Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja 24V w kamienicy, częste przepalanie się żarówek-brak spadków napięcia

biniu292 05 Dec 2012 13:57 4347 31
    biniu292
    Level 18  
    Witam mam taki kłopot jak w temacie widać.
    Dokładnie mówiąc,oświetlenie zapalające się przez czujnik zmierzchowy 24V, zmiana żarówek mniej więcej co tydzień, czy wewnątrz czy na zewnątrz nie ma znaczenia- przepalają się na każdej klatce, każdym korytarzu.
    Nie zaobserwowałem spadków w napięciu.

Czym to może być spowodowane- jak można temu zaradzić?
    telbod
    Level 32  
    Te wspomniane 24V to jak uzyskujesz? Możesz miernikiem zmierzyć napięcie ?
    biniu292
    Level 18  
    Tak było mierzone wielokrotnie i cały czas tak jest.Podobno nawet elektryk jakiś był ale nic nie znalazł,ja jestem mieszkańcem i znudziło mi się chodzić w kółko w ciemnościach,więc pytam,może coś administratorce podpowiem
    stanislaw1954
    Level 43  
    Pewnie trzeba zacząć od sprawdzenia wysokości napięcia(czy nie za duże),
    biniu292 wrote:
    "prąd" dobry
    bo spadek napięcia wpływa raczej korzystnie na żywotność żarówek.
    biniu292
    Level 18  
    ...ale powtarzam,napięcie jest dobre,więc nie wiem co dalej można robić,sprawdzać

Proszę po kropce i przecinku dawać spację, bo tekst robi się nieczytelny. Proszę poprawić posty. Zdanie zaczyna się wielką literą. [retrofood]

jeśli chodzi o spację to się zgodzę, ale jeśli chodzi o wielką literę, to raczej po "trzykropku" się nie zaczyna od wielkiej litery,jeśli jednak muszę to to zmienię.
    Pozdrawiam
    mtracz
    Level 29  
    Kupować lepsze żarówki. Teraz to tylko sztuka, nie ma działać wiecznie.
    Pomiar napięcia pasowało by dokonywać okresowo w różnych godzinach dnia i nocy.
    Podwyższone napięcie może pojawiać się np. w nocy gdy sieć jest nie obciążona.
    biniu292
    Level 18  
    Napięcie mierzone o różnych porach
    Żarówki kupowane tanie drogie i średnie, poza tym nie uważasz że tydzień to mimo wszystko trochę krótko?
    telbod
    Level 32  
    Powodem przepalania się żarówek jest tylko i wyłącznie za wysokie napięcie. Zakładając że przepalają się żarówki nowe! Inna opcja to sąsiad podmienia żarówki. :D Wkręć nową, dyskretnie ją oznaczając.
    qadam12
    Level 27  
    Witam.Kolego jakiej mocy masz wkręcone żarówki? Trzeba podokręcać przewody i wstawić żarówki o mocy mniejszej niż podana jako maksymalna w oprawach oświetleniowych.
    biniu292
    Level 18  
    Testowane były wszelkie rodzaje,od 25-tek do 60-tek , wszystkie gasną/wypalają się tak samo
    qadam12
    Level 27  
    Powiedz, czy odblaski czasem nie są zbyt blisko żarówek.Lampy są podwieszone na suficie czy na scianie?Jeśli na scianie to czy żarówki są wkręcone bańką szklaną do góry czy w dół?
    biniu292
    Level 18  
    Ściana , niektóre z nich są pod kloszem inne całkiem bez , brak jakikolwiek usprawnień , zwykła chamska oprawa a w niej zarówka
    qadam12
    Level 27  
    Pozycja żarówki mnie interesuję.
    biniu292
    Level 18  
    Więc nie zrozumiałem części pytania dotyczącego odblasków-wyjaśnisz?
    qadam12
    Level 27  
    Jeśli w oprawach są blaszki z odblaskami /odbijające światło np:folia stalowa/to czy nie dotyka żarówki.
    biniu292
    Level 18  
    Brak takiego elementu
  • Helpful post
    qadam12
    Level 27  
    zadzwoń nr na PW
    biniu292
    Level 18  
    Na tą chwilę kolega qadam12 mi coś mocno podpowiedział , więc temat zawieszam , wypróbuję te podpowiedzi i ... mam nadzieję że temat zamknę
    pozdrawiam
    biniu292
    Level 18  
    Wszystko się zgadza
    Zabrudzone gniazda żarówek, zbyt małe przekroje kabli
    Ja to wiem, administrator to wie i.... nic
    Dziękuję za pomoc
    Temat można zamknąć
    vodiczka
    Level 43  
    biniu292 wrote:
    Zabrudzone gniazda żarówek, zbyt małe przekroje kabli
    Zbyt małe przekroje przewodów zasilających wydłużyłyby żywotność żarówek bo byłby większy spadek napięcia przy włączaniu.
    biniu292
    Level 18  
    A nie zwiększyły by tym samym oporów, czego następstwem byłby wzrost temperatury?
    vodiczka
    Level 43  
    Tak ale duża podwyżka temperatury przewodów spowodowałaby stopienie izolacji i zwarcie. Niewielka podwyżka np. do temp 80°C nie ma znaczenia na żywotność żarówki w której temperatura żarnika przekracza 1000°C.
    Może spowodować utlenianie połączeń i ich iskrzenie (co skraca żywotność żarówki) ale to powinno powodować widoczne migotanie żarówek.
    Ten sam efekt da słabe mocowanie przewodów w oprawce i niedokręcenie żarówki - niezależnie od grubości przewodów.
    biniu292
    Level 18  
    Czyli Twoim zdaniem tylko brudne "klosze" mają znaczenie, czy coś jeszcze?
    vodiczka
    Level 43  
    Brudne klosze też nie mają znaczenia. Sprawdź czy żarówki nie migoczą, jeżeli nie to moim zdaniem tylko zła jakość żarówek i/lub podwyższone napięcie może być powodem ich częstego palenia. Patrz posty 6 i 8.
    No jeszcze drgania ale to mało prawdopodobne. Czy w pobliżu waszego domu jeździ tramwaj, pociąg lub metro :?: :D
    biniu292
    Level 18  
    Z tym metrem to się udałeś, Hahahaha
    Tylko auta osobowe i to dość daleko
    Nie chodziło mi o klosze tak dokładnie, tylko o styki w gniazdach
    Jeśli chodzi o zbyt duże napicie...każda z klatek ma swój transformator,wszystkie na raz by szlag trafił?
    żarówki nie migoczą, może czasem jakaś się zdarzy za słabo wkręcona, ale to jest rzadkość
    Jakiej firmy żarówkę kupić? Sam kupię i wkręcę z ciekawości
    krau
    Level 24  
    A może przyczyna bardziej prozaiczna? Po prostu mieszkańcy się łakomią, biorą do domu, a tam buuum, więc oddają skąd wzięli, bo po co im spalona żarówka?
    biniu292
    Level 18  
    Zdecydowanie odpada
    vodiczka
    Level 43  
    biniu292 wrote:
    każda z klatek ma swój transformator,wszystkie na raz by szlag trafił?
    Nie ale może być wzrost napięcia pomiędzy 2 a 3 w nocy. Czy o tej porze też mierzyliście? Metro to oczywiście był żart (jesteśmy krajanami) ale może kiedyś się doczekamy. :|
    biniu292
    Level 18  
    Ale czy fakt że one się przepalają nie co dzień, a tak "rzadko" tej możliwości nie wyklucza?
    Czy wzrost napięcia musi wystąpić kilkakrotnie , żeby uszkodzić żarówkę?