Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka-Bosch, Samsung czy Siemens do 1200zł

justynaimichal 06 Dec 2012 04:20 15219 18
SterControl
    justynaimichal
    Level 9  
    Mam do wyboru 3 pralki w podobnej cenie~1000-1200zł

BOSCH WAB 2026 KPL- http://www.ceneo.pl/19270021

SAMSUNG WF 1602 NHW- http://www.ceneo.pl/14236464

SIEMENS WM 10B262 PL- http://www.ceneo.pl/17350666

Wybrałam te 3 ponieważ zależy mi na możliwości sterowania temperaturą oraz obrotami wirowania oraz na wyświetlaczu. Która z nich najlepsza, podobno niemieckie (Bosch, Siemens) mniej zawodne;) jednak Samsung ma funkcję opóźnionego startu oraz większą prędkość obrotową niż dwie pozostałe...

Co wy polecacie?
    Może ktoś ma którąś z pralek?
  • SterControl
    Anonymous
    Anonymous  
  • SterControl
    justynaimichal
    Level 9  
    niestety czytałam że te tańsze typy Boscha (Maxx) są awaryjne, szczególnie nierozbieralny bęben...
    tak samo z Electroluxem EWP, nierozbieralny bęben...
    w Samsungu nie wiem
    cirrostrato
    Level 38  
    Nie patrz na takie bzdety jak rozbieralny bęben, będziesz za pięć-osiem lat naprawiać z rozbieraniem bębna gdzie robocizna wyniesie połowę wartości nowej pralki? Nie patrz na wyświetlaczyk VFD (może jeszcze kolorowy?) bo jak wysiądzie to kilka setek z kieszeni, prosty wyświetlacz podstawowych funkcji na LED wystarczy a jest niezawodny, raczej wymagaj wirowania 1000 a lepiej 1200obr. Mam ElektroluxLavamat, od pięciu lat nie zaglądałem co w środku siedzi, pranie średnio cztery razy w tygodniu.
    justynaimichal
    Level 9  
    W sumie to racja...teraz robią takie pralki, że nawet nie wiadomo jak dobra firma to po średnio 5latach się psuje...

skłaniam się właśnie na tego Samsunga bo ma 1200obrotów, a inne w tych cenach 1000, jest odczuwalna różnica w praniu między 1000 a 1200 obrotów?
    astw
    Level 18  
    To czy pralka ma rozbieralny bęben jest decydujące, bo gdy zawiodą łożyska ...

1000 czy 1200 obrotów to wirowanie.
    grzech1991
    Level 14  
    Ja wczoraj zakupiłem samsunga WF1600WCC. Od Twojego różni się, 1000 obrotów, lepsza klasą energetyczną i eco bublem. Dodatkowo, całkiem możliwe, że i silnikiem.

Dzisiaj mają przywieść, jak chcesz to Ci mogę recenzję napisać.
    justynaimichal
    Level 9  
    ja jutro mam po swoją jechać więc jeśli zdążysz pranie zrobić i ocenić np hałas i jak dopiera ciuchy to czekam na recenzję:)
    grzech1991
    Level 14  
    Cóż pralka dotarła.

Pralka-Bosch, Samsung czy Siemens do 1200zł

Najpierw zostawiłem aby się rozgrzała, odpaliłem.

Trzeba było dodać trochę środka, a jako chłop po raz pierwszy dotykający takiego urządzenia dałem 50ml ariela. Co okazało się, za dużą ilością. Po praniu, uruchomiłem 3 minutową kalibrację (również zalecaną przez producenta).

Jeśli chodzi o głośność, jest OK. Ale rewelacji nie ma, subiektywnie mam wrażenie, że wirowanie jest cichsze niż amica sprzed 10 lat ale pranie głośniejsze. Dla mnie załatwia zamknięcie drzwi od łazienki sprawę. Oczywiście, piszę o praniu bez wsadu więc z tym wirowaniem może być inaczej...

Pralka ma dla mnie błąd logiczny, pisze, w instrukcji, że jest program eco bubble a za chwilę, że ta funkcja działa na każdym. Błąd logiczny?
    Na dodatek spod pralki pojawiła się woda, nie wiem czy będzie tak (a teraz pierze koc).

Poza tym panel świeci gra i buczy :D
    Ale z pewnością, jak chcesz cichą pralkę to nie bierz 1200 obrotów. Bo w takiej nie da się ustawić ręcznie 1000 tylko 800.
    justynaimichal
    Level 9  
    mam nadzieję że nie będzie lać bo z tego powodu pozbyłam sie starego polara!!

a co do funkcji eco bubble to myślałam że ona właśnie jest do każdego programu;) ale może np jest możliwość wyłączenia w jakichś programach tego? dzięki za info nt 1200 okrotów, nie pomyślałam o tym, że można na 800 zmienić a nie na 1000...pralka jak dla mnie nie powinna być tak głośna że po zamknięciu łazienki ją słychać jak np ten stary Polar:D
    grzech1991
    Level 14  
    Mój dziadek ma około 12-15 letniego polara, z głośnością jest lepiej.

Jeśli chodzi o eco bubble, po rozmowie z konsultantem wyraził się tak:
    "tryb EcoBubble jest włączany automatycznie, zależnie od programu, bez możliwości jego wyłączenia. Tryb samego EcoBubble, stosuje się do prania "oszczędnego", może nie być skuteczny przy mocniejszych zabrudzeniach."

Co do wody lejącej się spod pralki, było tak tylko przy pierwszym praniu. Dzwoniłem do samsunga, stwierdził, że jak się powtórzy to abym dopiero wezwał serwis.

Wirowanie z kocem, jest tak samo głośne jak i bez. Jeśli chodzi o samą głośność, ciut więcej niż w amice 600 obrotów.

I po zakupie mam zonka, bo nie dostałem karty gwarancyjnej. Teraz trzeba całą procedurę uruchamiać ;/
    patryk260983
    Level 19  
    grzech1991 wrote:

Na dodatek spod pralki pojawiła się woda, nie wiem czy będzie tak (a teraz pierze koc).

Szwagier w pralce Samsunga (zakupiona dokładnie rok temu, nie napiszę jaki model bo nie mam pojęcia, większość wygląda podobnie, tak jak Twoja na zdj.) miał 2 razy wymienianą szufladę na proszek. Pralka przeciekała właśnie (woda na posadzce), więc to może jakaś wada fabryczna tego elementu ;-)
    grzech1991
    Level 14  
    Samsung stwierdził, że za pierwszym razem tak być może. Możliwe, że to był kran za pralką starej daty. Obecnie jest wszystko OK
    agdoman
    Level 10  
    justynaimichal wrote:
    Mam do wyboru 3 pralki w podobnej cenie~1000-1200zł

BOSCH WAB 2026 KPL- http://www.ceneo.pl/19270021

SAMSUNG WF 1602 NHW- http://www.ceneo.pl/14236464

SIEMENS WM 10B262 PL- http://www.ceneo.pl/17350666

Wybrałam te 3 ponieważ zależy mi na możliwości sterowania temperaturą oraz obrotami wirowania oraz na wyświetlaczu. Która z nich najlepsza, podobno niemieckie (Bosch, Siemens) mniej zawodne;) jednak Samsung ma funkcję opóźnionego startu oraz większą prędkość obrotową niż dwie pozostałe...

Co wy polecacie?
    Może ktoś ma którąś z pralek?

Bez 2 zdań samsung tylko o jeden model wyżej z funkcją Eco bubble i więcej nie jest potrzebne :) serio
    http://jaka-pralke-kupic.pl/
    justynaimichal
    Level 9  
    Dotarła do mnie moja pralka samsung 1602nhw, zadowolona jestem:)
    Ładnie pierze, faktycznie 1200 troche głośno, na noc się nie nadaje;)
    Karta gwarancyjna do pobrania po zalogowaniu się na stronie samsunga. Czytelna instrukcja, fajnie mozna komponować swoje programy!!:)
    grzech1991
    Level 14  
    Cóż, wzięłaś stary model z niską klasą energetyczną i z o 10 litrów na cykl większym zużyciem wody. Ale co kto woli.

Nie wiem jak to jest z tą kartą gwarancyjną, samsung twierdzi, że duplikat powinien wystawić sklep i u mnie z tyłu na pralce niby była ;/
    PiotrWawaNet
    Level 13  
    grzech1991 mógłbyś podać głębokość swojej pralki tylko taką realistyczną, bo te 45cm to chyba nie jest do końca prawda? :)
    justynaimichal
    Level 9  
    klasa A+ jest dla mnie wystarczająca, na rodzinę 2 osobową robiącą 2 prania w tygodniu spokojnie starczy:) w temacie pisałam że szukam pralki do 1200 i taką znalazłam, tę którą proponował grzech1991 była droższa...
    grzech1991
    Level 14  
    Mi z wniesieniem, po poszukaniu w mieście wyszło równe 1200zł. Może i droższa ale:
    - jak robisz kilka prań, to im wyższa klasa energetyczna tym więcej zaoszczędzisz. A 10 litrów piechotą nie chodzi per pranie.
    - Wyższa klasa, to wyższe oszczędności. Również na wodzie, dopłacasz (strzelam) 150zł. A zapewne przy tak dużej rodzinie, po roku się wraca.

Każdy rozumuje po swojemu.

PiotrWawaNet Zmierzone:
    Od najbardziej wystającego elementu (zaworu węża wody przy pralce) do drugiego końca - zamkniętego bębna jest 50cm.