Witam
Problem dotyczy zmywarki Bosch SRV53M03EU, a konkretnie pompy myjącej.
Zmywarka pracuje (właściwie to pracowała) bezawaryjnie przez trzy lata.
Podczas ostatniego mycia zmywarka pobrała wodę i zatrzymała się. Z wnętrza dochodziły odgłosy pracy przekaźników i ciche buczenie.
Zmywarka reaguje na reset (wypompowanie wody i zakończenie programu).
Po częściowym zdemontowaniu obudowy okazało się, że buczenie dochodzi z silnika pompy myjącej.
Po demontażu pompy okazało się, że do silnika pompy dostała się woda.
Na powierzchni wirnika pojawiła się rdza i wikwity soli, co spowodowało zablokowanie się silnika.
Oczyściłem silnik, wał obraca się lekko, łożyska ok.
Sprawdziłem pojemność kondensatora rozruchowego - zgodna z opisem na obudowie.
Zamontowałem pompę do zmywarki.
Załączyłem program "przepłukiwanie", zmywarka ruszyła. Pompa popracowała kilkanaście sekund, zatrzymała się i buczy.
Po wyłączeniu i włączeniu zmywarki (otwarcie i zamknięcie drzwiczek) pompa rusza znowu na kilkanaście sekund, staje i buczy.
Sprawdziłem, że podczas pracy pompy napięcie (na jednym z zacisków pompy) na moment zanika, pompa staje i nie może ponownie wystartować.
Nie mam schematu zmywarki, nie chcę szukać po omacku, proszę o poradę lub wskazówki do dalszego działania.
Problem dotyczy zmywarki Bosch SRV53M03EU, a konkretnie pompy myjącej.
Zmywarka pracuje (właściwie to pracowała) bezawaryjnie przez trzy lata.
Podczas ostatniego mycia zmywarka pobrała wodę i zatrzymała się. Z wnętrza dochodziły odgłosy pracy przekaźników i ciche buczenie.
Zmywarka reaguje na reset (wypompowanie wody i zakończenie programu).
Po częściowym zdemontowaniu obudowy okazało się, że buczenie dochodzi z silnika pompy myjącej.
Po demontażu pompy okazało się, że do silnika pompy dostała się woda.
Na powierzchni wirnika pojawiła się rdza i wikwity soli, co spowodowało zablokowanie się silnika.
Oczyściłem silnik, wał obraca się lekko, łożyska ok.
Sprawdziłem pojemność kondensatora rozruchowego - zgodna z opisem na obudowie.
Zamontowałem pompę do zmywarki.
Załączyłem program "przepłukiwanie", zmywarka ruszyła. Pompa popracowała kilkanaście sekund, zatrzymała się i buczy.
Po wyłączeniu i włączeniu zmywarki (otwarcie i zamknięcie drzwiczek) pompa rusza znowu na kilkanaście sekund, staje i buczy.
Sprawdziłem, że podczas pracy pompy napięcie (na jednym z zacisków pompy) na moment zanika, pompa staje i nie może ponownie wystartować.
Nie mam schematu zmywarki, nie chcę szukać po omacku, proszę o poradę lub wskazówki do dalszego działania.