Witam przeglądając tematy natrafiłem na kilka typu "przeróbka radia na wzmacniacz" ale żaden nie wyczerpał tematu nawet w 20%...
Może przejdę do rzeczy aby nie przedłużać natrafiłem na strychu na radio philips car 400 które na 90% działa i na 100% jest zakodowane. Ostatnimi czasy zainteresowałem się wzmacniaczami, kolumnami i innymi tego typu sprawami
Wpadłem na pomysł aby przerobić to radio. I w tym momencie nasuwają się pytania:
- jeśli to radio jest zakodowane to czy da rade przerobić ja na wzmacniacz?
- czy potrzeba do tego sporej wiedzy?
- co odpowiada za blokowanie radia (część)
Radio ma końcówkę mocy TDA7372A, a układ scalony TDA7313 układ scalony.
I w ostateczności czy jest sens wykonać wzmacniacz od podstaw na podzespołach radia?
Radio mnie nic nie kosztowało i nie boję się uszkodzenia jego
Zdjęcia dodam jeśli będzie jakieś zainteresowanie tematem...
Pozdrawiam
Edit: zapomniałem dodać, że posiadam wiele "części" gdyż nie raz rozebrałem jakiś popsuty sprzęt. Więc nie wszystko co potrzebne będe musiał kupić
Wiem że taki wzmacniacz nie jest za silny i pewnie lepszy efekt byłby gdybym użył starych głośników komputerowych ale mi chodzi o to aby zrobić coś samemu.
Może przejdę do rzeczy aby nie przedłużać natrafiłem na strychu na radio philips car 400 które na 90% działa i na 100% jest zakodowane. Ostatnimi czasy zainteresowałem się wzmacniaczami, kolumnami i innymi tego typu sprawami

Wpadłem na pomysł aby przerobić to radio. I w tym momencie nasuwają się pytania:
- jeśli to radio jest zakodowane to czy da rade przerobić ja na wzmacniacz?
- czy potrzeba do tego sporej wiedzy?
- co odpowiada za blokowanie radia (część)
Radio ma końcówkę mocy TDA7372A, a układ scalony TDA7313 układ scalony.
I w ostateczności czy jest sens wykonać wzmacniacz od podstaw na podzespołach radia?
Radio mnie nic nie kosztowało i nie boję się uszkodzenia jego

Zdjęcia dodam jeśli będzie jakieś zainteresowanie tematem...
Pozdrawiam
Edit: zapomniałem dodać, że posiadam wiele "części" gdyż nie raz rozebrałem jakiś popsuty sprzęt. Więc nie wszystko co potrzebne będe musiał kupić

Wiem że taki wzmacniacz nie jest za silny i pewnie lepszy efekt byłby gdybym użył starych głośników komputerowych ale mi chodzi o to aby zrobić coś samemu.