Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kabel VGA ---> SCART (eurozłącze) 2 Pytania

bardar6 05 Feb 2005 17:14 23176 7
    bardar6
    Level 2  
    Witam...
    Mam pytanie czy posiada ktoś z was kabel lub przejściówkę VGA --> SCART (Eurozłącze) do podłączenia kompa (z wtyczki od monitora) do TV (eurozłącze)... chciałbym właśnie podłączyć kompa to TV (oglądanie filmów) bez robienia 'domowych" przejściówek a jeżeli już to przejściówek kupowanych w sklepie. A pytanie nr.2 to jest: czy jeżeli telewizor nie jest 100 Hz to czy można go do kompa podłączyć? (TV Thomson 25DG182) o ile się nie myle on ma 50 Hz czy i jak mozna go podłączyć do kompa (kablem lub czyms) aha jeszcze powiem ze karte graficzna mam NVIDA GeForce 2 MX/MX 400... (żeby była jasność... karta nie ma TV-out) Będe bardzo wdzięczny za pomoc...
    Zenek
    Level 30  
    temat jeden z najbardziej rozwałkowanych na forum i w sieci;)
    po drugie- dlaczego sądzisz, że tylko 100 hercowe tv można podłączyć...
    po trzecie- chłopaki sprzedają takie przejściówki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41234071
    a po czwarte- z tego co widziałem, gra nie warta świeczki- jakość obrazu marna, może lepiej kartę z dobrej jakości wyjściem tv, np radeona
    bardar6
    Level 2  
    Zenku:
    nie mowilem ze sadze ze tylko 100 Hz da sie tylk sie pytalem :) ale myslalem ze straci się jakość albo cos... ale czy ty robiles takie coś??? u siebie??? a jakośc obrazu pod jakim względem jest marna? moze to tylko kwestia ustawieńa???
    Zenek
    Level 30  
    właśnie o tę stratę jakości chodzi,. Ustawienia też czasami szalenie trudno zrobić, przecież używasz wtedy programów typu power strip który konweruje, zmienia częstotliwości itd. Zresztą najprościej jest wypróbować taką przejściówkę na swoim telewizorze, swoim systemie i swojej karcie graf. :)
    Zresztą polecam np lekturę negatywnych komentarzy wystawionych gościowi, do którego aukcji link podałem, widać tam niektóre problemy.
    pozdrawiam
    bardar6
    Level 2  
    no i tu potwierdza sie stare przysłowie :) lepiej kupować w zwykłym sklepie niż na aukcjach w internecie :) ale znalazłem w internecie coś takiego
    http://1klik.pl/sklep/KISS_kabel_SCART_VGA/p235650/ baaaardzo drogi ten kabel ale czy taki dobry? a co do wybrobowania przejściówki na wlasnym sprzecie :) to i tak musialbym skądes wziac ta przejsciowke :) czyli np. kupic wiec wole sie najpierw dowiedziec co i jak bo jak kupie i nie bedzie dzielac?? :/ ale jak w sklepie kupie i sie dogadam ze sprzedawca to moze bede mogl i zwrocic taki kabel... albo przynajmniej beda mogli mi w serwisie sami sprobowac czy to zadziala... ale narazie dowiaduje się nadal :)

Dodano po 4 [godziny] 26 [minuty]:

czy ktos jeszcze ma taki kabel??? lub podobny sprzet??? i testował podłączenie kompa to TV??? jeśli tak to nich sie odezwie... zalezy mi na szybkich odpowiedziach poniewaz niedlugo a wlasciwie w poniedzialek chce to zrobic czas mnie goni... a nie mam jeszcze zadnych koncepcji tylko to ze chce podlaczyc kompa do tv przez gniazdo monitora bo innej opcji nie ma:) ale naprawde prosze o wyrozumialosc...
    Nawigator
    Level 33  
    To zwykły kabel RGB i nie nada sie do tego o co pytasz bo telewizor musi miec wejscie d-sub.
    Lepiej za te pieniadze kup najtańszą kartę do komputera z wyjsciem TV-OUT.
    N.
    Zenek
    Level 30  
    faktycznie, kabel do kissa to odwrotność tego, co potrzebujesz :)
    Z zakupami przez internet nie jest źle, bez podania przyczyn do iluś tam dni można zwrócić towar, jeśli nie mna oznak używania, przynajmniej tak mówią przepisy.
    pozostaje Ci zatem wybrać się na wycieczkę po sklepach elektroniczno-komputerowych, a najlepiej na giełdę, i popytać....
    ruzwent
    Level 2  
    Witam zainteresowanych i dokladam swoje 3 grosze poniewaz ostatnio nabieram doswiadczenia w tej dziedzinie

O to co mi sie udalo znalezc w sieci. Poczynilem juz rowniez pewne dzialania z takim skutkiem ze jeszcze nie udalo mi sie zmusic karty graficznej do wygenerowania sygnalu ktory bylby prszyswajalany dla telewizora.

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_42675.html

Pozdrawiam i jesli ktos ma jakies pomysly to zachecam do wziecia udzialu w dyskusji.

Dodano po 27 [minuty]:

tak wogole to polecam czytanie forum i przeszukiwanie go zanim sie podejmie temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic8857.html