Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris złe działanie pompy paliwa po wymianie filtra paliwa

richie1983 06 Dec 2012 00:07 17595 8
Relpol
    richie1983
    Level 2  
    Witam wszystkich,
    kupiłam właśnie Toyotę Yaris z '99 z silnikiem 1.0
    Podobno trzeba było wymienić w niej filtr paliwa, więc to zrobiłem, ale niestety po wymianie silnik nie odpala.... jak włączę zapłon, to nie słychać pompy paliwa, jak pracuje. Następnie kręcę silnikiem bezskutecznie i jak przestaję kręcić, to dopiero słyszę, że pompa pracuje i po 3 sekundach słychać taki standardowe pstryknięcie mówiące o tym, że pompa skończyła pompować. Szczerze mówiąc, to nie pamiętam, czy Yaris pompuje paliwo po włączeniu zapłonu, czy po kręceniu silnikiem. Powiedzcie mi proszę, jak jest u Was i co może być przyczyną, że silnik nie odpala. Samochód był podłączany pod komputer przed wymianą i pokazywał tylko błąd sondy lambda i teraz po wymianie filtra również jest tylko jeden błąd.
    Bardzo proszę o pomoc.
  • Relpol
    piter_1993
    Level 12  
    Kolego sciagasz wąż idacy do listwy wtryskowej podładasz jakiś pojemniczek i sprawdzasz czy pompa daje paliwo, po właczeniu zapłonu powina być właczona na jakieś pare sekund, mozesz również sprawdzić podczas rozruchu czy jest pompowane paliwo przez pompe jezli nie jest sprawdz bezpiecznik/przekaźnik, czy wszystko dobrze złożyłeś podczas wymiany filtra.
    richie1983
    Level 2  
    Podobno pompa pracuje dopiero podcza rozruchu. Odłączyłem wąż przy wtryskach i paliwo jest podawane. Nie wiem o co chodzi.
    Proszę o jakieś sugestie
  • Relpol
    piter_1993
    Level 12  
    Rozumiem ze pali ci sie kontrolka check engine?
    Najlepszym rozwiązaniem było by podłaczyć yarisa pod komputer i sprawdzić co mu dolega.
    richie1983
    Level 2  
    Przecież pisałem, jaki był błąd i że teraz, jak nie odpala jest cały czas ten sam błąd sondy lambda.
    autoas
    Level 42  
    W którym miejscu był ten filtr paliwa?
    Tak raz za razem pompa paliwa sie nie uruchomi, ale zawsze startuje po włączeniu zapłonu po chwili odczekania...na chwileczkę
    mati-fiolek
    Level 14  
    Iskra jest ? W jakim stanie są świece ? Może padł Ci czujnik położenia wału ?
    richie1983
    Level 2  
    Filtr jest w zbiorniku paliwa, a jeśli chodzi o uruchomienie pompu, to w yarisie tego podobno nie ma po przekręceniu zapłonu, tylko zaraz po włączeniu rozrusznika.
    Iskra jest, paliwo dochodzi do wtrysków, ale nie ucieka przewodem przelewowym i nie wiem dlaczego. Może teraz pompa daje zbyt małe ciśnienie i zawór zwrotny się nie otwiera.
    Jeśli macie jakieś pomysły, to poproszę.
    autoas
    Level 42  
    Ten jak to nazywasz "filtr" to tylko sitko pod pompą, wiec skoro wyciągałeś cały "kosz" to możliwe, że coś popsułeś....
    richie1983 wrote:
    ale nie ucieka przewodem przelewowym

Przelew i regulator jest w "koszu"... w baku...
    Tak naprawdę to sitko powinno być wymieniane razem z pompą...