Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Touran 1,9 TDI - VW Touran 1,9 Duży prąd spoczynkowy rozładowuje akumulator

m64waldek 08 Dec 2012 22:45 13425 9
    m64waldek
    Level 10  
    Brat kupił Tourana 1,9 TDI Ponieważ na początku po kilku dniach postoju nie odpalał a ładowanie ok uznał że akumulator to złom i kupił nowy, ale po tygodniu nowy też nie odpalił. Sprawdziłem prąd spoczynkowy i pokazał 260 mA. Bezpiecznik w kabinie SC 46 pobiera 120 mA. Wiem że zasila oświetlenie wnętrza i coś jeszcze. Odpiąłem złącza drzwi ale to nie to. Na razie wlutowałem w przepalony bezpiecznik włącznik tak aby w nocy mógł włączyć oświetlenie. Pozostało 140mA to jeszcze ok 70 za dużo odłączyłem zasilanie wewnętrznych bezpieczników odkręcając przewód od bezpiecznika 100A przy bezpiecznikach w komorze silnikowej i potem wyciągałem wszystkie po kolei. Cały czas pokazywał 140mA. KTS pokazał błąd sterownika zamka drzwi kierowcy i tego błędu nie można skasować (usterka statyczna) ale zamek działa poprawnie. Dziwi mnie jedno wszystkie bezpieczniki wyjęte a on ciągnie dalej 140 mA. Bardzo proszę o pomoc
    opamp
    User under supervision
    Sterownik na stół masz gotową odpowiedź.
    Wilgoci nie dostał?
    alfa156-1985
    Level 12  
    odepnij kostki od radia
    Anonymous
    Anonymous  
    patrycjusz796
    Level 12  
    Do tego co alfa napisał odepnij radio i zobacz czy coś się zmieni.
    Radia mają czasami podwójną mase i trzeba jedną odciać bo dzieją się w adolfach dziwne rzeczy właśnie z zamkiem centralnym.
    m64waldek
    Level 10  
    Sorry, że tak późno ale byłem na zlocie Mikołaje na motocyklach Gdańsk – Gdynia. Opamp, o który sterownik chodzi, ten od drzwi kierowcy 120 mA, czy jakiś inny 140 mA. Jeżeli ten drugi to co to za sterownik i gdzie on jest. Alfa156-1985 wyjmując bezpieczniki w komorze silnikowej odłączyłem zasilanie radia, ale mogę odpiąć to radyjko, tylko niech mi ktoś napisze jak to wyjąć, nie chciałbym braciakowi połamać plastików. Motronic dopiero w sobotę 08.12.2012 badałem tourana, wcześniej przy 260 mA rozładowywał wciągu tygodnia, teraz po odpięciu bezpiecznika oświetlenia wewnętrznego wytrzyma zapewne 2 tygodnie. Nic dodatkowego nie jest podpięte, czysty jak dziewica nawet jednej diody. Patrycjusz796 ze względu na brak czasu i odległość zajmę się to uranem dopiero w sobotę zacznę od wypięcia radia i dam znać jaki efekt to przyniesie. Na razie dziękuję za zainteresowanie.
    jkm73
    Level 21  
    Nie wiem jak to mierzysz,najpewniejszy pomiar prądu w tych autach jest za pomocą miernika cegowego,260 mA to standardowy prąd spoczynkowy :) ,trzeba zamknąc bryke i zaczekać z 50 sek aż moduły usną :) Jak masz kawałek testera to sprawdż zestyk s stacyjki ,lubi sie zepsuć.
    m64waldek
    Level 10  
    Sorry jkm73 po pierwsze nawet gdybym nie wiedział, że trzeba poczekać to bym po chwili się zorientował. Po drugie jak sobie wymnożysz 0,26A x 24h to masz 6,24 Ah na dobę razy 7 dni masz prawie 44 Ah dodaj upływność akumulatora i krótkie trasy przejazdu (bratowa czasami zawozi dzieci do szkoły 500m) i akumulator 7-10 dni pusty.
    m64waldek
    Level 10  
    Wpadłem dzisiaj na chwilę do braciaka i wypiąłem radio. Dalej bez oświetlenia kabiny ciągnie 0,14A
    m64waldek
    Level 10  
    Przepraszam, że zapomniałem zamknąć temat. Winny był sterownik drzwi kierowcy. Mimo, że zamykał drzwi i wykonywał prawidłowo wszystkie inne polecenia to KTS stwierdzał jego uszkodzenie. Po wymianie po pół godzinie touran przechodzi w stan uśpienia