573
    Level 13  
    Zakładając że nie wariuje scalak "1PCS01" bo to on nad wszyskim czuwa dopasuj jaką 2-wie szybkie diody (Wymieniał bym obydwie na wszelki wypadek) na napiecie 60v ,napięcie wsteczne max 1v prąd IF 0,7A lub nieco mocniejszą na IF 1,5A .Jak na razie wszystko wskazuje na to że "1PCS01" jest OK, więc musi chodzić. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Powodzenia.

Dodano po 19 [minuty]:

Jak nnajdziesz diode BYM13-60 to będzie jak orginał lub inną Link http://www.katalog.micros.com.pl/Diody_i_most...kyego-070069,1,20,pl?par_1_15=1A&par_2_11=60V
    lisek
    Service technician RTV
    1PCS01 ( ICE1PCS01) to scalak w układzie PFC.
    DIP8(50-250kHz; 10-21V; 1.5A)
    Datasheet w zał.

Zobacz czy ta dioda to nie jest z tych http://www.diodes.com/datasheets/ds15002.pdf

SG6841 to stabilizator podstawowy. Scheamty wszęzie dostępne tylko zwróc uwagę ,że ma trzy (3) stopnie/układy Protect

FB (pin.2) - po napięciu , RT (pin.5) - po temperaturze , SENSE (pin.6) - prądowy .
    mirex
    Level 43  
    Całkiem nie rozumiem tej dyskusji.
    Dwie zaznaczone diody, zabezpieczające w bramkach fetów, przeważnie są diodami Zenera.
    Jeśli tak, to ich obecność, lub nie, nie ma praktycznie wpływu na pracę przetwornicy.
    Tak, czy nie?
    Nie wiem co z tą diodą, równoległą do C54 na obrazku, w układzie gasikowym fetów. Też uszkodzona? No to chyba z jej doborem nie powinno być nadmiernych kłopotów.

Skoro przetwornica nie trzyma napięcia bez obciążenia, to może trzeba się przyjrzeć rezystorom w kontroli napięcia PFC? Czyli w pin 6 owego 1PCS01.
    mc.jack
    Level 16  
    ....odnośnie pytania zadanego przez Mirex,
    "Nie wiem co z tą diodą, równoległą do C54 na obrazku, w układzie gasikowym fetów. Też uszkodzona?" -wyjaśnię, że o nią nie pytam w swoim poście. Dla rozwiania wątpliwości powiem, że to dioda o symbolu SFAF1608G i ona ma się dobrze, tak miernik mówi.
    lisek
    Service technician RTV
    Jak pisałe.. jak pisze mirex.
    Quote:
    Skoro przetwornica nie trzyma napięcia bez obciążenia, to może trzeba się przyjrzeć rezystorom w kontroli napięcia PFC.....

Tutaj na pocz. jest pies pogrzebany.
    Schematy były na forum.
    mc.jack
    Level 16  
    Wszystkie rezystory zostały pomierzone i ich wartości się zgadzają. Może zmieniają swoją wartość pod napięciem...Chyba czas podmienić układ 1pcso01. Odnośnie schematu mam rozumieć, że był.
    wlodek19573
    Level 13  
    Byłbym barrdzo ostrożny z podmaną ,chyba że na orginał(w przeciwnym wypadku kilka oporów trzeba podmienić) ja nadal myślę że 1pcso01 raczej trzyma swoje parametry.Widze że kol.lisek ,kol.mirex też chcą Ci pomódz a to są już wg.mnie w tej dziedzinie autorytety ,Ja autorytetem nie jestem ,ale na "1pcso01"już się sam parę razy przejechałem .Jak wstawisz 2-wie szt. BYM13-60 dioda schottky (może być inna) myślę że bedzie dobrze, Jeśli nie , wtedy będziemy się głowić co dalej.
    mirex
    Level 43  
    mc.jack wrote:
    1pcso01

wlodek19573 wrote:
    1pcso01

Nie istnieje coś takiego. Proszę trzymać poziom. :)
    Zatem raz na zawsze - ICE1PCS01. ;)
    Quote:
    Jak wstawisz 2-wie szt. BYM13-60 dioda schottky (może być inna) myślę że bedzie dobrze, Jeśli nie , wtedy będziemy się głowić co dalej.

Znaczy za te zaznaczone na zdjęciu ma wstawić?
    A dlaczego miałoby być dobrze? Jakieś rozwinięcie tej teorii?
    Nie przypominam sobie przetwornicy z diodami Schottk'y w takiej roli, no ale przecież wszystkiego na świecie nie widziałem. Może one miałyby sens, jako diody szeregowe w bramkach, ale między bramką, a źródłem? Jakoś nie widzę tego. ;)

Może trochę czasu by kolega poświęcił na staranniejszą pisownię? ;)

mc.jack wrote:
    Wszystkie rezystory zostały pomierzone i ich wartości się zgadzają. Może zmieniają swoją wartość pod napięciem...Chyba czas podmienić układ 1pcso01

Po pierwsze nie chodzi o wszystkie, tylko kilka (3, 4) w Vsense. Po drugie - jeśli uważasz, że szybciej podmienić układ scalony (zakładam, że masz, a nie dopiero kupić musisz) niż kilka rezystorów, to rób. Ostatecznie wiele dróg prowadzi do celu.
    lisek
    Service technician RTV
    Myślę, że ten plik treningowy od firmy o tym scalaku /jak i jego "bracie " ...S02 (inaczej piny)
    gdzie opisano jakie wartości ,diody ( o Schotky też pisze ) i ...dobrać pomoże w końcu w rozwiązaniu problemu

Podobnie na Link

Tutaj na stronie 7. podano diody (nie wszystkie , doczytać )
    Link

Projektor DELL 1100MP - Przetwornica
    mc.jack
    Level 16  
    Dzisiaj wymieniłem rezystory w gałęzi pin6 układu ICE1PCS01 a efekt jest prawie identyczny jak wcześniej. Różnica polega na tym, że po uruchomieniu projektora napięcie na kondensatorze 100uF/450V spada zaledwie do 490V i powoduje, że kondensator ponownie do wymiany (puchnie). Wniosek jest taki, że przetwornica pod obciążeniem również nie trzyma napięcia jak i bez.
    mc.jack
    Level 16  
    Jednak skusiłem się na podmianę układu ICE 1PCS01 i okazało się, że to ten układ narobił tyle bałaganu. Napięcie wychodzące na przetwornicę balastu spada po uruchomieniu projektora na +371V. Projektor, póki co działa prawidłowo.