Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

win xp - instalacja windows

08 Gru 2012 20:05 1458 16
  • Poziom 8  
    Witam, problem z instalacją windowsa przewija się już od dawna ale nijak to wszystko się ma do mojej próby zainstalowania systemu. Robiłem to wiele razy a teraz to mnie przerosło. Przechodząc jednak do meritum, instalacja nie rozpoczyna się kiedy na FIRST BOOT DEVICE jest ustawiony napęd CD/DVD tylko dodatkowo w Primare IDE Master jest ustawione NONE. Dziwne... Kiedy jestem na etapie tworzenia partycji, ustawiam sobie 30gb na C i przechodzę dalej do formatowania a następnie kopiowania na ten dysk danych, pojawia się problem. Po zakończeniu kopiowania danych, komputer jak zawsze się restartuje (ten czerwony pasek leci, że automatyczni za 15 sek. uruchomi się ponownie i instalacja będzie kontynuowana) i... zamiast wyświetlenia się graficznej planszy instalatora, komputer zaczyna powtarzać cały proces od początku. Tzn. znów ładuje się nam niebieski ekran i jesteśmy w punkcie wyjścia. Jeżeli przestawiam na FIRST BOOT DEVICE HDD-0 nie ma żadnej reakcji- tylko czarny ekran tak jakby nie startował z dysku twardego. Nie mam pojęcia o co chodzi i gdzie może leżeć przyczyna. Jakieś pomysły? Czy może być to wina dysku twardego? Bardzo proszę o pomoc.
  • Poziom 27  
    Jaki kod bledu na bluescreen( niebieski ekran ) ?
  • Poziom 15  
    ładuje mu się ponowie niebieski ekran instalatora nie BSOD.
    Dysk i napęd CD/DVD na jednym kanale, dobrze ustawiony master/slave?
    Czy przy rozruchu z CD/DVD masz komunikat typu: naciśniecie klawisza spowoduje rozruch z CD/DVD czy coś takiego, bo juz nie pamietam
  • Poziom 27  
    Jeśli napęd CD/DVD i HDD są na taśmę ATA, to podepnij napęd i dysk do oddzielnych taśm (osiemdziesiątek) HDD do Primary_IDE, CD/DVD do Secondary_IDE każde w pozycji master (na jednym z końców, nie na środku).

    Jeśli masz inne dyski podłączone w trakcie instalacji to je odłącz.

    No i ustaw kolejność bootowania:
    1)CD/DVD
    2)HDD
  • Poziom 8  
    Primary Master jest dysk twardy Samsung, a Secondary Master jest DVD - wydaje mi się że zawsze tak było. Przy rozruchu jest taki komunikat naciśniecie klawisza spowoduje rozruch z CD/DVD... ale nic z tego dopóki nie dam NONE w Primary Master - doszedłem do tego metodą prób i błędów.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Po pierwszej części instalacji jest komunikat że instalacja zakończona powodzeniem i nastąpi restart komputera. Próbowałem różnych kombinacji - po restarcie w biosie powracałem do dysku w Primary Master i jako FIRST BOOT DEVICE przełączałem na HDD-0 i po prostu nie startuje z drugą częścią instalacji z dysku twardego a chyba powinien...
  • Poziom 15  
    Jaka płyta główna, zerkniemy w manuala i ustawienia biosu.
    Kolega mandrake13 dobrze podpowiada, jak masz gdzieś taśmę do do HDD/CD to podłącz HDD do 1. kanału jako master, DVD do 2. kanału.
    Zakładam, że HDD jest sprawny...
    Próbowałeś instalacji bez dzielenia HDD na partycje, bo rozumiem, że w instalatorze wybrałeś 30GB na partycje, a dysk jest większy.
  • Poziom 27  
    A spróbuj doświadczalnie podłączyć DVD jako Primary master, a dysk jako Primary slave. Może w tej kombinacji się uda, bo to NONE w Primary master jest trochę nietypowe.
    Napisz jeszcze jaką masz płytę główną i rodzaj BIOSu
  • Poziom 8  
    Sądzę że jak wykrywa go automatycznie jako Priamry Master - Samsung 120GB to jest dobrze podłączony. Później dzieli go na partycje. Przed moją ponowną instalacją był sprawny więc wychodzę z założenia że jest sprawny, ale po tym co się dzieje to już sam nie wiem
  • Poziom 27  
    :idea: Wyłącz całkiem bootowanie z HDD i próbuj instalować
  • Poziom 8  
    Próbowałem już bootowania jedynie z CD/DVD ale instalacja rozpoczyna się tylko w przypadku zaznaczenia NONE w Primary Master - no trochę dziwne, jeżeli pozostawiam dysk to po komunikacie o rozruchu z CD nic się nie dzieje- czarny ekran. Po zakończeniu części pierwszej instalacji zmieniam w ustawieniach na dysk w primary master i bootowanie z HDD i system staruje ale pojawia się ciemny ekran i nic się nie dzieje.
  • Poziom 27  
    Sorry za pytanie, ale oczywiście przy "Naciśniecie klawisza spowoduje rozruch z CD..." nasiskasz jakiś klawisz?
  • Poziom 8  
    Jasne, że naciskam - a przed instalacją drugiej części w przypadku gdy ustawione jest bootowanie z CD to nie naciskam, bądź przestawiam na HDD
  • Poziom 27  
    To teraz nieco odmienna propozycja: ustaw bootowanie z HDD jako pierwsze, a potem CD. Zadziała jeśli dysk nie ma zapisanego sektora rozruchowego MBR.
    Wydaje mi się, że jak nie ma MBR to ruszy z płytki, a potem po ponownym uruchomieniu "utknie" na dysku i z niego ruszy.
  • Poziom 15  
    wg mnie początek dysku gdzie jest własnie MBR jest walnięty, w sensie są uszkodzone pierwsze sektory dysku, bo wszystko na to wskazuje.
    W sekcji 'bios i sterowniki" masz instrukcję jak utworzyć dysk rozruchowy, zrób taki CD i przeskanuj dysk twardy chkdsk.exe
  • Poziom 14  
    Cytat:
    Po zakończeniu kopiowania danych, komputer jak zawsze się restartuje (ten czerwony pasek leci, że automatyczni za 15 sek. uruchomi się ponownie i instalacja będzie kontynuowana) i... zamiast wyświetlenia się graficznej planszy instalatora, komputer zaczyna powtarzać cały proces od początku. Tzn. znów ładuje się nam niebieski ekran i jesteśmy w punkcie wyjścia


    Instalator automatycznie odpali instalacje tylko jeśli nie wykryje nic na dysku. Moim zdaniem (jeżeli nic nie zmieniałeś fizycznie z podłączeniami dysku/napędu i jest to poprawnie podłączone i ustawione) problemem jest sektor rozruchowy dysku. Czy po ponownym rozpoczęciu widać wcześniej utworzone partycje ?.
  • Poziom 27  
    Norbert76 napisał:
    w sensie są uszkodzone pierwsze sektory dysku
    Tak, to się może zgadzać.

    Jeśli nie masz na tym dysku żadnych ważnych danych, to zrób analizę programem np. MHDD,. Jeśli na początku będzie dużo bad sektorów to zrób remap dysku, a potem formatowanie niskiego poziomu (low level format).
    Po tym możesz próbować instalować Windowsa.
  • Poziom 8  
    Partycje widać za każdym razem. Próbowałem je zmieniać i na nowo tworzyć. Możliwe że jest coś nie tak z sektorem rozruchowym. Tylko nie wiem jak to się mogło stać, bo zainstalowałem na nowo windowsa którego miałem pod ręką ale okazało się że potrzebuje jakichś aktywacji więc zacząłem próbę z kolejnymi wersjami i wtedy za każdym razem był już problem. Zrobię analizę MHDD a jak nie to dysk rozruchowy i się okaże.