Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips car 400 - Prosty wzmacniacz z radia samochodowego

Razor1996 07 Dec 2012 21:37 9663 22
    Razor1996
    Level 9  
    Witam przeglądając tematy natrafiłem na kilka typu "przeróbka radia na wzmacniacz" ale żaden nie wyczerpał tematu nawet w 20%...
    Może przejdę do rzeczy aby nie przedłużać natrafiłem na strychu na radio philips car 400 które na 90% działa i na 100% jest zakodowane. Ostatnimi czasy zainteresowałem się wzmacniaczami, kolumnami i innymi tego typu sprawami :)
    Wpadłem na pomysł aby przerobić to radio. I w tym momencie nasuwają się pytania:
    - jeśli to radio jest zakodowane to czy da rade przerobić ja na wzmacniacz?
    - czy potrzeba do tego sporej wiedzy?
    - co odpowiada za blokowanie radia (część)

Radio ma końcówkę mocy TDA7372A, a układ scalony TDA7313 układ scalony.
    I w ostateczności czy jest sens wykonać wzmacniacz od podstaw na podzespołach radia?
    Radio mnie nic nie kosztowało i nie boję się uszkodzenia jego :)
    Zdjęcia dodam jeśli będzie jakieś zainteresowanie tematem...
    Pozdrawiam
    Edit: zapomniałem dodać, że posiadam wiele "części" gdyż nie raz rozebrałem jakiś popsuty sprzęt. Więc nie wszystko co potrzebne będe musiał kupić :)
    Wiem że taki wzmacniacz nie jest za silny i pewnie lepszy efekt byłby gdybym użył starych głośników komputerowych ale mi chodzi o to aby zrobić coś samemu.
  • Helpful post
    evildrive123
    Level 16  
    Witam ;)
    Bawiłem się kiedyś w przerabianie starych radyjek na wzmacniacze.. ogólnie teoretycznie jest to bardzo proste,wystarczy podpiąć się pod wejście sygnału ;) Problem w tym że są radia przy których wystarczy podpiąć się pod potencjometr głośności i już (to jest najprostsze rozwiązanie i w większości radioodbiorników taki patent zadziała ;) ) ale są też takie uparciuchy którym trzeba podpiąć się bezpośrednio pod wzmacniacz :( (w przypadku radia samochodowego raczej to pierwsze rozwiązanie nie zadziała ponieważ takie radia najczęściej mają przyciski do zmieniania głośności a nie potencjometry) Ja bym proponował abyś wrzucił parę fotek oraz podał nazwy scalaków znajdujących się na płytce radia (któryś z nich powinien być wzmacniaczem) i wtedy podał bym Ci nóżki które musiał byś sprawdzić np. pomacać je igłą,jeśli trafisz na wejście to głośniki powinny zacząć buczeć ;)
    Pozdrawiam!
  • Helpful post
    premier93
    Level 16  
    Przylutuj przewód sygnałowy pod nóżki 4,5,12,11 - to sa wejścia sygnałowe, powinno działać, ale lepiej sprawdź jeszcze czy po podłączeniu zasilania do radia uruchamia się wzmacniacz, a mianowicie dotknij np. poprzez miedziany drucik któregoś z tych wejść - powinien pojawić się przydźwięk, takie brumienie w głośniku.
    Razor1996
    Level 9  
    Aż głupio spytać, ale wolę mieć pewność :)
    Mam przylutować do końcówki mocy no nie ?
    Jutro spróbuję znaleźć czas i z pewnością sprawdzę, jeszcze takie pytanie nóżki liczyć od lewej czy od prawej patrząc od silniczka radiomagnetofonu w stronę końcówki mocy.
  • Helpful post
    evildrive123
    Level 16  
    Jak patrzysz na końcówkę mocy od przodu (tam gdzie są napisy) to liczysz od lewej strony ;)
    Razor1996
    Level 9  
    Więc sprawdziłem :)
    Na początku z jednym głośnikiem ale "grały" tylko 2 styki, po kilku próbach i w końcu po podłączeniu 4 głośników wszystko się zgadza "gra" 4,5,11,12 i czasami chyba 6,10 (ale to chyba jak nie było wszystkich głośników)
    Zauważyłem, że każdy styk to inny głośnik (na 90%)
    I "wzmacniacz" włącza się to znaczy styki "grają" po włączeniu radia (nie do prądu tylko przyciskiem)
    I mam takie pytanko jaki zasilacz mógłbym użyć zamiast komputerowego gdyż ten jest trochę dużych rozmiarów, a w blisko nie określonej przyszłości zamierzam podłączyć do tego wzmacniacza 4 głośniki + subwoofer (takie mini kino domowe)
    Ale to dopiero jak się uda z tym radiem :) zapewne gdzieś na feriach dopiero...
    I doskonale wiem, że to będzie bardzo słabe "kino domowe" ale to po prostu ma być lepsze od głośników wbudowanych w TV, a nie straszyć sąsiadów :)
    Czyli teraz zostało mi wyprowadzić kabelki od tych styków i podłączyć je do (zapewne gniazda jack, tylko ile pin'owego i jak tzn, jaki kabel gdzie)?
    BILGO
    Level 38  
    Proponuję wyciągnąć stopień mocy z radia i zbudować samemu mini wzmacniacz...
    Razor1996
    Level 9  
    BILGO wrote:
    Proponuję wyciągnąć stopień mocy z radia i zbudować samemu mini wzmacniacz...

Rozważałem tę propozycję ale doszedłem do wniosku, że jeśli przeróbka nie wypali to wtedy trzeba będzie tak właśnie zrobić.
  • Helpful post
    evildrive123
    Level 16  
    Jako zasilanie proponował bym jakiś zasilacz z wbudowanym/dorobionym stabilizatorem napięcia,schemacik ;)
    link: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic464067.html
    co do napięcia to nie jestem pewien ponieważ nie bawiłem się jeszcze w podłączanie takich radyjek,już prędzej w ich rozbieranie :D
    Wyprowadzenia podłącz do jack'a który wsadzisz do tv,o ile oczywiście twój tv ma takowe wejście,jeśli go nie ma to trza by było pokombinować z podpięciem się pod przewody głośnikowe w telewizorze :(
    Pozdrawiam! ;)
  • Helpful post
    BILGO
    Level 38  
    evildrive123 wrote:
    ako zasilanie proponował bym jakiś zasilacz z wbudowanym/dorobionym stabilizatorem napięcia,schemacik :wink:
    co do napięcia to nie jestem pewien ponieważ nie bawiłem się jeszcze w podłączanie takich radyjek,już prędzej w ich rozbieranie

Jako zasilanie radia LM317 nie nadaje się... za mała wydajność prądowa...
    Wystarczy dobry transformator + mostek prostowniczy + odpowiednie kondensatory filtrujące.
    evildrive123 wrote:
    jeśli go nie ma to trza by było pokombinować z podpięciem się pod przewody głośnikowe w telewizorze :(

Taaaa przesterować stopień mocy, a w najgorszym przypadku uszkodzić go. Rozwiązanie z podłączeniem pod głośniki odpada na miejscu.
    Razor1996
    Level 9  
    BILGO wrote:
    evildrive123 wrote:
    ako zasilanie proponował bym jakiś zasilacz z wbudowanym/dorobionym stabilizatorem napięcia,schemacik :wink:
    co do napięcia to nie jestem pewien ponieważ nie bawiłem się jeszcze w podłączanie takich radyjek,już prędzej w ich rozbieranie

Jako zasilanie radia LM317 nie nadaje się... za mała wydajność prądowa...
    Wystarczy dobry transformator + mostek prostowniczy + odpowiednie kondensatory filtrujące.
    evildrive123 wrote:
    jeśli go nie ma to trza by było pokombinować z podpięciem się pod przewody głośnikowe w telewizorze :(

Taaaa przesterować stopień mocy, a w najgorszym przypadku uszkodzić go. Rozwiązanie z podłączeniem pod głośniki odpada na miejscu.

Posiadam w telewizorze gniazdo jack więc nie muszę go rozbierać, zresztą raczej bym nie próbował :)

Ponowię moje pytanie: do ile pinowego gniazda jack i jak polutować te 4 kabelki ?
    Ps. znalazłem coś takiego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2366090.html#11245188
    Tutaj jest 5 pinowe ale jest inaczej podłączone więc mi to za wiele nie mówi dlatego pomyślałem, że może wam coś to powie :)
    BILGO
    Level 38  
    Ty chcesz się wpiąć bezpośrednio do TDA.... ?? (końcówki mocy) ??
    Razor1996
    Level 9  
    BILGO wrote:
    Ty chcesz się wpiąć bezpośrednio do TDA.... ?? (końcówki mocy) ??

Takie dostałem polecenie ale wycztałem kiedyś coś takiego:
    "sens jest, wystarczy ze znajdziesz datasheet zastosowanej końcówki mocy, zobaczysz które
    nóżki to wejscie, po ścieżkach znajdziesz kondy separujące składową stałą na wejsciu i w
    nie sie wepniesz"

Dlatego sam właśnie nie wiem :/
    kondy - tu chyba chodzi o kondensatory, ale jeśli napisał by mi ktoś to co podałem wyżej łopatologicznie (o ile to jest prawda) to z góry dziękuje :)
    I prosił bym o dalszą pomoc.
    Wiemy już, że wzmacniacz się włącza oraz jakie nóżki to wejścia.
    Dalej nie wiem gdzie mam się wpiąć oraz jak podłączyć wyprowadzone kable do gniazda jack(i ile pin ma mieć to gniazdo). Szczerze mówiąc mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu :)
  • Helpful post
    BILGO
    Level 38  
    Zobacz na ten rysunek: Philips car 400 - Prosty wzmacniacz z radia samochodowego
    Jeśli czegoś nie rozumiesz to pisz...

PS. Wtyczka Jack narysowana tak obrazowo... zamiast niej możesz zastosować gniazdo Jack.
    Razor1996
    Level 9  
    Te kondensatory to mają mieć 10v,16v,25v czy może więcej/mniej? W radiu jedyny z jakiego jestem w stanie coś odczytać ma 16v.
    Jak jest z podgłaśnianiem w tym wzmacniaczu? Czy jest możliwość wpiąć tam potencjometr?
    Edit: Philips car 400 - Prosty wzmacniacz z radia samochodowego
    Czy ten zasilacz mogę użyć do wzmacniacza z schematu podanego przez BILGO ?
    I czy ten wzmacniacz będzie miał 6w na kanał czy od tego trzeba jeszcze odliczyć straty?
  • Helpful post
    BILGO
    Level 38  
    Razor1996 wrote:
    Te kondensatory to mają mieć 10v,16v,25v czy może więcej/mniej? W radiu jedyny z jakiego jestem w stanie coś odczytać ma 16v.

Te kondensatory będą bardzo małe... a nawet SMD mogą być... i nie będą miały napisane na sobie napięcia znamionowego... Prawdopodobnie patrzysz na elektrolity a masz szukać kondensatorów monolitycznych..

PS. Dobrze by było jak byś wstawił (dobrej jakości) zdjęcia... wokół końcówki mocy od strony elementów jak i ścieżek...
    Razor1996
    Level 9  
    Proszę oto zdjęcia (zrobiłem ich sporo i wybrałem najlepsze)
    Jeśli nie widać czegoś to przepiszę albo postaram się zrobić lepsze zdjęcia :)

I zapytam jeszcze raz jak tam z tym zasilaniem czy 18v to nie będzie za dużo jak na ten wzmacniacz? I czy uda mi się uzyskać chociaż te 4x5 wat ?
    Jeśli trzeba zrobić jakieś zdjęcia czy coś proszę pisać zrobię jak najszybciej tylko będę mógł :)
    Zabrałem się za szukanie ale nie znalazłem monolitycznych tylko tantalowe i elektrolityczne. Zresztą sami zobaczcie:
    0.22uF 4 sztuki http://mselektronik.pl/tantal-0-22uf-35v-4-5x7mm-rm2-54-pbf-wyprzedaz.html
    0.1uF 1 http://pl.farnell.com/vishay/k104k15x7rf53h5/kondensator-0-1uf-50v/dp/1141777
    100nF http://sklep.avt.pl/p/pl/41493/kondensator+100nf50v+20+smd0603+10+szt.html
    1000uF 5 sztuk http://sklep.avt.pl/p/pl/41624/kondensator+elektrolityczny+1000uf16v.html
    10uF http://elkom-serwis.com.pl/elektrolityczne/657--kondensator-10uf-16v.html
    47uF http://elstore.pl/elektrolityczne/409-kondensator-elektrolityczny-220uf-50v.html
    10Kohm 2 sztuki http://sklep.avt.pl/p/pl/4823634/rezystor+10kom+3w+5.html
    BILGO
    Level 38  
    Razor1996 wrote:

No i to są te kondensatory... 4x 0.22uF tak jak na schemacie...
    Teraz się musisz wpiąć tak w te kondensatory aby sygnał audio leciał przez nie do końcówki mocy...
    Ścieżki biegnące od tych kondensatorów do przedwzmacniacza proponowałbym przeciąć (wykonać przerwę) aby sygnał audio nie wędrował do przedwzmacniaczy tylko do stopnia mocy przez te kondensatory...
    Razor1996
    Level 9  
    BILGO wrote:
    Razor1996 wrote:

No i to są te kondensatory... 4x 0.22uF tak jak na schemacie...
    Teraz się musisz wpiąć tak w te kondensatory aby sygnał audio leciał przez nie do końcówki mocy...
    Ścieżki biegnące od tych kondensatorów do przedwzmacniacza proponowałbym przeciąć (wykonać przerwę) aby sygnał audio nie wędrował do przedwzmacniaczy tylko do stopnia mocy przez te kondensatory...

A więc postaram się wszystko ogarnąć :)
    Nie wykonuje jednak wzmacniacza od podstaw tylko korzystając z podanego wyżej schematu odnajduje kondensatory do których się wpinam kablami, a do tych kabli przylutuje gniazdo jack.
    Zaś ścieżki biegnące od tych kondensatorów nie do końcówki mocy lecz gdzieś indziej przecinam (czy przecinam tylko te co idą do przed wzmacniacza)?
    Tu pojawia się problem gdyż trzeba wiedzieć jak ten przedwzmacniacz wygląda :/
    Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź?
    Edit: Jeśli wszystko dobrze rozumuje to niestety czas realizacji tej przeróbki się wydłuży: brak narzędzi którym mógłbym odkręcić śrubki o radiomagnetofonu...
    Na 60% kuzyn takie ma ale będę widział się z nim dopiero na święta ale zapytam go już teraz i zdam relację co i jak :)
    BILGO
    Level 38  
    Razor1996 wrote:
    Tu pojawia się problem gdyż trzeba wiedzieć jak ten przedwzmacniacz wygląda :/

Odetnij przy tej nóżce kondensatora (0.22uF) od której ścieżka biegnie do przedwzmacniacza a nie do końcówki mocy. Zobacz na rysunek:
    -czerwona linia to miejsce cięcia (wykonania przerwy).
    Razor1996
    Level 9  
    A więc w końcu odkręciłem ten radiomagnetofon :)
    Tylko niestety to co wydawało mi się kondensatorami okazało się tranzystorami...
    Teraz zaczynam poszukiwania tych kondensatorów...
    Może wam się rzucą w oczy? Wstawiam zdjęcia:
    Razor1996
    Level 9  
    Widzę, że zainteresowanie tematem wyniosło "0"
    Dlatego zapytam:
    - Czy moje pytania są tak bezsensowne, że nikt nie chce udzielić mi odpowiedzi?
    - Czy może też nie potraficie znaleźć tych kondensatorów (jak na mój gust czterech takich samych kondensatorów nieelektrolitycznych w tym radyjku po prostu nie ma)
    Jeśli to pierwsze to zamknę temat gdyż to nie ma sensu...
    Jeśli jednak to drugie to posiadam drugie radyjko w którym widzę kondensatory nieelektrolityczne i zapewne da się coś z niego zrobić ale o kilka rzeczy muszę zapytać :)