Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon MP600 - PGBK nie drukuje reszta bez zarzutu

weelk 05 Dec 2012 13:55 4803 8
phoenixcontact
    weelk
    Level 13  
    Od jakiegoś czasu nie potrafię rozwiązać problemu z Canonem MP600. Drukarka przestała drukować czarny PGBK (czarny tekst).

Product Life time dla MP600 jest 5 lat albo 24000 stron (który warunek zostanie spełniony pierwszy)

specified print volume (i) or the years of use (ii), whichever comes first.

(i) print volume: 24,000 pages
    black 1500 character pattern 11,000 pages
    color 7.5% duty per color pattern 7,200 pages
    a4, photo, borderless printing 500 pages
    4 x 6, photo, borderless printing 4,300 pages
    postcard, photo, borderless printing 1,000 pages

(ii) years of use: 5 years of use

Wydaje mi się, że drukarka przekroczyła limit. Nie wiem bo nie jestem w stanie wydrukować strony serwisowej.
    Wszystkie atramenty są nowe. Photo drukuje bez zarzutu. Głowica (QY6-0061) została wyczyszczona 3x już i bez efektu.
    Jest to moja ulubiona drukarka i nie chce jej zamieniać na nową. Nie chce również inwestować w głowice bo może się okazać, że porostu uruchomił się mechanizm przedawnienie produktu na logic board (QM3-0250).

Mam dwa pytania:
    1. Proszę o możliwe sugestie na temat przyczyny problemu i możliwości usunięcia go

2. Jeżeli produkt się przedawnił to chciałby znaleźć możliwość ominięcia tego mechanizmu.

Z góry dziękuje.
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Anonymous  
  • phoenixcontact
    weelk
    Level 13  
    Dziéęki za odpowiedz. Tak właśnie się stało wypluwa pusta kartkę przy probie wydruku. Próbowałem kilkakrotnie. Oczywiście głowica zachowuje się jak by drukowała...

Test dysz kompletnie zero na PGBK nawet jednej kropelki.

Nie drukarka chodziła na oryginalnych cały czas. Co ciekawe to stało sie nagle i nie był to proces postępujący. Drukarka była używana dosyć często (codziennie lub co drugi dzień przynajmniej)

Mam jeszcze jedna drukarkę nowszą Epson SW600FW której szczerze nienawidzę. MP600 jest (mimo swojego wieku) jak na razie najbardziej uniwersalna i odpowiadająca mi drukarka jaka miałem. Dlatego nie chce kupować nowej ze względu na niewiadome i bezsensowny wydatek.
    Anonymous
    Anonymous  
    weelk
    Level 13  
    Niestety u mnie to nie działa. Nie wiem jak zresetować MP600 przy pomocy przycisków.
    Po za tym nie mam możliwości wyłączenie monitora stanu w sterowniku lub nie wiem jak to zrobić.
    Potrzebuje drukowa dokumenty i wszystko jadę na photo - co puści mnie z torbami. Na chwile obecna nie mam żadnych pomysłów i byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

P.S. Co masz na myśli pisząc "Cała historia..." ? Miałeś już do czynienia z takimi przypadkami? Jeżeli tak to jaka przyczyna?
    leeart

Level 34  
    Sprawdź czy głowica zostawia slądy w czarnym kolorze na ręczniku papierowym (np.)
    Anonymous
    Anonymous  
    weelk
    Level 13  
    Dzięki za sugestie.

Głowica jest w pełni drożna na 100% . Sprawdzałem kilkakrotnie. Obawiam się ze drukarka przekroczyła limit dopuszczalne ilości wydruków i uruchomił się tzw 'failure mechanizm'. Jak na razie to mam wrażenie ze prawie nikt nie orientuje się w temacie 'planned obsolescence'

Osobiście wydaje mi się ze wymiana logic board to 40% szansy powodzenia. Zna przypadki kiedy ta wymiana nie przynosiła pożądanego efektu. Prawdopodobnie w skutek przepisania informacji z EPROM'a

Musi być jakiś sposób na ominiecie tego...
    Jednak chyba spróbuje rozejrzeć się za jakąś tania logic board i podjąć próbę. Chyba, że ktoś ma jakieś nowe sugestie albo jest w temacie built-in failure points itp.
    leeart

Level 34  
    Z tego co mi wiadomo to drukarka nie ma limitu wydrukowanych stron, a głowica owszem ma. Skoro głowica jest drożna to jest uszkodzona elektrycznie. Nie zawsze drukarka radzi sobie z takim uszkodzeniem i go nie wykrywa. Uważam że wymiana głowicy rozwiąże problem.