Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault/Kangoo - Brak ciepłego powietrza w kabinie

zenek1984 05 Dec 2012 21:43 15531 12
    zenek1984
    Level 15  
    Witam.
    Oddałem auto do mechanika żeby wymienił mi uszczelkę pod głowicą w okolichach sierpnia. Niedawno zauważyłem, że jest problem z ciepłym powetrzem. Wymieniłem termostat i sprawdziłem czy przewód doprowadzający do nagrzewnicy jest ciepły tak samo jak odprowadzający. Pod nogami kierowcy w miejscu gdzie wchodzą rurki jest taki duży plastik i również jest gorący niestety powietrze wylatującue z nawiewu jest zimne.
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ty i Bóg wiecie co to za kangoo...

Wypnij linkę od klapy ciepło/zimne, ręcznie steruj klapką, jeśli nadal zimno to nagrzewnica do wymiany.
    zenek1984
    Level 15  
    rok 97 1,4 benzyna + lpg . Ręcznie też zimno :/ czyli nagrzewnica :( . Aha jak jadę to z nawiewu leci ciepłe powietrze.
    Przemo9826
    Obydwa przewody pod maską do nagrzewnicy tak samo gorące że utrzymać ich nie idzie?
    autopoldi
    Level 23  
    Miałem taki przypadek w kilku VW i przyczyną była klapa przestawiająca ciepłe - zimne, z której odpadła gąbka z jakiej była wykonana. Nie robiłem jeszcze kangoo, ale może tu jest podobnie? Tak czy inaczej rozbierać trzeba.
    zenek1984
    Level 15  
    tak oba są bardzo gorące.
    Przemo9826
    Jeśli oba gorące no to masz odpowiedź.
    zenek1984
    Level 15  
    hmm tzn:) nagrzewnica?
    Przemo9826
    Nagrzewnica niedrożna, albo coś z klapami.
    kubas10
    Level 25  
    Podłączam się do tematu. Renault Kangoo 1.2 16V brak całkowity brak ogrzewania, wymieniony termostat i czujnik temperatury silnika (3 pinowy). Oprócz braku ogrzewania, często włącza się wentylator chłodnicy, parę razy temperatura szła nieco wyżej niż optymalna, węże do nagrzewnicy letnie...
    milejow
    Level 43  
    kubas10 wrote:
    często włącza się wentylator chłodnicy, parę razy temperatura szła nieco wyżej niż optymalna

Odpowietrzyć.
    kubas10
    Level 25  
    Układ odpowietrzony, usterka występuje już od ponad 2 tygodni. Na gorącym jak odkręcam zbiorniczek to płyn jest chłodny i nie występuje jakieś duże nadciśnienie.

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

Ostatnio wymieniałem rozrząd + pompa wody, ale usterka występowała przed wymianą. Odpowietrzałem czujnikiem temp. tak że układ jest odpowietrzony. Ogrzewanie było słabe ale było a w piątek padło całkowicie. Czy jest możliwość że zatkał się jakiś cienki przewód wodny ??
    milejow
    Level 43  
    kubas10 wrote:
    Układ odpowietrzony

Widocznie nie odpowietrzony, odpowietrznik jest na przewodzie do nagrzewnicy i tam się odpowietrza, nie czujnikiem. Opcja druga to zamulona nagrzewnica, poza nią nie ma co się tam zapchać.