Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router Asus RT-AC66U jako punkt dostępu i... ??

roberthiszpan 06 Dec 2012 01:21 3132 6
    roberthiszpan
    Level 9  
    Witam,
    Panowie proszę o pomoc,czy ten router ASUS http://pl.asus.com/Networks/Wireless_Routers/RTAC66U/ będzie mi mógł służyć jako antena odbierająca sygnał wifi od mojego kolegi (ok.50-60 metr.),zdaje się ze to się nazywa access point i w równoległym czasie bedzie mógł rozprowadzać ten sygnał po moim mieszkaniu.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
    Robert
    hermes-80
    Level 43  
    To nie AP ale tryb repeatera - sprawdź czy ten router posiada.
    Druga sprawa to ilość przeszkód po drodze.
    roberthiszpan
    Level 9  
    Witam, Dziękuję za pomoc,posiadam specyfikacje tego routera ,proszę jeżeli możesz zobaczyć ty i powiedzieć mi czy posiada wszystkie wymogi aby spełnił moje oczekiwania.Co do zasięgu to są jakieś 50 metr. ale mam zamiar podłączyć go dodatkowo do jakiejś kompatybilnej z nim anteny,tylko jakiej ?,jeśli możesz to proszę cie odpowiedz mi na te dwa nurtujące mnie tematy.

Pozdrawiam
    Robert
    Specyfikacja
    Standard sieci IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.3u, IPv4, IPv6
    Product Segment AC1750 ultimate AC performance; 450+1300Mbps
    Transfer danych 802.11a : 6,9,12,18,24,36,48,54Mbps
    802.11b : 1, 2, 5.5, 11Mbps
    802.11g : 6,9,12,18,24,36,48,54Mbps
    802.11n : do 450Mbps
    802.11ac: do 1300Mbps
    Antena Odczepiana antena x 3
    Częstotliwość operacyjna 2.4G~2.4835GHz /5.1~5.8GHz
    Szyfrowanie 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise
    Firewall i kontrola dostępu Firewall: Wykrywanie włamań SPI, ochrona DoS
    Kontrola dostępu: Kontrola rodzicielska, Filtr usług sieciowych, filtr URL, filtr portu
    Zarządzanie UPnP, DLNA, DNS Proxy, Klient NTP, DDNS, Włącznik portu, Serwer wirtualny, DMZ
    Obsługa VPN IPSec Pass-Throuth
    PPTP Pass-Through
    L2TP Pass-Through
    PPTP server
    Połączenie WAN Rodzaje połączeń internetowych : Automatyczny adres IP, Statyczny adres IP, PPPoE (obsługa MPPE), PPTP, L2TP
    Obsługa podwójnego łącza
    Obsługa Multicast Proxy
    Programy narzędziowe .Download master
    - obsługa BT, NZB, HTTP, ED2K
    - obsługa szyfrowania, DHT, PEX i łączy magnet link
    - kontrola przepustowości wysyłania i pobierania
    - harmonogram pobierania
    .Serwer multimedialny:
    Obraz: JPEG
    Dźwięk: mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm, ogg
    Wideo: asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv, mov
    .QoS:
    WMM
    Możliwość konfiguracji reguł dla adresów IP/MAC/Portów. Zarządzanie przepustowością wysyłania i pobierania.
    ACK/SYN/FIN/RST/ICMP z najwyższym priorytetem
    .Sieć gościnna
    Gościnna sieć 2.4GHz x 3, gościnna sieć 5GHz x 3
    .Serwer wydruku: obsługa urządzeń wielofunkcyjnych (tylko pod Windows), obsługa protokołu LPR
    .Serwer plików: Serwery Samba i FTP z możliwością zarządzania kontem
    .Serwer PPTP VPN
    .Mapa sieci
    .Monitorowanie ruchu sieciowego
    Porty 1 x RJ45 dla 10/100/1000 BaseT dla WAN, 4 x RJ45 dla 10/100/1000 BaseT dla LAN, Obsługa Ethernet i 802.3 z maksymalną prędkością transmisji danych 10/100/1000 Mb/s i funkcją auto cross-over (MDI-X)
    USB 2.0 x 2
    Przycisk Przycisk WPS, przycisk restartowania, Przycisk zasilania
    Wskaźnik LED PWR x 1
    LAN x 4
    WAN x 1
    AIR x 2
    USB x 1
    Zasilacz Wejście AC : 110V~240V(50~60Hz)
    Wyjście DC : 19 V o maksymalnym prądzie 1.58 A
    Wymiary 207 x 148.8 x 35.5 mm (szer. x gł. x wys.)
    Waga 450 g
    Zawartość zestawu Gigabitowy ruter RT-AC66U z dwuzakresowym modułem 802.11AC 3x3
    Podstawka
    Kabel RJ-45
    Support CD (Instrukcja obsługi i program instalacyjny)
    Zasilacz
    Karta gwarancyjna
    Przewodnik
    Router Special Features 3G/4G data sharing AiCloud Printer server Download Master AiDisK Multiple SSIDs Parental Control
    hermes-80
    Level 43  
    A nie lepiej zrobić most między kolega na jakimś półprofesjonalnym sprzęcie bo taka odległość + ściany - repeater może być kiepskim posunięciem.
    roberthiszpan
    Level 9  
    Witaj,
    Jestem gotów na każdego typu rozwiązania,jeżeli most jest najlepszy rozwiązaniem w związku z tymi ścianami zrobię most,mam tylko jeden i to poważny problem,jestem zielony w tych tematach,proszę podaj mi jakiś link ze stronką gdzie jest opisana zasada mostu,budowa i jakiś najlepszy osprzęt do tego przedsięwzięcia.Jeśli to może w czyms pomóc to posiadam tego oto lapka
    http://www.hoytecnologia.com/productos-gadget...adores/Toshiba-Qosmio-G50-12H/PQG55E-04900JCE

To chyba jego wbudowany modem
    LAN Gigabit Ethernet 10/100/1000 , Módem internacional V.92, Wireless LAN 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR.

Jego wbudowana karta to wifi Intel R WIFI Link 5100AGN
    Dokupiłem do tego zewnętrzna kartę wifi USB Kinamax z obawy że moja wewnętrzna Karta wifi Intel R WIFI Link 5100AGN nie podoła temu routerowi.Możesz spojrzeć fachowym okiem czy jest to coś warte w tej nowej technologi N draft,podaje link ze specyfikacją,być może że posłuży mi dobrze przy budowie mostu lub też i nie będe potrzebował nic...,zobaczymy jak ją dzisiaj zainstaluje,zdam relacje co to jest warte w praktyce bo niestety tak jak napisałem powyżej nie kumam tego tematu i sucha specyfikacja nic mi nie mówi,pomóż prosze jeśli możesz.
    http://www.pcxeon.com/11596_wireless-usb-kinamax-300mbps-ws-wn689hn2.html

Pozdro
    hermes-80
    Level 43  
    Potrzebny jest opis sytuacji między tymi domami - szkic
    - przeszkody
    - odległość
    - przepustowość łącza
    - możliwość instalacji na zewnątrz urządzeń tak by się widziały (elewacja, maszt)

A najlepiej i najtaniej - jeśli jest taka możliwości to położyć kabel sieciowy do zastosowań zewnętrznych między domami.
    roberthiszpan
    Level 9  
    Witaj,przepraszam nie odpisywałem chwile poniewaz myślałem dlugo nad podjęciem decyzji.Zakupiłem w rezultacie ten router który to jednocześnie będzie mi służył za access point i w równoległym czasie rozsyłał sygnał po mieszkaniu.Powiem tak, skusiła mnie moc tych anten,nie ma tego w specyfikacji ale ponoc kazda z nich ma zysk 6 Dbi,biorac pod uwage fakt ze na moim laptopie na wbudowanej karcie i wbudowanych antenach wifi prawie zawsze mam sygnal na full, stwierdzilem na chlopski rozum ze w polaczeniu z tym zestawem powinno byc juz calkiem OK ,jezeli sie pomylilem mysle ze zawsze bede mogl podlaczyc do routera jakas dwuzakresowa zewnetrzna antene wifi w zwiazku z jego odkrecanymi antenami,boje sie tylko ze po ewentualnym podlaczeniu jakiejs mocnej anteny zewnetrznej o poteznym zysku spale w nim radio (czytalem na necie ze zdaza sie,ale czy to prawda ...)
    http://pl.asus.com/Networks/Wireless_Routers/RTAC66U/
    Do tego dokupiłem zewnętrzną kartę wifi żebym w moim mniemaniu laptop odbieral mocniejszy sygnał co pozwoli mi na przemieszczanie sie po calym mieszkaniu.
    http://stacjakultura.pl/6,32,29027,Linksys_AE3000_test_karty_sieciowej,artykul.html

Możesz mi proszę podać jakąś linkę na tema konfiguracji tego wszystkiego,jak skonfigurowac wewnetrzna karte wifi w laptopie Toshiba Qosmio G50-12H, oczywiście proszę cie tez jako specjalistę o opinię na temat mojego wyboru ,jak twoim zdaniem zda się to w praktyce jeżeli chodzi o zasięg ,etc.,moze mogl bys mi polecic w razie niepowodzenia z moim pomyslem jakas profesjonalna dwuzakresowa antene wifi tak zeby to wszystko bylo w pelni kompatybilne.Mieszkam w masywnym budynku z cegly naturalnej ale tak jak pisalem wczesniej odbieram sygnal poprzez laptop i nic wiecej, mam prawie zawsze na maxa wiec mysle ze ze scianami nie bede mial wiele problemow,a jak bedzie w praktyce zobaczymy po zainstalowaniu wszystkiego jak mi tylko przyjdzie paczka.

Pozdrawiam
    Robert