Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tacens model: Valeo Smart 560 - Brak napięcia +5VSB, nie odpala...

PIONEER_FAN 05 Jan 2013 18:41 9426 39
  • #31
    PIONEER_FAN
    Level 17  
    Czyli mogę zamontować 2SK2485 zamiast 2SK2608?
  • Multimetr Fluke
  • #32
    TONI_2003
    Moderator
    Kolego PIONEER_FAN jak nie umiesz zrobić tak prostych pomiarów (tranzystora czy jest dobry) to będziesz ciągle tylko pytał i zero wniosków własnych. Zapewne za chwilę zapytasz czy Masz dawać podkładkę izolacyjną na radiator i śrubkę (lub po prostu Ci to nie wpadnie do głowy, a my nie wiemy jakie Ty tam masz wykonanie tych tranzystorów), i potem zapomnisz dla przykładu go przykręcić do radiatora itd....

    Normalnie ręce opadają i pisać się nie chce bo nie wiadomo co Ty masz na myśli robiąc coś czy sprawdzając to czy tamto. Wybrałeś za ambitne zadanie jak na Twe początki w stawianiu pierwszych kroczków w tej dziedzinie. Pozostaje mi tylko przeprosić za mą szczerość, ale widać za nauczyciela to ja się nie nadaję, a widzę że i inni „garną się całymi rzędami”...
  • Multimetr Fluke
  • #33
    PIONEER_FAN
    Level 17  
    Edit: 05 Sty 2013 20:16
    Akurat o izolowaniu tranzystorów coś wiem :) większość parametrów mi się zgadza, ale wolę dopytać czy na pewno montować skoro mam okazję :) tak więc pytam: montować tego 2SK2485? Przepraszam za pisownię, pisałem na telefonie.

    Edit: 07 Sty 2013 08:08
    Zamontowałem tego 2SK2485 i to samo - próbkowanie przetwornicy, a co jeszcze należałoby sprawdzić?

    Edit: 15 Sty 2013 19:55
    Zmierzyłem napięcie na głównych kondensatorach elektrolitycznych - na każdym wynosi 180-190V (waha się, kilka sekund spada, potem znowu rośnie), czyli w sumie 360-380V. Przetwornica PP nadal próbkuje i czy chociaż te napięcie jest w porządku?

    Eureka - napięcie na układzie scalonym TL3842 (pin 7) względem masy pierwotnej waha się od 0,8 do 1,5V (kiedy jest 1,5V następuje impuls przetwornicy). Ile powinno wynosić to napięcie? Co sprawdzić? Niestety praca bez schematu to jak chodzenie po omacku...

    Dodam że ścieżka do tej siódmej nogi prowadzi przez rezystor o rezystancji 45Ω zmierzonej, od tranzystora 8050s (był wymieniany na S8050, bez skutku). Dalej jedna noga tego tranzystora idzie na transoptor 817 połączony ze stroną wtórną...

    Czyżby to strona wtórna "robiła" napięcie dla układu scalonego TL3842 i tam szukać uszkodzeń? Układ scalony TL3842 był wymieniony na nowy, chyba że i nowy został uszkodzony lub taki się trafił...
  • Helpful post
    #34
    TONI_2003
    Moderator
    PIONEER_FAN wrote:
    Po stronie pierwotnej 2SC1815 (wymieniony), 8050S i 2SK2608 (niewymienione).

    Zatem wracamy się do początków co tam w tej chwili siedzi i czy zmierzony lub podmieniony? Oraz czy kolega jest świadom różnic pomiędzy tymi tranzystorami S8050 w formie NPN czy PNP?
    Tacens model: Valeo Smart 560 - Brak napięcia +5VSB, nie odpala...
    Rysunek powyżej przedstawia samą istotę, a rozwinięciem niech będą dwa poniższe linki:
    :arrow: Zamiennik tranzystora S8050

    :arrow: Zamiennik tranzystora S8050 szukam.
  • #35
    PIONEER_FAN
    Level 17  
    W tej chwili jest oryginalny 8050S.
    Tak, akutat S8050 który miałem był NPN (tak jak oryginalny 8050S), zmierzone miernikiem.
    Najciekawsze jest to, że ten tranzystor nie jest połączony z żadnym napięciem po stronie pierwotnej, wygląda to tak, jakby napięcie zasilające pochodziło ze strony wtórnej. Noga 7 w żaden sposób nie jest dołączona do jakiegokolwiek źródła zasilania po stronie pierwotnej.
    Transoptor wymieniłem.



    Dodano po 32 [minut]:

    Po pomiarach wyszło, że obecnie jedynym źródłem zasilania TL3842 jest... sprzężenie zwrotne przetwornicy Standby. Na wspomnianym wcześniej transoptorze obok 8050S po stronie wtórnej 0,0V. Nogi transoptora połączone są z kilkoma rezystorami oraz układem komparatorem LM339N -czyżby ta kość nawaliła? Jakie powinno być napięcie na tym transoptorze po stronie wtórnej zasilacza?
  • Helpful post
    #36
    TONI_2003
    Moderator
    Jedynym chyba rozwiązaniem jest abyś rozrysował ten fragment przetwornicy (w Twoje pomiary nie wierzę wybacz, a i fotek nie ma)...
  • #37
    PIONEER_FAN
    Level 17  
    No nic, spróbuję rozrysować ten schemat. A nie dysponujesz zbliżonym schematem z innego zasilacza?
  • Helpful post
    #38
    TONI_2003
    Moderator
    PIONEER_FAN wrote:
    A nie dysponujesz zbliżonym schematem z innego zasilacza?

    Na chwilę obecną nie mam czasu szukać mam inne pilniejsze sprawy, a prawie wszystkie schematy są prze zemnie zamieszczone na Elektrodzie i większość w miarę jest opisanych na czym są zrobione zatem do dzieła kolego... Ja tego zasilacza nie znam więc sam rozumiesz, a przynajmniej mam taką nadzieję (skoro nie dałeś zdjęć nie mam nawet na czym go kojarzyć co w dzisiejszych czasach jest dość dziwne tak jakby Ci aż tak wiele nie zależało bo co za problem ewentualnie mając go rozebranego iść choćby do kolegi).
  • #39
    PIONEER_FAN
    Level 17  
    Dobra, dołączę fotki. Dodam, że jest to konstrukcja Andysona (napis AD na trafach), o ile ci to coś pomoże..
  • #40
    DjEnergy
    Level 11  
    A ja proponuję sprawdzić elementy po stronie wtórnej - skoro tam ma połączenie transoptor.
    Pzdr