Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AMD FX-8350 - Szybkie przegrzewanie procesora.

Pawlik1992 06 Gru 2012 09:43 10338 49
  • #1 06 Gru 2012 09:43
    Pawlik1992
    Poziom 7  

    Witam! Od około miesiąca składam sobie nowy komputer kupując systematycznie część po części. Wczoraj doszedł do mnie procesor AMD FX-8350 będący ostatnią z nich. Zainstalowałem go, podłączyłem wiatraczek, wszystko się kręci, działa i świeci, ale po około minucie osiąga temperaturę powyżej 90 stopni i sam się wyłącza. Taka sytuacja ma miejsce będąc w BIOS'ie. Nie mam jak zainstalować systemu operacyjnego, bo po wczytaniu plików instalatora temperatura osiąga szczyt i komputer pada. Dodam jeszcze, że nie jestem specjalistą w temacie, a jedynie laikiem. Postanowiłem składać komputer samemu, bo wychodzi to o wiele taniej. W doborze części pomagał mi znajomy "informatyk" i zapewniał, że wszystko do siebie pasuję i powinno działać.
    Poniżej podaję wszystkie komponenty jakie mam w obudowie:
    Procesor: AMD FX-8350 z fabrycznym chłodzeniem
    Płyta główna: Gigabyte GA-970A-UD3 DDR3 (AM3/+)
    Karta graficzna: Radeon ASUS HD7950 DCII TOP 3GB DDR5
    RAM: Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mh (2x8GB)
    Dysk twardy: WD Green 500 GB
    Stacja dysków: LG GH24NS90 24x SATA
    Zasilacz: SUPER FLOWER AMPTAC AMP-750R14HE 750W
    Obudowa: ATX Sharkoon Rex8 (wiatraczek z przodu i z tyłu obudowy, więc cyrkulacja powietrza powinna być...)
    Bardzo prosiłbym o jakąś pomoc z moim problemem. Przypominam, że nie jestem wielkim znawcą tematu, więc trzeba tłumaczyc jak dziecku - krok po kroku.

    0 29
  • #2 06 Gru 2012 10:19
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników

    Ciekawie Ci ten Twój "informatyk" doradził:
    Dysk twardy: WD Green 500 GB

    ale zasilacz:
    SUPER FLOWER AMPTAC AMP-750R14HE 750W

    Mogłeś kupić zasilacz za połowę ceny tego i byłby też bardzo dobry. Ciekawe po co Ci 750W?

    A co do grzania się procesora, to sprawdź czy prawidłowo montujesz wentylator, bo tak szybki wzrost temperatury wskazuje na brak styku wentylatora z powierzchnią procesora.

    0
  • #3 06 Gru 2012 10:35
    Pawlik1992
    Poziom 7  

    Co do zasilacza, to nie wiem... Mówiłem mu, żeby był dobry. I żeby była możliwość zainstalowania dodatkowej karty graficznej.

    Procesor ma raczej dobry kontakt z chłodzeniem, bo radiator na nim również rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Sprawdzane organoleptycznie.

    0
  • #4 06 Gru 2012 10:43
    Kasek21
    Poziom 43  

    Bios zaktualizowany do najnowszej wersji?

    0
  • #5 06 Gru 2012 10:45
    Pawlik1992
    Poziom 7  

    Moja wiedza jest tak znikoma, że nie umiem odpowiedzieć... Jak mogę to sprawdzić? Jak zaktualizować?

    0
  • #6 06 Gru 2012 10:48
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników

    Trudno będzie zaktualizowac BIOS, jak się komputer wyłącza z powodu przegrzewania procesora. Masz jednak rację co do BIOSu, bo ta płyta wspiera FX-8350 dopiero od wersji F7.
    Nie ryzykował bym nawet upgrade'u w obecnej sytuacji.

    0
  • #7 06 Gru 2012 10:57
    Robert B
    Poziom 43  

    Pawlik1992 napisał:
    radiator na nim również rozgrzewa się do wysokiej temperatury

    Jakie masz obroty wentylatora w Biosie?

    0
  • #8 06 Gru 2012 11:03
    Pawlik1992
    Poziom 7  

    Chłodzenie boxowe. Obroty wiatraczka to około 1300 z tego co pamiętam.

    0
  • #9 06 Gru 2012 11:06
    Robert B
    Poziom 43  

    Wyłącz Smart Fan i podnieś obroty. To mały wentylator, więc obroty są za niskie.

    0
  • #10 06 Gru 2012 11:09
    1941135
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 06 Gru 2012 11:10
    Pawlik1992
    Poziom 7  

    Właśnie się dziwiłem, że taki mały wentylator. W starym komputerze jest 2 razy większy. A jak będę zmieniał ustawienia obrotów z AUTO, to mam tam podać jakąś konkretną wartość?

    Dodano po 52 [sekundy]:

    Była fabryczna pasta już nałożona. Znajomy podpowiedział, żebym ją starł i nałożył nową. Tak też zrobiłem. Efekt ten sam...

    0
  • #13 06 Gru 2012 12:17
    Robert B
    Poziom 43  

    Pawlik1992 napisał:
    to mam tam podać jakąś konkretną wartość?

    Maksymalną. Masz wszystko w instrukcji do płyty.

    0
  • #14 06 Gru 2012 12:24
    Pawlik1992
    Poziom 7  

    Wpisuje się tam jakąś wartość liczbową, czy po prostu przełącza na maksimum?
    Pytam, ponieważ nie mam na razie dostępu do komputera i nie jestem w stanie tego zrobić od ręki...

    0
  • #15 06 Gru 2012 13:06
    Robert B
    Poziom 43  

    Przeczytaj wreszcie instrukcję do płyty.

    0
  • #16 06 Gru 2012 13:20
    Norbert76
    Poziom 15  

    Zmieniasz z auto na "Voltage" i ustawiasz maksymalną wartość (wzrost napięcia na każdy *C). Wg mnie to nie da za wiele, bo skoro już po minucie CPU się wyłącza to prawdopodobnie masz duże VCore. Jak zmienisz ustawienie wentylatora możesz ręcznie wpisać odpowiednie VCore (masz na pudełku po CPU) i wyłączyć rdzenie od 1 do 7 i "Core Performance Boost" - wszystko masz na stronach 35-40 w maualu. Jeśli masz teraz dostęp do netu pobierz sobie na jakiś pendrive najnowszy bios ze strony GB. Jeśli po zmianie ustawień wentylatora komputer będzie działał co najmniej 10 minut (sprawdź ze 3 razy i obserwuj wzrost temperatury w "PC Health Status") zrobisz flash biosa z poziomu samego biosu (Qflash). Jak nie będzie działał te 10 minut powalcz z VCore/rdzeniami.
    jeśli nic nie zadziała będziesz potrzebował CPU ze starszym rdzeniem, żeby zaktualizować bios do F7

    0
  • #17 06 Gru 2012 13:27
    Brutus3
    Poziom 14  

    Pierwsze obroty wentylatora za małe 1300obr/min to prawie nic 2500 do 3500 to są normalne obroty. to wygląda jakby wentylator był źle podpięty lub procesor nie starował wentylatorem. Gniazdo to CPU_FAN sprawdź w BIOS-ie jakie wartości pokazuje a jak nie to z zasilaczem coś jest nie tak. Wentylator musi być zasilany napięciem 12V w przypadku jeśli są cztery przewody to licząc od czarnego (Masa), 12V, 5V, ostatni to sensor.

    0
  • #18 06 Gru 2012 13:29
    Kasek21
    Poziom 43  

    Brutus3 napisał:
    Wentylator musi być zasilany napięciem 12V w przypadku jeśli są cztery przewody to licząc od czarnego (Masa), 12V, 5V, ostatni to sensor.

    Piszesz głupoty.

    0
  • #19 06 Gru 2012 13:58
    Norbert76
    Poziom 15  

    W PWM jest masa, +12, sygnał PWM i sensor

    0
  • #20 06 Gru 2012 16:29
    Brutus3
    Poziom 14  

    Kasek21 napisał:
    Brutus3 napisał:
    Wentylator musi być zasilany napięciem 12V w przypadku jeśli są cztery przewody to licząc od czarnego (Masa), 12V, 5V, ostatni to sensor.

    Piszesz głupoty.

    Przed wydawaniem opini proszę o sprawdzenie rzetelności mej odpowiedzi.
    Miernik w rękę i zrobić pomiary oraz sprawdzić połączenie przewodów w wentylatorze.
    W przeciwnym wypadku jest to widoczny brak znajomości tematu oraz trollowanie.
    Na niektórych płytach głównych wentylator CPU ma zasilanie licząc od czarnego, Masa, 5V, 7V, 12V. wszystko zależy od producenta płyty oraz kiedy ją wyprodukowano. Ponieważ zmniejszenie obrotów następuje do pewnego stopnia płynnie poprzez układ z czujnikiem aż do przełączenia na niższe napięcie co powoduje spadek obrotów. Nie dotyczy to momentu rozruchowego wentylatora.
    Proszę pamiętać że czwarty przewód do sensora ma też napięcie dlatego podałem napięcie czwartego przewodu może ono być 7V lub 5V z zależności od producenta płyty.

    0
  • #21 06 Gru 2012 17:01
    Norbert76
    Poziom 15  

    Brutus3 napisał:

    ...Na niektórych płytach głównych wentylator CPU ma zasilanie licząc od czarnego, Masa, 5V, 7V, 12V. wszystko zależy od producenta płyty oraz kiedy ją wyprodukowano. Ponieważ zmniejszenie obrotów następuje do pewnego stopnia płynnie poprzez układ z czujnikiem aż do przełączenia na niższe napięcie co powoduje spadek obrotów. Nie dotyczy to momentu rozruchowego wentylatora.
    Proszę pamiętać że czwarty przewód do sensora ma też napięcie dlatego podałem napięcie czwartego przewodu może ono być 7V lub 5V z zależności od producenta płyty...

    To co piszesz powyżej nie ma nic wspólnego z PWM.
    Sygnał PWM steruje tranzystorem w elektronice wentylatora i 12V płynie lub nie, im większa częstotliwość sygnałów (pulsów) tym większa prędkość obrotowa.

    Niech autor spróbuje zmienić ustawienia wentylatora na Voltage i będziemy myśleć co dalej, ale najlepiej gdyby zdobył CPU obsługiwane przez bios, zrobił flash i dopiero walczył ze swoim CPU. Jak zmieni na PWM powinien mieć 3 opcje: silent/normal/performance.

    0
  • #22 06 Gru 2012 19:01
    Brutus3
    Poziom 14  

    Cytat:
    Sygnał PWM steruje tranzystorem w elektronice wentylatora i 12V płynie lub nie, im większa częstotliwość sygnałów (pulsów) tym większa prędkość obrotowa.

    Mam 10 wentylatorów do obudowy i do CPU żaden nie ma silniczka krokowego a wiec nie impulsy sterują prędkością obrotową lecz napięcie.
    Mamy tu do czynienia z zwykłym regulatorem napięcia który mając podpięty czujnik temperatury pod wpływem ciepła zmniejsza ilość napięcia. I tu uwaga może to być czujnik który pod wpływem ciepła zmniejsza swą oporność lub zwiększa nie wiemy jaki typ czujnika jest zainstalowany w CPU. Czujnik jest z sprzężony z wzmacniaczem i wyjście sterujące jest podpięte pod bazę tranzystora gdzie na wyjściu kolektora mamy odpowiednie napięcie podawane do silniczka wentylatora.
    Jeśli napięcie na emiterze będzie zbyt niskie to na kolektorze będzie to samo (minus 0,6V). to samo jeśli na bazie będzie podane zbyt niskie napięcie z tym że ten regulator ma oprócz tego jeszcze dwu stanowy elektroniczny przełącznik napięcia tak aby spadek do 5V nie spowodował spadku natężenia poniżej od 0,3mA do 0,2mA.
    Takie wentylatory z reguły wytrzymują maks 12V0,35mA i minimum 5V/0,2mA.
    Proszę sprawdzić to w praktyce.
    Dlatego może być wina CPU i jego czujnika jak i zasilacza ATX który nie zapewnia odpowiedniej mocy.
    Oczywiście zakładam że płyta główna jest w pełni sprawna.

    0
  • #23 06 Gru 2012 19:10
    Lzep
    Poziom 39  

    Brutus3 napisał:
    Cytat:
    Sygnał PWM steruje tranzystorem w elektronice wentylatora i 12V płynie lub nie, im większa częstotliwość sygnałów (pulsów) tym większa prędkość obrotowa.

    Mam 10 wentylatorów do obudowy i do CPU żaden nie ma silniczka krokowego a wiec nie impulsy sterują prędkością obrotową lecz napięcie.
    Poczytaj sobie co to jest PWM, bo jak na razie wypisujesz same bzdury i wprowadzasz ludzi w błąd !

    0
  • #24 06 Gru 2012 19:31
    Norbert76
    Poziom 15  

    Brutus3 napisał:

    ...Dlatego może być wina CPU i jego czujnika...

    Z tym zgadzam się na 99%, na 99% bo nie wiem czy w w nowym jądrze (po Buldozer) zmienili czujnik temperatury, zakładam, że ta PG korzysta z czujnika CPU nie na PG pod CPU, bo są i takie rozwiązania. Zasilacz ma wystarczająco dużo mocy aby w 1 minutę przegrzać CPU wiec tu bym nie szukał problemu.

    Do autora tematu - jeśli zmiana ustawień wentylatora nie pomoże podłącz go bezpośrednio do Moleksa albo do innego złącza zasilania wentylatora na PG (3-piny), tam zazwyczaj jest "na sztywno"12V. Przy złączu zasilania ATX masz takie.

    0
  • #25 07 Gru 2012 08:10
    Pawlik1992
    Poziom 7  

    Podłączyłem wentylator "na krótko" do zasilania i prawie wyleciał z obudowy. Procesor przegrzewał się, bo nie miał zapewnionego odpowiedniego chłodzenia. Udało się zainstalować system i sterowniki od płyty, i jak na razie działa. Temperatura oscyluje na poziomie około 40 stopni.

    0
  • #26 07 Gru 2012 08:28
    korrus666
    Poziom 40  

    Co nie zmienia faktu że coś jest nie tak. Bez obciążenia procesor nie powinien się tak nagrzewać. Sprawdź czy dobrze zamontowałeś radiator bo coś za bardzo ci się grzeje ten procesor.Ile tej pasty nałożyłeś na procesor i czy wcześniej wszystko dokładnie wyczyściłeś ?

    0
  • #27 07 Gru 2012 08:33
    Robert B
    Poziom 43  

    Może być przez to, że ma stary Bios, który nie ma obsługi tego procesora a płyta podobno "dobiera obroty do procesora".

    0
  • #28 07 Gru 2012 08:36
    Pawlik1992
    Poziom 7  

    Wszystkie części są nowe, więc o zapchaniu radiatora albo wiatraczka raczej mowy nie ma. Pasty nałożyłem "kropelkę" i równomiernie rozsmarowałem na powierzchni odrobinę większej niż procesor. Zdejmowałem chłodzenie z procesora i cały był ubrudzony pastą, a na radiatorze widać było odciśnięty kształt procesora. Chyba jest dobrze zamocowany. Dociśnięty po obu stronach równomiernie zatrzaskami.

    0
  • #29 10 Gru 2012 08:33
    Pawlik1992
    Poziom 7  

    Już się cieszyłem, że koniec problemów z komputerem, a tu jednak nie...
    Kolejnym problemem okazał się dysk twardy. Zainstalowany system, wraz ze sterownikami działał przez jeden dzień. Następnego dnia gdy włączyłem komputer wyskoczyło naprawianie dysku, które trwało około 4-5h, po czym komputer się sam wyłączył. Dodatkowo nie było możliwości ponownego włączenia komputera bez wstępnego odłączenia kabla z zasilaniem na kilka sekund. Wykonałem test dysku za pomocą MHDD i okazało się, że już po 20% znalazło około trzech tysięcy bad sektorów. Dysk oczywiście na reklamacje, ale zastanawia mnie dlaczego komputer się sam wyłącza i nie daje ponownie włączyć bez "zresetowania" zasilacza. MHDD dotarł jedynie do około 45% dysku i znów się wyłączył. Ta sama sytuacja - odłączenie zasilacza i dopiero ponowne odpalenie komputera. W ramach eksperymentów podpiąłem dysk ze starego komputera, który jest o wiele mniejszy, ale z którym nie było nigdy problemów i efekt był ten sam - komputer się wyłączył przy około 50% skanowania dysku. Tym razem winą nie jest temperatura, bo sprawdzałem radiator procesora i był chłodny. Jaka może być tego przyczyna?

    0