Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

samsung s2243nw - samsung s2243nw ,brak podświetlenia,4x 820uF ,myga led, Bn44-0

guma_thc 07 Gru 2012 19:04 5718 18
  • #1 07 Gru 2012 19:04
    guma_thc
    Poziom 10  

    Witam, bardzo proszę o pomoc w naprawie monitora
    samsung s2243nw , w którym znajduje się układ zasilający Bn44-00182n = Ip-49135b
    przed naprawą monitor działał normalnie lecz nie miał podświetlenia, było widać obraz podświetlając latarką,

    Wymieniłem 4 kondensatory 820uF , 24V na zwykłe 2x 1000uF 16V oraz 2x 25v Teapo tam gdzie jest obwód 13V.
    Monitor o zapalał się i wyłaczał po kilku sekundach,
    po podłaczeniu do laptopa zmieniał rozdzielczość na laptopie w tą i z powrotem
    tak jak bym go podłączał i odczepiał wtyczką, na ekranie nie było nic ani podswietlenia ani żadnego obrazu
    na złaczu płytki było 13v-14v a obwód 5v było 5,7V
    a przycisk zasilający nie miał żadnego wpływu na działanie płytki( nie wyłączał jej)

    następnie
    Wymieniłem 4 kondensatory na 820uF , 24V LowESR Jacson
    i teraz Monitor oraz led sygnalizacyjny(niebieska led) znów włącza i uruchamia się w częstotliwości około 4s ON , 1s OFF ,4s On w kółko
    na złączach zasilania jest
    13.1V= gdy Off 13.6V ->On 15.1V 3s i rośnie do 18V -> Off 14.3V (przy wyłaczeniu monitora oraz zgaśnieciu led) ->( On 15.1V - 18V to juz pętla)
    (na płytce są dwa wyprowadzenia 5v
    1. 5V = cały czas jest 5.3V w momęcie wyłączenia spada do 3V i znów On 5.3V

    2. 5V = cały czas jest 5.3V w momęcie wyłączenia spada do 4V i znów On 5.3V

    3.3V =cały czas jest 3.3V w momęcie wyłączenia spada do 2.2V i znów On 3.3V

    Swietlówki 4 gniazda jakieś 100 - 200 mV , więc przyjmuje że nie są zasilane

    Napięcie stałe za mostkiem po trafo cały czas jest 315.5V w momęcie wyłączenia spada do 312V i znów On 315.5V

    proszę pomoc jak i co sprawdza się w tej płytce, jeśli ktoś potrzebuje więcej informacji to co mam zmierzyć / zrobić
    Paweł guma.thc(malpa)gmail.com

    0 18
  • #2 08 Gru 2012 17:58
    Jakant
    Poziom 35  

    guma_thc napisał:
    Wymieniłem 4 kondensatory 820uF , 24V na zwykłe 2x 1000uF 16V oraz 2x 25v

    A dlaczego wymieniałeś te kondensatory? Miały widoczne uszkodzenia czy ich pomierzyłeś? A może dlatego że tak wyczytałeś,( żeby naprawić monitor wystarczy wymienić elektrolity)? Czy oprócz pomiarów napięć na zasilaczu posprawdzałeś elementy inwertera, bo tam trzeba szukać usterki. Do sprawdzenia mosfety, trafka itd. Jeżeli tego nie potrafisz to lepiej będzie dla monitora i taniej dla Ciebie skorzystanie z serwisu.

    0
  • #3 08 Gru 2012 20:46
    guma_thc
    Poziom 10  

    Dziękuję za odpowiedz, kondensatory wymieniłem ponieważ były spuchnięte dziwi mnie to że przed naprawą obraz był jednak wyświetlany oraz nie wiem
    co znaczy na kondensatorach samwha oznaczenie
    na Niebiskim - XC
    na Brązowym - WB
    Wymieniłem na LowESR Jacson
    nie sprawdziłem 820uF ponieważ nie mam tak wysokiego zakresu na multimetrze

    dobrze posprawdzam transformatory
    scalaki, nie wiem jakie jak ale zrobię to jutro

    0
  • #4 28 Sty 2013 23:25
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  

    Witam, skorzystam z istniejącego tematu bo mam problem dokładnie z tym samym zasilaczem IP-49135B.

    samsung s2243nw - samsung s2243nw ,brak podświetlenia,4x 820uF ,myga led, Bn44-0

    Ktoś chyba wcześniej próbował go naprawić ale pozostawił po sobie straszny bałagan, na dodatek brak w nim czterech kondensatorów.
    Z tym nie powinno być kłopotu kolega wcześniej pisał o czterech kondensatorach 820 uf na 25V więc myślę ze właśnie takich brakuje.

    samsung s2243nw - samsung s2243nw ,brak podświetlenia,4x 820uF ,myga led, Bn44-0

    W tym zasilaczy uszkodzony jest jeden z tranzystorów smd, nie mogę jednoznacznie określić jego oznaczenie. To co się da odczytać to: STM 830... ostatnia cyfra możne 0 lub 9.
    Może ktoś się orientuje co to za tranzystor i zna ewentualny zamiennik.

    0
  • #5 28 Sty 2013 23:29
    guma_thc
    Poziom 10  

    Tak to właśnie te 4 kondensatory.... dalej nie potrafię tego naprawić i nie wiem gdzie szukać pomocy

    0
  • #6 28 Sty 2013 23:34
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  

    A mógł byś mi podać oznaczenie tych tranzystorów smd na płycie maja oznaczenie U202 i U203. Ja na swoich nie mogę odczytać.

    0
  • #7 29 Sty 2013 00:00
    guma_thc
    Poziom 10  

    hstmpr309 - u203

    z u202 bez lupy nie przeczytam dzis , nie wiem czy to samo

    0
  • #8 29 Sty 2013 00:12
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  

    No to te oznaczenia to już kompletnie nic mi nie mówią. Ale myślę że to może być
    STM 8309, sprawdź czy nie masz na którymś zwarcia tam tez jest bezpiecznik oznaczony F301.

    0
  • #9 29 Sty 2013 00:33
    guma_thc
    Poziom 10  

    moze się mylę , bez lupy faktycznie trudno to przeczytać, jak znajdę to przeczytam dokładniej
    ale raczej dobrze widzę.
    jeśli to STM 8309 to
    3 pin zwarty z 5 6 7 8, nie wiem jak to rozumieć , traktuj mnie jak laika,
    mam coś jeszcze między ktąś nużką zmieżyć?
    bezpiecznik F301 jest ok

    Proszę poprawić post - regulamin pkt.3.1.13 [dzimi]

    0
  • #10 29 Sty 2013 00:46
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  

    Te 5,6,7,8 są połączone wiec będę zwierać, trzeba sprawdzić czy nie masz zwarcia miedzy mini a 1,2,3,4 i czy nie przejścia miedzy 1,2 a 3,4.
    Niestety to tylko pomiary orientacyjne żeby coś więcej wiedzieć to pasowałoby to wlutowywać.

    0
  • #11 29 Sty 2013 01:11
    guma_thc
    Poziom 10  

    tak widzę połączenie 5678 i sa one zwarte do pin3 obydwa układy u202 i u203
    reszta nic nie jest zwarte


    takie szybkie pytanko, mam miernik unit ut 10a
    co to za wartość w [V] wyświetlana przy mierzeniu diody
    widzę ze przy rozłączonych przewodach jest .0L a przy zwarciu przewodów 0.000
    mierzyłem wartości miedzy wszystkimi nóżkami czy są one Panu potrzebne?

    0
  • #12 29 Sty 2013 02:00
    kwarek23
    Poziom 18  

    Witam,

    CYT:"takie szybkie pytanko, mam miernik unit ut 10a
    co to za wartość w [V] wyświetlana przy mierzeniu diody
    widzę ze przy rozłączonych przewodach jest .0L a przy zwarciu przewodów 0.000"

    Wartość w [mV] to spadek napięcia na złączu półprzewodnika,np. dla diody krzemowej około 500 do 600mV

    Dodano po 16 [minuty]:

    Dane katalogowe tranzystora STM8309

    link.http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/267324/SAMHOP/STM8309.html

    0
  • #13 29 Sty 2013 08:38
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  

    Dzięki za wszystkie informacje - dane katalogowe na pewno się przydadzą.
    Trzeba biedzę coś dopasować - zastanawiam się nad użyciem IRF7319 lub IRF7389.


    Kolego guma_thc, z tego, co rozumiem, to wymieniłeś wszystkie kondensatory na nowe - jak je wlutowałeś nie pomyliłeś plusa z minusem?

    0
  • #14 29 Sty 2013 12:08
    guma_thc
    Poziom 10  

    wymieniłem tylko te - C301, C302, C108, C112 - 4x 820uF
    oraz C107 - 47uF

    polaryzacja poprawna

    0
  • #15 29 Sty 2013 13:24
    kwarek23
    Poziom 18  

    Witam.
    Sprawdź zimne luty na kondensatorach C305 ; C306 i C303 ;C304 wydaje mi się ze takowe istnieją (Wynika ze zdjęcia)

    0
  • #16 29 Sty 2013 23:21
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  

    Dziś udało się odpalić monitor na razie na stole pospinany na prowizorkę ale podświetlenie działa.
    W zasilaczu po stronie wtórnej wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne, uszkodzony tranzystor STM8309 zastąpiłem IRF7389, a w miejcie brakującego bezpiecznika wstawiłem szklany na 3A.

    Trzeba jeszcze poskładać i na kilka godzina na testy, zobaczymy jak się sprawuje.

    0
  • #17 30 Sty 2013 00:08
    guma_thc
    Poziom 10  

    kondensatory czyli te 4 których nie miałeś i które C114? obok złącza do sterowania na monitorze ,
    oraz w obrębie transformatora - C107 ,C115, C116, C118 ,C119 ? które?

    jak sprawdzić tranzystor? czy wg podanych Ci wyżej info stwierdzisz ze u mnie te tranzystory są ok? jak nie to jak je sprawdzić?

    kolego kwarek23 jeszcze nie sprawdziłem czy miałeś rację z tymi zimnymi lutami.

    0
  • #18 30 Sty 2013 00:37
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  

    Wymień wszystkie kondensatory elektrolityczne z wyjątkiem tego na 400V.
    Jeżeli chodzi o tranzystory to jeśli sprawdzasz na zwarcie i masz ma mierniku ustawiony zakres do sprawdzania ciągłości obwodu (ten z sygnałem dźwiękowym) i nic ci nie dzwoni kiedy zwierasz piny to można przyjąć ze są ok.

    Zaznaczam że to bardzo uproszczona diagnoza ale na początek wystarcza.

    Zacznij od wymiany kondensatorów i opisz jak zachowuje się monitor, ja jutro sprawdzę jeszcze oporność trafek i podam ci jakie są wyniki pomiarów.

    0
  • #19 30 Sty 2013 00:54
    kwarek23
    Poziom 18  

    Witam.
    Kolego guma_thc no to na co jeszcze czekasz? BRAĆ SIĘ DO ROBOTY :-)
    Druga sprawa o jakie tranzystory Ci chodzi ? dopóki Krzysiek 7676 ma identyczny monitor to macie prostą sprawę dokonać pomiarów rezystancji względem masy na końcówkach tranzystorów miernikiem na zakresie"diody"wymienić się danymi może wyciągniesz jakieś wnioski ajak nie to konieczny schemat,bo tak to możemy tylko wróżyć.

    0